2020. június 20., szombat

A 2117. áldozat

Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat 
(A Q ügyosztály esetei 8.)


                                                                       





"Assad velük ellentétben remegett. Élő példája volt annak, hogy az ember csak akkor él igazán, amikor valami szokatlan történik vele."







Jussi Adler-Olsen az egyik kedvenc skandináv krimiszerzőm. A Q-ügyosztály 8. esete a szokásostól eltérő könyv, szerintem a sorozat egyik legerősebb darabja lett. Jussi feltette arra a bizonyos "i" betűre a pontot. Amiért szeretem a skandináv krimiket itt különösen érezhető. Több mint krimi ez, kegyetlenül valós és fájó, napjaink égetően fontos kérdésével, a menekültáradattal. Mellé személyes sorsok, emberi drámák társulnak. Nehéz szavakba önteni az érzéseimet, kerülve a spoilert is, de simán az év krimije eddig. 


A dán szerző újra egy összetett és izgalmas, eredeti történetet írt, amit a rajongók lélegzet visszafojtva vártak. Érdemes volt türelemmel várni, Jussi új alapokra helyezte a skandináv krimit, ahogyan mesterien ötvözte a politikai thrillerrel. Hihetetlen mennyire mai a történet,
az ábrázolt helyzet megrázóan drámai.Végig a lélektani háttér az, ami dominál az erős  társadalomkritika mellett.


Az előző krimi (Szelfik) Rose története volt, most pedig végre az egyik legkiválóbb karakter, Assad élete került a középpontba. A drámai történet minden várakozásom felülmúlta. Két fő szálon mozog a krimi, Assad múltja tárul fel és egy napjainkra jellemző, a számítógépes játékok világában élő, sérült lelkű fiatal fiú esete adja a hátteret. Ő is a társadalmon akar bosszút állni.

Jussi remekül szövi a szálakat, ahogyan egy múltba nyúló macska-egér játék részesei lehetünk. Hamar kiderül, megtudjuk ki a hunyó, mégis izgalmas és fordulatos a regény. Az arab nyomozó, Assad múltja a sorozat előző részeiben csupán felvillant, érezhetően több súlyos titkot rejtett az élete. Jellemfejlődése jól nyomon követhető. Szeretjük Assadot, de valóban nem tudjuk ki ő, honnan származik, és milyen szörnyű titkokat terhelik életét. Eddig Assad egy jóindulatú, a társairól gondoskodó, vicces figura, aki kávét főzött és a tevés poénjaival megnevettette az olvasókat is. Most is hangosan felnevettem Assad belépőjén.

Assad története önmagában durva és nem utolsósorban kegyetlen.
Most különleges képességei és magányos alakja reflektorfényt kap. A fokozatosan feltáruló múlt sötét és megrázó, ami magát Assadot is megviseli lelkiekben. Kikerülhetetlenül újraéli a múltat, a régi sebeket tizenhat év után feltépik. A kollégák is döbbenten hallgatják sorsának alakulását. Az olvasó, Carl Mørck és társai számára Assad múltja a rejtély. A sorozat nyolcadik része valójában Assad története. Ez a krimi fő vonala. Így a narratíva és a történet felépítése egészen megújult.
Rose legyőzi a depresszióját, visszatérése üde színt hoz az események menetébe, ahogy Gordon nyomozó alakja is tovább rajzolódik az olvasó előtt. Carl Mørk kevéssé morgós most, az ő élete fordulóponthoz érkezik Monával, de akad még néhány egyéb színes mellékszál.


A 2117. áldozat a Ciprus partjainál felborult, menekülteket szállító csónakból kerül ki. Az ő személye indítja be a lavinát. Egy szabadúszó újságíró, Joan Aiguader kideríti, ki is a szíriai nő, a fotók és a történet bejárják a világsajtót. Nem sejti, ezzel kiszabadítja a szellemet a palackból. Az iraki végrehajtó Ghaalib képviseli a gonoszt. Benne testesül meg a fanatikus gyűlölet, ez vezeti, nem csak a Nyugat, hanem Assad ellen is. Szaddam börtöneibe is beleshetünk, a rezsim kegyetlen eszközei megdöbbentőek.

Jussi igen érdekes és reális témákat szőtt bele ebbe a mesébe: menekültek, a terrorizmus, a fanatikus, öngyilkos merénylők mellett a szerelem, a barátság, a szülő - gyermek kapcsolat, a bosszú, múlt - jelen párharca ad izgalmakat. Carl és Assad Németországba utazik, hogy segítsen megakadályozni egy terrortámadást, ami ártatlan emberek életét követeli. Az emberi élet megmentése és az Assad traumatikus dilemmájának megoldása érdekében Carl Mørck is mindent megtesz.

A háttérben zajló emberi drámáktól még intenzívebb a feszültség. Jussi Adler-Olsen célja az, hogy az emberek kinyissák a szemüket az őket körülvevő világ borzalmaira. Letaglózó volt olvasni, többször megálltam pihentetni, pedig vitt a történet izgalma. Félelmetes, jól megírt, elgondolkodtatóan valós lett a 8. eset. Bátran ajánlom a sorozat kedvelőinek és mindenkinek, aki tartalmas krimire vágyik.



ITT tudod megrendelni az Animus Kiadótól a könyvet, kedvezménnyel.




JUSSI ADLER-OLSEN (1950.08.02.) Koppenhága, dán író.

Négygyermekes család legkisebb tagja, egyetlen fiú. A pszichiáter édesapát követve a család Dánia különböző részein élt. Ez az élményanyag is felbukkan könyveiben. Mozgalmas élete során dolgozott nyomdászként, antikváriumot nyitott, írt forgatókönyveket, magazinokat szerkesztett.1997-ben megjelent első regénye már sikeres volt. A Q ügyosztály történetei 2007- től jelennek meg, negyven országban, sikerrel.

Több krimijét megfilmesítették. A 2010 -ben 3 rangos díjat elnyerő Nyomtalanul volt a Q-ügyosztály első története. 2010-ben a Palackposta regénye megkapta az év legjobb dán thrillerének járó Harald Morgensen-díjat és a Skandináv Krimiírók Egyesületének elismerését, az Üvegkulcs-díjat. 2011-ben a sorozat negyedik részét, a 64-es betegnapló-t a dán Könyvforgalmazók Klubja De Gyldne Laurbær-díjjal jutalmazta.


Animus, Budapest, 2020
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247716 Fordította: Sulyok Viktória








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése