2021. március 10., szerda

Rocketman

Elton John: Én

Rocketman-film


                                                            






Néhány napja megnéztem végre a Rocketman című életrajzi filmet, és a könyv is a kezembe került. Elton John első és egyetlen hivatalos önéletrajza Én címmel került a boltokba, amiben a zenei ikon felfedi az igazságot rendkívüli életéről, egyben a nagy sikerű Rocketman című film alapja is.

Bár sosem voltam Elton John vérbeli rajongója, csak elismeréssel tudok az elkészült műről írni. Magasan kiemelkedik a szokott sztárkarrier történetek közül. A filmben természetesen fontos elem 
a zene, a slágerek, ám az igazi hangsúly azon van, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból London egyik külvárosából világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Számtalan gátlással, akadállyal kellett megküzdenie a vágyott sikerért.

„Amikor visszaemlékezel a régi szép időkre, akkor természetesen rózsaszínű szemüvegen keresztül látod mindezt."

             
Ezt nyilatkozta hősünk, mégis a kendőzetlen őszintesége az, ami kitűnik a hasonló témájú filmek, könyvek áradatából. Szeretem az önéletrajzokat, ám nem árt óvakodni attól, hogy a téma kizárólag jó megvilágításba helyezze az adott sztárt. Elton John életrajzi könyvének egyik erőssége az öntudatos humora volt, ami a filmen is visszaköszön. Gyakran gúnyt űz önmagából és elismeri, amikor iszonyatosan viselkedett, kissé elszállt önmagától, vállalja, hogy a kezdeti siker bizony rögtön a fejébe szállt. Ettől csak őszintébbé teszi a könyvet, filmet, ahol ez több látványos jelenetben kerül bemutatásra. A film egyik nagyjelenete, amikor a terápiás csoport előtt az önvallomással egy időben megjelennek Elton életének meghatározó alakjai, így a gyermekkori önmaga is, és végre megöleli a nagy sztár az egykori kövérkés, félénk kisfiút. Az elfogadás gyönyörű példája ez, ahogyan végre, kibékül önmagával. Az inspiráló történet nem a hatásvadász pillanatokra hajt. 



                                                                                                                   
Bizonyos pontokon mindenképpen nagyot üt, különösen, amikor leírja szülei hideg házasságát, apja elutasítását. Csupán a nagymama hitt a fiúcskában, ő segítette, szerette őszintén. Ez a kisgyermekkor borítékolta lelki ingadozását, hiába volt csodagyerek négy évesen. A zene számára nem csak önkifejezés volt, ez lett valóban az élete. Nyomon követhetjük Bernie Taupin szerzőtársával való megismerkedését, barátságát. Ez az életre szóló közös munka és barátság is több megható pillanatot eredményez a filmben. Azok számára is van meglepetés, akik elég sokat tudnak Eltonról. A könyv és a film a zenész lelkét állítja a középpontba, a férfi vívódásait, küzdelmeit, kényszeres elképzeléseit, a siker árát láthatjuk. 

A szex, drog rock and roll és az extravagáns jelmezei háttere elgondolkodtató pillanatokat ad. Hatalmas erő kellett a felismeréshez, a váltáshoz, hogy tényleg boldog legyen, élete kiteljesedjen. Őszintesége megkapó, lenyűgöző, ahogy vállalja hibáit, önmagát.

                  
Megismerhetjük az első fellépés elsöprő sikerét a híres Los Angeles-i Troubadourban, ami rögtön a sztárok sorába emelte. Azonnal három lemezre szóló szerződést kapott a sok elutasítás után. Később pedig láthatjuk ezen sikerek következményeit, amint a pokol bugyrait megjárta alkohol, drogmámorában. 

A film másik nagyjelenete az öngyilkossági kísérlete... Taron Egerton alakítja remekül a Rocketmanben a zenészt. A csillogó sikernek hatalmas ára van, a showbiznisz hiénái is megjelennek. A befejezést a tisztulás folyamata, a sikeres elvonó után egy hatalmas slágerrel tért vissza, ez zárja a filmet. Elton azóta "tiszta", nem iszik, nem drogozik, élete rendeződött, sikere töretlen napjainkig. Elton 1970-ben indult első turnéjára, azóta több mint 4000 alkalommal lépett fel több mint 80 országban.


   
Sir Elton John karrierjének sikerei a mai napig páratlannak számítanak. Ő minden idők egyik legsikeresebb szólózenésze, 26 arany-, 38 platina- vagy multiplatina-, és egy gyémántlemezzel. Elton számos díja között szerepel 6 Grammy, 13 Ivo Novellos és egy BRIT Award. 2018-ban őt nevezték meg a legsikeresebb férfi szólózenésznek a Billboard Hot 100 lista történelmében. AIDS Alapítványa több mint 450 millió dollárt gyűjtött össze a HIV/AIDS elleni világszintű küzdelemre. A férje David Furnish, két fiuk van. Elton melegséggel, alázattal és nyíltan beszél a zenéjéről és a kapcsolatairól, a szenvedélyeiről és a hibáiról. Ez egy élő legenda története, amit sosem felejt el az olvasó.
Feltétlenül elgondolkodtató és szórakoztató életrajz, amit nem csak rajongóknak ajánlok.



Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613649 · Fordította: Rácz Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése