2021. március 26., péntek

A nyelv eredetéről

Sverker Johansson: A nyelv eredetéről
A beszéd ingyen van, és hazudunk, mint a vízfolyás



                                                  


"Minden nyelv korlátlan számú eltérő gondolat kifejezésére képes, szinte minden emberi gondolatot szavakba lehet önteni minden emberi nyelven."



Az ember beszélő lény. A történelem egyik nagy rejtélye, hogyan született és alakult, változott folyamatosan az emberi a nyelv? Hol, mikor és miért kezdtünk beszélni? A nyomok a mintegy másfél millió évvel ezelőtti zűrzavaros időszakra vezetnek vissza, amikor az afrikai őseink új helyzetekkel szembesültek, és egyre inkább különbözni kezdtek más állatoktól - és ebben a nyelv úgy tűnik kulcsszerepet játszott.

Johansson lelkesen és az emberek tudásvágyára alapozva mesél a régészet, a neurológia, a nyelvészet és a biológia történetét elemezve. Az intelligencia az ókorig vezethető vissza. Most új következtetéseket vonhatunk le, miközben néhány régebbi hipotézist is megismerhetünk, és újabb kérdéseket tehetünk fel. Sverker Johansson már 2006 óta foglalkozik a nyelv eredetével, így kellően bőséges, lenyűgöző és érdekes áttekintést ad az emberi nyelvről, miközben végigvezeti az olvasót a nyomok és elméletek dzsungelén. Elképesztő, hogy körülbelül 7000 különböző nyelv létezik a világon, beleértve a jelnyelvet is. A nyelv több mint félmillió éves, és folyamatosan változik. A nyelv saját evolúcióját már Darwin is kutatta, számtalan izgalmas és meglepő kérdésre kaphatunk választ a kötetből.

Azok számára, akiket érdekel az ember egyedfejlődése, ez egy tökéletes, informatív és szórakoztató könyv. Az ember veleszületett tulajdonságait figyelembe véve (a hang, a jó hallás és az utánzással történő tanulási képesség) Johansson több dimenziót is felvonultat elemzésében, különösen tetszett az állati jelrendszer bemutatása, vagy a nyelvjárások kérdésköre. Egy élvezetes utazásra viszi olvasóit Johansson, miközben átfogó képet nyújt a nyelv- és nyelvtudomány jelen ismereteink szerinti állapotáról. Makogó majomból hogyan változtunk emberré, mi az, ami megkülönböztet, egyedivé tesz bennünket? Izgalmas és váratlan válaszokat kapunk, több esetben humoros formában.

"...az emberi nyelv evolúciós paradoxon, ami rendkívüli magyarázatot igényel. Bárhogyan is fejlődött ki a nyelv, más fejlődési utat követett, mint az agancs, a madárdal vagy a többi állati kommunikáció zöme."


Jól megírt, érdekes és szórakoztató a kötet. Jól felépített, számtalan tudományos tényt vesz górcső alá, amit bizonyítékokkal, vizsgálati eredményekkel támaszt alá. Oktató, ismeretbővítő szándéka célt érhet az olvasónál. Állati megfigyeléseket is kielemezve, szórakoztatva tárja fel ezt a nagy utat, amit bejártunk az egyedfejlődés során. Johansson végig meggyőzően érvel, egyszerre tárgyilagos, tudományos és ismeretterjesztő mű. Könnyen olvasható, a legújabb kutatások alapján, pedagógiai célzattal megírt, jó felépítésű és valóban átfogó kötet Papolczy Péter kiváló fordításában került a hazai olvasókhoz.

"Nincs éles határ a külön nyelv és a puszta dialektus között. Hogy mit tekintünk külön nyelvnek, az inkább a politika kérdése, mint a nyelvtudományé."


ITT 25% kedvezménnyel rendelhető az Európa Kiadótól!



  
Sverker Johansson: 1961-ben született Svédország déli részén, Lundban. Fizikus és nyelvész. Széles tájékozottsága rekordokat dönt. Ő jegyzi a nemzetközi Wikipédia legtöbb szócikkét.

A Dalarna Egyetem vezető tanácsadója, kutatásokat végzett a svájci CERN-ben, és 2006-tól részt vesz az EVOLANG-ban, a nyelv eredetével és evolúciójával foglalkozó vezető nemzetközi konferencián.

FOTO: JONAS TETZLAFF


Európa, Budapest, 2021
414 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043347 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése