2020. június 15., hétfő

Kopp-kopp

Anders Roslund: Kopp-kopp 
A névtelen lányok 1.






                                                       










Hatalmas öröm töltött el, amikor a 21. Század Kiadó nyári újdonságai között felfedeztem Anders Roslund krimijét. Az író eddig minden idehaza megjelent könyvét olvastam, kiemelkedően jó élmény volt mindhárom. Nálunk kissé mostoha sorsa volt a szerzőnek, ez talán most a negyedik megjelenéssel  jóra fordul, révbe érni látszik. Hazánkban Roslund regényei már a harmadik kiadó kínálatában tűnnek fel éppen.
Ez a tavaly megjelent nagysikerű krimi egy háromrészes sorozat első kötete. Színesítve ezzel most a 21. Század Kiadó ajánlatát, így már náluk is találunk skandináv krimit.


Roslund tudja, hogyan kell egy lélegzetelállító és fantasztikus történetet írni. Érdekesség, hogy eddig szerzőtársakkal dolgozott, ez az első önálló krimije. A lenyűgöző karaktereket felvonultató skandináv krimi és a politikai thriller ötvözete. A téma fontos és aktuális napjainkban is. Ragyogó és szövevényes a bűncselekmény minden tekintetben. A kezdeti születésnapi zsúr drámai véget ér... egy nagy ugrással innen folytatódik bő tíz évvel később. A helyszín ugyanaz a lakás. Ewert Grens bűnügyi felügyelő kapja meg az ügyet, ő nyomozott a korábbi gyilkosságban is.


A titokzatos betörés mögött azonban a sötét múlt kopogtat. Nyomozónk alig fél évvel a várva várt nyugdíj előtt kapja meg újra ezt a régi-új ügyet. Ami mögött politikai érdekek, az albán maffia és a fegyverkereskedelem áll. A piac egyeduralma véres drámákon át vezet el a megdöbbentő és váratlan megoldásig. A skandináv krimik sosem csak krimik, ez sem egy átlagos történet, a könyv fontos kérdéseket és társadalmi problémákat tárgyal.


A részleteken nem elmélkednék a spoiler miatt. Igazi pszichológiai thriller, egy ötéves kislány sorsán át, aki az egyetlen túlélője (és tanúja) a mészárlásnak. Ez a gyerekkori sorsfordító esemény az alapja mindennek. A tanúvédelem és egy gonosz bosszú áll a háttérben a hatalom mellett, igazán sok apró részlet csak a végén érthető meg teljesen. Grens attól tart, hogy valaki most az egyetlen tanú végleges elnémítását akarja. Elkezdődik a versenyfutás az idővel, ugyanis a nyomozó sem tudja mi lett a lányka sorsa. Időközben a város alvilágában több fegyvercsempészt kivégeznek, ezzel kényszerítve és súlyos veszélybe sodorva a volt rendőrségi informátor, Piet Hoffman családját. Piet Hoffmann titkosügynök a Három másodperc krimiből ismerős lehet a hazai olvasóknak.

A látszólag különálló események lassan bontakoznak ki, de természetesen közük van egymáshoz. A cselekmény nem kiszámítható, kellően bonyolult, ezt garantálom.
A kibontakozó borzalom nem kíméli a szereplőket, menet közben csak kapkodtam a fejem, hol járunk, mi lesz most, az események sodortak magukkal. A tények és a fikciók keveréke optimálisan működik. Igazi "pasi krimi" lett ez a történet érzésem szerint. Mi zajlik Albániában és Stockholmban az félelmetes háttérrel bír. 
A díjnyertes újságíró hatalmas erővel ábrázolja a szervezett bűnözést, a politika összefonódását, ad izgalmas betekintést ebbe a világba. Alapos kutatást végzett, pontos és elgondolkodtató a háttér. A feszültség teremtéshez is ért, ez lapról lapra növekszik. Drámai fordulatok, a töredezett, zaklatottan rövid mondatai emelik a hatást. A családi kirakós darabjai csak a végére adnak ki egy egész képet. Roslund rendkívül ügyesen ábrázolja a belső intrikákat, hozza be a krimibe a félrevezető szálakat. Nem csak lélegzetelállítóan izgalmas, de szívszorító a történet. Egészen új oldaláról mutatkozik most be az olvasóknak.

Mindent összevetve, ez egy mesterien sötét thriller a szervezett bűnözésről és a bosszúról, ahol a bizalom és a hűség mellett a gyászfeldolgozás is szerepet kap.




ITT tudod a kiadótól kedvezménnyel megrendelni a krimit!



Anders Roslund: 1961. január 1. (Jönköping, Svédország) –

Nyolc regényt publikált a Roslund és Hellström, valamint kettőt a Roslund és Thunberg szerzőpáros tagjaként. Börge Hellström sajnos 2017. február 17-én elhunyt. Ezt a közös sorozatukat is jó lenne magyarul olvasni. Könyvei harminc nyelven jelentek meg, és számos rangos nemzetközi díjat elnyertek. Roslundnak ez az első önálló krimije.



XXI. Század, Budapest, 2020


464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122063 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése