2021. március 7., vasárnap

Chanel a Riviérán

Chanel a Riviérán
A Côte d’Azur világa békében és háborúban



                                                                  


Coco Chanel hosszú és termékeny élete a titkok és a legendák tükrében most az 1930-as évektől elevenedik meg a háborús évekig bezárólag. Érdekes megközelítése az adott időszaknak. A francia Riviéra ragyogó társadalomtörténete ez a könyv. A híres Cote d'Azur kel életre előttünk a dzsesszkorszak utáni kicsapongó és sokszor felszínes dekadenciájától a második világháború terrorjáig a lapokon.

     
A csillogás és a túlélés békében és a háborúban, főleg Gabrielle „Coco” Chanel életét vizsgálja a Côte D'Azur-on töltött ragyogóan napsütéses, még felhőtlen időszakban, közvetlenül a második világháború előtt. A szereplőgárda lenyűgöző, feltűnik többek között Joseph P. Kennedy, Gloria Swanson, Somerset Maugham, Picasso, vagy az író Colette alakja is. A szerző és az újságíró, Anne de Courcy elmélyül Chanel vállalkozói sikereinek bemutatásában, kitartó munkájának eredményeiben. Coco már népszerű és közismert, sikeres nő volt. Életének árnyoldalairól is olvashatunk, hányatott gyerekkora, és a karrier kezdete is életre kel előttünk. 

Chanel ekkor már gazdag nő volt, (már piacra dobta a "Chanel No. 5" parfümjét), életének Riviérához köthető korszaka felvonultatja a kivételes barátokat, fontos szerelmeket, politikai alakokat és egyéb művészeket, akik nála vendégeskedtek a francia Riviérán álló La Pausa villájában. Chanel igyekezett fenntartani fényűző életét, közismert művészekkel, prominens politikusokkal élte az életet a világháború kezdetén. Az 1940-es évek az aranykorra is kihatottak. A háború borzalmait azonban nem tudták elkerülni, őket is utolérte. A háborúról és annak nyomorúságáról is nagyon realisztikusan mesél. A csillogás, a zavartalan strandolás ideje, az estélyek, kaszinózások és a féktelen mulatozás a háború kitörésével véget ért.

A szerző sokrétűen és szenvedéllyel mutatja be izgalmas és karizmatikus életű hősnőjét, közben pedig bevezeti az olvasót Chanel életének szalonjába. Betekintést nyújt a káprázatos korszak kulisszái mögé, és feltárja a huszadik század rejtélyes és ikonikus művészeinek szíve mélyét. Chanel életében számos lenyűgöző epizód található, amelyek életre kelnek ebben a történetben. Egy alapos és szenvedéllyel ábrázolt, lenyűgöző történet ez, korabeli sztárpletykákkal, anekdotákkal. Elképesztő, hatalmas anyagmennyiség alapján nem csak Chanelről olvashatunk érdekes portrét, hanem ügyesen megidézte azt a két igen különböző világot, amelyek akkor egymás mellett léteztek. Képet ad a kitelepítések borzalmairól, a zsidóüldözésekről, élelmiszerhiányról is. Chanel a háborús években a Ritz Hotelben lakott, közismerten német szeretőt tartott, és náci szimpatizánsnak vallotta magát. Courcy azonban alaposan érvel a kémkedés, beszervezésre utalva, említve azt az esetet is, amikor Chanel barátjával Winston Churchill brit miniszterelnökkel tanácskozott, és azt javasolta neki, hogy „nyújtson békejobbot” a németeknek. 


                  
Coco Chanel kivételes nő volt, aki barátságot ápolt a gazdagokkal és a híresekkel, szerelmek lobbantak fel, kalandok alakultak. Életében először saját szabályai szerint élt a "La Pausa" villában barátaival, pártfogolt művészekkel, szeretőkkel körbe véve. Valóban híres és hírhedt művészek tűnnek fel: Wales hercegétől, Churchilltől és Picasso-tól Jean Cocteau-ig számtalan fontos és jelentős, a korabeli élet meghatározói jelennek meg. Mondhatni, mindenki itt van, aki akkoriban ott élt, számított. 

Coco Chanel életének ezen szakasza interjúk, naplók, folyóiratok és a történelmi feljegyzések alapján mutatja be a franciák által a II. világháború alatt elszenvedett nélkülözéseket. Ennek jó része a nehézségekről és a túlélésről szólt mindenki számára. Ahogy az várható volt, a felső tízezer tagjai különösebb nehézség nélkül túléltek, és jól éltek akkor is, köszönhetően a feketepiacon rendelkezésre álló élelmiszereknek, míg a szegények valóban éheztek és nélkülöztek. Akinek volt rá módja, Lisszabonba menekült, onnan pedig az Egyesült Államokba vagy Angliába jutott a borzalmak elől.

Könnyen olvasható, letisztult és jól megfogalmazott, cselekménydús a történet. A könyv szórakoztató élményt nyújt az olvasónak, megismerve a francia Riviéra szereplőinek aranykorszakát. A látványos gazdagság, pompa és csillogás extravagáns világa mai szemmel is elképesztő. A II. világháború embertelen poklát tökéletesen ábrázolja, amelytől szilánkokra tört a gazdagok csillogó élete. Coco is eladta a villát, ezzel lezárva életének ezen szakaszát. Tökéletes háttér és hiteles beszámoló a történet az elkerülhetetlen átalakulásról, annak hátteréről.

A kötetben számtalan korabeli fotó is található, névmutató segíti az eligazodást, ki kicsoda is a történetben. 


ITT beszerezhető kedvezménnyel a kötet! 



Európa, Budapest, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043354 · Fordította: Urbán Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése