2021. március 20., szombat

Lerepül a hülye fejetek

Hartay Csaba: Lerepül a hülye fejetek



                                                         




Hartay Csaba szarvasi író-költő első prózakötete 2013-ban jelent meg, most frissített szöveggel, új, szemet gyönyörködtetően színes borítóval a Scolar Kiadó gondozásában került a boltokba.

A történetek valósak, önéletrajzi ihletésűek. A szerző kalandos utazásra viszi olvasóit a nem is olyan távoli nyolcvanas-kilencvenes évekbe, a nosztalgiával átitatott kamaszkorba. Egy 6-8 fős fiútársaság összetartó barátságát és izgalmas, gyermeki csínyektől sem mentes kalandjait ismerhetjük meg az elbeszélésekből. Főhősünk Shado, aki jó családi háttérrel rendelkezik. Érzékeny lelkű fiú, 
aki nagyon nem találja helyét ebben a közegben. Óvatos duhaj, nagyszájú, hangadó, de kissé félénk, ami a szigorú szülői felügyeletből adódik. Az apa erős karaktere szinte minden írásban megjelenik. Hiteles és jellemző figura. Shado folyamatosan lázad, hetekig nem jár be a tanórákra, aminek eredményeképpen kilenc tárgyból áll bukásra. A tanárok közönyösen figyelik Shado ténykedését, 
ahogy vágja azt a bizonyos fát önmaga alatt. Bizony nem túl segítőek, picit sem elnézőek, a fiú sorsa 
itt megpecsételődött. Természetesen a következmény sem marad el, kicsapják, ami akkoriban elég szokatlan volt.
Az új iskola és társaság mellett a szülői kényszer is némileg segíti a megfelelésben a fiút. Szarvas után
a szeghalmi kollégiumi élet, új barátokkal, új tanárokkal hozzák el a lehetőséget, amit Shado megragad, sikerrel érettségizik. Ebben az is segíti a fiút, hogy kezd önmagára találni, felfedezi az irodalmat és kiírja magából érzéseit, verselni kezd.


Az emlékidézésből kibontakozik a kamaszodó gyerekek rácsodálkozó kíváncsisága az őket körülvevő világra, ahogyan azt felfedezik. A felnőtté válás rázós útját járjuk be a nyolcvanas 
évek végén, a kilencvenes évek elején egy vidéki kisvárosban, a Körös partján, Szarvason. 
Minden fejezet kerek kis történeteket villant fel a közösen kitervelt elkövetett csínyekről, házibulikról, horgászatokról. A gyerekkori leírásokban átélhető érzelmek és vicces mondatok adnak lehetőséget a szórakozásra. Élénk és mindent átszövő humorral van átitatva a kötet. Akár novellákként is lehet olvasni, amiből kikerekedik egy egész gyerekkor.
Ezek a fiúk lesznek a Művésztelep fiataljai. A rendszerváltás időszaka ez, a szocializmus éppen leomlott, elkezdődött a nagy szabadság. Az utakon még Trabantok, Daciák esetleg Ladák hasítanak. Minden szülőnek van munkahelye, hétvégén zárva vannak a boltok, kihalt a kelet-magyarországi kisváros. Szórakozási lehetőség, élet csak a diszkóban van. Nincs még mobiltelefon, internet, a tv is elég unalmas választékot biztosít már nekik. A drog számukra még csak alkohol és cigi formájában fordulhat elő, új zenék szólnak, (KLF, Depeche Mode) a fiúk az életre készülve töltik el idejüket. Ebből persze számtalan kaland kerekedik, miközben szárnyaikat próbálgatva feszegetik önmaguk határait. Rossz gyerek nincs, csak alkalom a hülyeségre, ők pedig mindig találtak alkalmat. Emlékek, kalandok pedig kellenek, hiszen később ebből táplálkozik a felnőtt lélek.

A közös csavargások, horgászatok, motorozások, az első házibuli szülők nélkül, nyaralás mellé a gyerekkort kísérő csínyekről olvashatunk a kis történetmorzsákban. Azért a fiúk jól feltalálták magukat és kihasználtak minden lehetőséget, megragadtak minden pillanatot egy egy számukra jó hecc, poén elkövetésére. Ez lehet a Shadoékhoz frissen bekötött vonalas telefon, de ki nem lopott gyerekként gyümölcsöt a szomszéd néni kertjéből, vagy valami apróságot a boltból, már csak heccből is? A szülőktől elcsórt cigaretta, öngyújtó vagy az iskolai órák és a kollégiumi élet gyerekkalandjait olvashatjuk szókimondó formában. Tökéletes látlelet a kilencvenes évek vidéki fiataljairól. Kitörni a szürkeségből, az új dolgok íze, illata, a mámorító lehetőségek lebegnek a fiúk előtt. Persze némi bűntudat is felmerül, amikor lebuknak. Nem tudják még igazán felmérni saját, legtöbbször unalomból elkövetett hülyeségeik következményeit. Kíváncsiak, az alkohol, cigi, játékgépek és a könnyű élet vonzó tud lenni. A tanulás mint szükséges rossz van jelen életükben. Lakótelepi srácok út és helykeresése az őket körülvevő és átalakuló világban. A történetek íve lendületes, stílusuk laza, humoros, átélhető.
A szókimondóan őszinte történetekből kiderül az is, milyennek látják a felnőtteket ezek a gyerekek. A kisvárosban ismert szülők reakcióiban ott van a "jajj, mit szólnak ehhez az emberek?" Az apai szigor csak ígéret marad, szavakban nyilvánul meg. Apát nem lehet átverni, hiszen ő is volt fiatal. Találó, szellemes mondatokkal neveli, terelgeti inkább a gyerekeket. A generációs probléma többször megjelenik, azonban a közös kalandok és a világra való rácsodálkozás mindig segít a fiúknak eligazodni. Érdekes volt olvasni arról, ahogyan ezek a kamaszok próbálnak azért megfelelni, beilleszkedni, ami nem megy könnyen. Egy klasszikus felnövés-fejlődéstörténeteknek is olvashatjuk ezeket a kalandokat. A kamaszfiúk fiatal férfivé érésének jelentősebb állomásai ezek a történetek a ’90-es évek Magyarországán.

A könyv nagykamasz, érettségiző hőseinek történetei végül a 2000-es EFOTT-on zárul egy kimerítő éjszakával, ahol már a szerelem is teret kap. Előbb azonban megalakul a Részegek Hadserege. A Lerepül a hülye fejetek baráti társasága azóta is működik, a mai napig kapcsolatban vannak a szereplők.

A könyv március végén jelenik meg, ITT előrendelhető!





    
Hartay Csaba magyar költő, író, blogger.
1977. június 16-án született Gyulán. Gyerekkorát Szarvason töltötte, jelenleg is ott él.

1996-ban érettségizett a szeghalmi Péter András Gimnáziumban. 1997-ben jelent meg első verse a Sárkányfűben, azóta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek. Eddig kilenc verseskötete és öt prózája jelent meg. Nem boci! Holtág, Rajongók voltunk, Köszönöm a befogadást címmel. 
Családi vállalkozásban egy szarvasmarha telepen dolgozik.

Díjai: Körösök Gyöngye díj - 2006, Bárka-díj - 2010, Szarvas város kulturális életéért díj - 2015 és
Megyei Príma Díj - 2015. 2017-ben elnyerte a Szarvasért Alapítvány díját, amelyet minden évben egy arra érdemes, Szarvas város hírnevét öregbítő személyiségnek ítélnek oda.



Kiadó: Scolar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 224
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635092741

1 megjegyzés:

  1. De alapos ajánló! Kedvem lenne megvenni ezt a könyvet, ha nem én írtam volna! Köszönöm!

    VálaszTörlés