2021. március 18., csütörtök

Elvesztek Párizsban

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban



                                                              








Ha röviden ajánlanám ezt a könyvet, azt mondanám: fordulatos, hitelesen realista, veszélyekkel, rejtélyekkel teli női sorsokról olvashatunk. A regény története a második világháború befejezése előtti és utáni napokba viszi vissza az olvasót.

Ma már tudjuk, az angol titkosszolgálat bizony női ügynököket is bevetett az ellenséges vonalakban. 
Ez igen merész, újdonság volt akkoriban, különösen izgalmas és félelmetes kihívás a résztvevőknek. 
A megismert nők sorsa a címből sajnos sejthető, nem rózsaszín mese ez, hanem megrázó történet a nők helytállásáról a II. világháború idején.

Két idősíkon fut a regény, ami a barátság és a bátorság figyelemre méltó története is egyben. A régi szál 1944-be játszódik, a tizenkét nő kiválasztásáról, kiképzésükről és bevetésükről szól. Megismerjük a köztük kialakuló barátságot, sorsközösséget, életük hátterét éppúgy, mint később a kitartásukat, szomorú, kínzásoktól sem mentes sorsukat. Lényegében három nő élete elevenedik meg aprólékosan előttünk, amihez a lányok története után nyomozó Grace életének háttere is csatlakozik. Itt 1946-ban járunk, amikor még a háború hatása erősen érezhető a világban. Pam Jenoff regénye a történelem és a romantika kedvelőinek egyaránt remek élményt ígér: mesterien idézi meg a világháborút lezáró időszak hangulatát, és kalauzol végig a kor eseményein.

Grace egy véletlen folytán bukkan a központi pályaudvaron magányosan árválkodó bőröndre. Kíváncsiságától hajtva kinyitja és a benne talált tizenkét fotó felkelti az érdeklődését. Hamarosan kiderül, a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát vezette. Őt azonban az állomás előtt elütötte egy autó... 
Grace női ösztöne sötét rejtélyt sejt, elkezdi felfejteni a titkolózás finomszövésű pókhálóját, ezzel nem várt bonyodalmakat elindítva. A történet hol melankolikus hangulatú, lassan hömpölygő, hol pedig csavaros, feszült és izgalmas kémtörténet, amibe pici romantika is keveredik. Szerelem nélkül nincs is igazán jó kémtörténet. Az események nem lineárisan követik egymást, folyamatos visszaemlékezésekből bontakozik ki a régmúlt, ami a jelenben kap még egy csavarral újabb értelmet.

Meglepően kitűnő jellemrajzokat kapunk a főszereplőkről. Grace, Marie, Jossy mellett a lányok főnöke, Eleanor is jelentős szereplővé válik. Ő a háború utolsó éveiben a brit SOE-nál dolgozik. Feladata az volt, hogy nőket képezzen ki titkos küldetésre Franciaországba. Ezek a lányok részletes információkat továbbítottak a német csapatmozgásról, és ily módon elősegítették a D-napi invázió felgyorsítását. Különös figura Eleanor, aki kelet-európai bevándorló. Ez is motiválja a nőt az európai náci elnyomás elleni küzdelemben, de így lehet igazi brit állampolgár is belőle. Eleanor úgy érzi, bizonyítania kell a lányokkal, hogy megérdemlik az elismerést. Mi okozta a vesztüket? Hogyan lettek áldozatokká, ki is a titokzatos áruló? A háború hátterébe ágyazott történet valós eseményekre épül ugyan, de fikció, mégis hihető.

A szálak utólagos felgöngyölítése Grace kezében van. Ő szolgáltat igazságot, deríti fel mi történt a háború végén Eleanor lányaival. Hogyan váltak áldozattá, mi vagy inkább ki okozta vesztüket, hogyan vesztek bele a háború forgatagába. Grace az egyre növekvő veszélyek közepette kénytelen egyik nehéz döntést hozni a másik után, így a történet eseménydús, izgalmakban gazdag.

Magas politikai játszma bontakozik ki a lapokon, miközben izgalmas és meglepő dolgokra derül fény. 
A szálak magasra vezetnek, az érdekek mögött érthetetlen hatalmi játszma húzódik. A motiváció az, 
ami meglepő. Az áruló kilétének rejtélye viszonylag könnyen kitalálható, ez azonban nem von le a regény élvezetéből. A lányok sorsa és bátorsága példaértékű. Az életben maradásért, de akár egy eszméért, szabadságért küzdeni, hihetetlen elszántság kellett. Nem rajtuk múlott, hogy vesztettek.  Egy új, izgalmas szemszögből világította meg a II. Világháború eseményeit ez a könyv.


ITT megrendelhető kedvezménnyel a regény! 

                             
Pam Jenoff
Számos nagy sikerű történelmi regény szerzője. A George Washington Egyetemen
szerzett bachelor diplomát nemzetközi kapcsolatok szakon, majd a Cambridge-en kapta
meg a master diplomáját történelem szakon. Később a Pennsylvania Egyetemen jogászként végzett. Jenoff regényeit a Pentagonnál töltött ideje alatt szerzett élmények és tapasztalatok, valamint a Külügyminisztériumban végzett diplomata munkája ihleti, többek közt az utóbbi intézmény képviseletében ő felelt Lengyelországban a Holokauszt megemlékezésével kapcsolatos ügyekért amerikai oldalról. Jelenleg a férjével és három gyermekükkel Philadelphia mellett laknak, ahol az írás mellett jogot tanít.













Eredeti megjelenés éve: 2019
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 384
ISBN: 9789634198123
Fordította: Török Krisztina
Megjelenés időpontja: 2021. március 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése