2020. június 6., szombat

Rossz döntés

Charlotte Link: Rossz döntés 




                                                                             













Charlotte Link új könyve alapvetően egy krimielemekkel megtűzdelt lélektani dráma. Egy lendületes, igazi macska-egér játék részese lehet az olvasó. A szálak magasra vezetnek, itt semmi nem drága, legkevésbé az emberi élet értéktelen.
A történet felkavaró, de fontos megismerkednünk ezzel a témával, amelyet az írónő egy kifinomult érzékkel megírt krimibe ágyazott. Az alapötlet igen valós, félelmetes, szomorú. Érdemes belegondolni, hogy ilyesmi bizony nagyon is létezik a világban. Elismerésre méltó, hogy egy krimibe oltott dráma, egy társadalomkritika áttöri azt a bizonyos ingerküszöböt.





Charlotte Link mesterien fűzi egybe a szereplők életét, tereli össze őket. A történet több szálon futó, sok szereplős, felkavaró, kellően nyomasztó, több esetben megdöbbentő vagy letaglózó. A szálak szövevényesek, rétegről rétegre épül fel a krimi, mire összeérnek a szálak.
Az elkeseredett félelem, kiszolgáltatottság megalázó sorsokat mutat be. Mint egy bizarr puzzle elemeit olvasnánk. Az írónő egy nagyszabású sakkjátszmába vonja be az olvasót. A történések apró részei végig izgalmasak, sodróak. Elgondolkodtató, hogy egy könnyelműen meghozott rossz döntés micsoda lavinát tud elindítani. Mindezt a jobb élet reményében. A rossz döntések sorozata jellemzi a szereplőket. A műfajra jellemző eszközöket ügyesen keverte az írónő, kifejezetten kreatív és feszült jelenetekkel adja vissza a drámai hátteret, az üldözés folyamatát.

Van itt nyomor, igazi mélyszegénység, kilátástalan, rossz gyerekkor, felelőtlen szülők, egy jobb, szebb élet reménye. A kiszolgáltatottság minden elképzelhető módon megjelenik a krimiben. Az erre szakosodott hiénák igazi dögevők módjára jelennek meg, használják ki a reménytelenségbe, kilátástalanságba csúszott fiatal életeket. A krimi fő erénye, hogy talán nem is a krimiszál a legfélelmetesebb a történetben, hanem főhőseink széteső élete. A politikai háttér finoman jelenik meg, az egykori keleti blokk országa, Bulgária az egyik helyszín. A változó világ stílusos hátteret ad a történetnek. Lélegzetvisszafojtva várhatjuk, hogy a reményvesztett lányok élete mennyire zuhan egyik pillanatról a másikra még mélyebbre. A fájdalmasan nyomorúságos jelen és a bizonytalan jövő után a bűn és mocsok vár a lányokra a csillogás helyett, ám ez igazából sajnos egyáltalán nem meglepő. A remény felcsillanása illúzió marad. A cím kifejező, a rossz döntések soráról, azok következményeiről olvashatunk, ami fontos üzenetet is hordoz.




Léleknyomorítóan valós, szomorú történet, valóban életszagú helyzetekkel. Nyomasztóan valósághű, olyannak ábrázolja az emberi viszonyokat, ahogyan az életben is előfordulnak.

Egy kétségbeesett szökéssel veszi kezdetét a regény. Szelina sorsát visszafelé ismerjük meg, mellette párhuzamosan fut az elvált, negyvenes Simon összetört élete. Ehhez kapcsolódik be Nathalie és a titokzatos Jerome élete. A véletlenek összjátékából kibontakozó krimi drámai fordulatokban gazdag, olvasmányos, feszült. Az apróbb alkotóelemekből összeállított rejtélyek sora több irányba is viszi a történéseket. Jól felépített, nagyívű krimi aprólékosan kidolgozott. Egy precízen kimunkált, elgondolkodtató bűnügyi történetet, ami csak a végére áll teljesen össze. Charlotte Link ügyesen adagolja a folyamatosan növekvő feszültséget, az érzelmek megragadják az olvasót, ami szépen, lassan bekúszik a bőrünk alá. A regény az első oldaltól az utolsóig erős színekkel, jó karakterekkel olvastatja magát. Vannak kimondottan erős pillanatai, jó megoldásai. Jól összerakott krimi ez, ahol minden a helyén van. Tetszett benne a karakterek ábrázolása, a feszültségkeltés. A végső lezárásért külön piros pont, ügyesen elkerülte a klisés befejezést. Egyébiránt Charlotte ezen története is filmre került 2019-ben Németországban. Úgy gondolom, a műfaj értő rajongói biztosan nem csalódnak.


ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel a krimit! 


Charlotte Link: 1963. október 5.
Napjaink egyik legsikeresebb német írónője. Jogi tanulmányokat folytatott, majd történelmet és irodalmat tanult a müncheni egyetemen. Apja bíró, édesanyja szintén írónő. Pszichológiai thrillereket ír, amik közül több vezette a Der Spiegel bestseller listáját is. Egyik regényéből film is készült. Világszerte 25 milliós példányszámban keltek el könyvei. 2007-ben megkapta az Arany Toll díjat. Családjával Frankfurt am Main közelében él. Szabadidejében állatvédelemmel foglalkozik.


General Press, Budapest, 2020
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523994 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése