2021. december 20., hétfő

Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat



                                                       





Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és terapeuta nevét és az Örökölt sors című könyvét sokan ismerik, hiszen egyedülálló sikert tudhat magáénak. A három éve megjelent könyv a toplistákon sokáig szerepelt, ma is keresett kötet.

A pszichológus-író legújabb könyve, a Szabad akarat megjelenését így érthetően hatalmas várakozás előzte meg. A téma nem szokványos most sem, a traumaátadás folyamatát a pénz meghatározó szerepét az egyén és a család kapcsolatán keresztül vizsgálja. Azt, hogy a pénz így is úgy is gondot okoz, már tudjuk. Sosincs belőle elég, bár a túl sok is ad számtalan problémát.

    
Az nem meglepő talán, hogy az elfojtott traumák, a szorongásos helyzetek, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Kedélyállapotunk hullámzóvá válhat, vagy akár legyengíti az immunrendszerünket. Rávilágít arra, mennyire fontos a testi-lelki egészségünk elérése, megtartása. Amiben a pénznek is szerepe van életünkben, hiszen ez nem csak magabiztossá tesz, státuszt biztosít, de jellemzően befolyásoló tényező egy család életében. Számtalan dolog változott az évtizedek során a társadalomban, ami a pénz megítélése körül forgott. Akaratlanul is megidéződnek régi emlékek, sebek, az olvasó életéből, vagy elvek villannak fel az állított példák alapján. A családi sorminta sajnos jól nyomon követhető... Az, hogy ezek a pénzügyi döntések mekkora konfliktusokat képesek okozni, talán nem szükséges elemezni. Akad meglepő és elemezni váró helyzet, átértékelhető életpillanat, bár az egyéni döntéseinkért csak mi magunk vagyunk felelősek.  Érezhetően empatikus hozzáállással viseltetik a vizsgált alanyok élete felé Orvos-Tóth Noémi. Kedvelem a stílusát, már az előző kötet után is azt éreztem vele tudnék, mernék kinyílni, hasznos lenne egy beszélgetés. Számomra egy hiteles és meggyőző személyiség. 




Meglepődésemre a sikert roppant megosztó, bántóan lealázó kritikák kísérik. Remélem a pszichológus-írónak nem kell pszichológus ezt a sértő és megalázó (tipikusan magyaros) fogadtatást feldolgozni. Örömmel gondolok arra, hogy ezeknek az emberkéknek soha egy karcolásnyi törés, egy picike fekete felhő, egy árva trauma nem volt még az életükben. Talán nem árt némi élettapasztalat, megélt helyzet is az empátia és a kötet mellé. Személy szerint találtam benne hasznos gondolatokat, vagy a pénzügyi családfa is egy remek rész volt. A múlt már megtörtént, de nem kellene cipelni a régi traumákat, főleg nem tovább adni. Valóban, a másik kötete az Örökölt sors fontos könyv, talán erősebb volt, a tartalom miatt. Ez pedig érdekes, néhol meglepő. Olvasmányos, közérthető stílusban, lényegre törően mesél, szemléletes példákat hozva.

A három fő fejezetből a második különösen kedves lett. Az elfojtások és a múlt hibái mennyire visszatükröződnek a fiatal felnőttek életében, hatnak a testünkre, párkapcsolatunkra. A transzgenerációs önismereti kérdések különösen izgalmasak voltak. Ezt az első fejezet végén is találunk. A záró, harmadik fejezetben azt járjuk körül, mit tehetek magamért, milyen ötletek, praktikák segítenek bizonyos váratlan vagy nehéz helyzetet leküzdeni. Fontos, hogy a pszichológiai ismeretek minél több értő emberhez eljussanak. Ehhez jó alapot ad ez a kötet is.




                                  

Orvos-Tóth Noémi: (1971) Karcag. Klinikai szakpszichológus, pszichológia szakos tanár.


Kedvezménnyel ITT lehet tiéd a könyv! 



Jelenkor, Budapest, 2021

286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635181094

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nekem is tetszett a könyv, gondolatébresztő volt, azt hiszem, hasznos lenne sokaknak elolvasni! Engem nagyon meghatott Gábor története, aki akarva akaratlanul eltávolodott a szüleitől, én úgy gondolom, hogy nem akarta őket megbántani azzal, hogy ráébreszti őket arra, hogy nem csak a kétkezi-fizikai munkából lehet megélni. Egy életen át dolgoztak, ebben az elvben hittek, melyben meghagyta őket. De sajnos ennek ára volt, még a jóindulatnak és szeretetnek is ára van! De ez nem pénzben mérhető..Bár ennyi törődés lenne a világon, még ilyen komoly áldozatokat is hozva. A tesztkérdések nagyon tetszettek, családilag érdemes elgondolkodni és válaszolni rájuk! Épp ilyen pszichológusokra érett meg a világ! Köszönöm a hozzáállásodat!

    VálaszTörlés