2020. június 11., csütörtök

Az írók titkos élete

Guillaume Musso: Az írók titkos élete





                                                       






"Tudomásul kell vennünk, hogy az irodalom pusztulófélben van. Manapság mindenki írni akar, de már nincs, aki olvas."




Guillaume Musso új regényében egy lendületes, krimielemekkel feldúsított irodalmi betekintést ad az írók életébe. Sajnos a történet kevésbé erős, mint az eddig általam tőle olvasottak (Ott leszek, Holnap, Angyal hív), viszont az előző, Az éjszaka és a lányka regénytől jobban sikerült. Végig izgalmas, gyorsan olvasható és szórakoztató a könyv. Az utolsó fejezettel számomra agyonvágta a sztorit, érzésem szerint azt nem kellett volna már. Sok lett.. csavarból, fordulatból is elég lett volna kevesebb is. Az író utóbbi regényei roppant megosztóak. A rajongók, rózsaszín szemüvegen át olvasók még imádják, feltétel nélkül, míg akadnak fanyalgók is szép számmal. A stílusváltás nem rossz gondolat, kell némi kreatív megújulás, ezt is elismerem.




Ez a 16. regénye Musso-nak, aki jelenleg a legnépszerűbb kortárs francia író. Regényeit 40 nyelvre fordították le. Profi, az biztos, már az első perctől kezdve megragadja és végig leköti az olvasó figyelmét. A témaválasztása kifejezetten ötletes, megkapó. Az írók titkos élete cím mindent elárul, amit az olvasó tudni szeretne. Hogyan élnek, alkotnak kedvenceink, hogyan élik meg a sikert és kudarcot, mi motiválja őket egy-egy regény megalkotásban? Erre is válaszokat kapunk. Hősünk Nathan Fawles három sikerregénnyel a hátamögött végleg leszámol az írással, elege lesz a médiából. Végleg visszavonul a Földközi-tenger partján álló villájába, a csodálatos és vad Beaumont-szigetre. Meg kell vallani, az író alakjában én Salingert vélem felfedezni. A Zabhegyező után, Salinger 1965-től kezdve nem publikált, majd 1980-tól fogva már interjút sem adott. Nos, Musso regényének főhőse is ezt teszi. Ám feltűnik egy fiatal írópalánta, Raphael Bataille, aki mindent elkövet, hogy találkozzanak és rávegye Fawlest olvassa el első regényét. Teszi ezt néhány tanács, ötlet reményében. A világtól elvonult íróban némi szimpátia ébred, elolvassa Raphael irományát. A könyvben két nagy rejtély okoz komoly feszültséget az olvasóknak. A történet során az olvasó kíváncsisága ugyanolyan sebességgel növekszik, ahogyan a titkok száma emelkedik.


Egy váratlan gyilkosság után színre lép egy ellenállhatatlan nő, Mathilde Monney. A fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a bűntényt és a titkot Fawles körül. Ezzel lavinaszerűen indulnak be az események. Fordulatos, pörgős krimi, talán egy kicsit még több is. Hasznos ötleteket ad Musso Fawles alakjában kezdő íróknak. Mikor KELL abbahagyni.



Ez egy jól és gyorsan olvasható, romantikus elemeket is felvonultató, szórakoztató krimi, ahol a délszláv háborúig minden felmerül. Kicsit túl is tolta az egészet, az alig 230 oldalon a cselekmény egyre szövevényesebbé válik, bár elismerem karakterei vagányak és titokzatosak. Mégis, érzésem szerint a kevesebb több lehetett volna. Ennek a regénynek az erőssége a szórakoztatás mellett abban rejlik, hogy több téma összefonódik egy központi cselekményben.




ITT tudod megvásárolni a regényt!




Guillaume Musso a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író. 1974-ben született Antibes-ban. Már tizenévesen sokat olvasott, és biztos volt abban: egyszer ő is író lesz. A középiskolát elvégezve 19 évesen New Yorkba ment, ott élt néhány hónapig, aztán visszatért Franciaországba, ahol közgazdászdiplomát szerzett.

Regényeit – köztük Az angyal hív és a Holnap címűt – 40 nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük. Az És azután… című thrillerből Romain Duris és John Malkovich főszereplésével készült nagy sikerű film.

a könyv fülszövege:
Felejthetetlen olvasmány, szenzációs irodalmi kirakó, amely akkor válik igazán ördögivé, amikor az író az utolsó darabot is a helyére illeszti.
1999-ben, három kultuszregénnyé vált művel a háta mögött a híres író, Nathan Fawles végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és Nathan Fawles végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő csodálatos és vad Beaumont-szigetre.
2018 ősze. Fawles az elmúlt húsz évben egyetlen interjút sem adott. Regényei azonban változatlanul rabul ejtik az olvasókat. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot.
Ugyanaznap egy női holttestet sodor partra a víz, és a hatóságok megtiltják a ki- és beutazást a szigetre. Veszélyes párharc kezdődik Mathilde és Nathan között, ahol néma igazság és makacs hazugság áll szemben egymással, a szerelmet és a félelmet pedig csak egy hajszál választja el egymástól…

Park, Budapest, 2020
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556344 · Fordította: Sárközy Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése