2020. június 4., csütörtök

Lancelot

Giles Kristian: Lancelot 
Lovagregény a becsületről és a szerelemről





                                                                                   











Giles Kristian már a Sigurd-saga történetével a kedvenceim közé került. Ügyesen kelti fel az olvasóban a kíváncsiságot az adott korszak iránt. A Lancelot egy epikus mese, egy izgalmas és szórakoztató betekintés az Arthur-legendába.

Ármány és árulás, harcok és szenvedélyes szerelem a mozgatórugók, ahogyan megelevenedik a történelem. Olvasmányos, színes, fordulatokban gazdag, kőkemény csaták és kegyetlen férfiak világa kerül elénk a lapokon. Nem is kell tagadni: szeretjük az erős, a szabályokhoz nem ragaszkodó, öntörvényű hősöket. Giles Kristian egy képzeletbeli időutazásra viszi olvasóit. Életszerűen ábrázolja azt a világot, a történet felépítése, a karakterek és a közöttük lévő kapcsolatok hitelesek. Elhiszem, hogy ilyen lehetett az élet akkoriban. Leginkább a korrajz az erőssége ennek a történelmi-kaland regénynek a szépirodalom eszközeivel. A humor is jelen van, ami jól oldja a feszültséget. A szerző a hajók, a ruházat, az ételek és a harci eszközök leírásához értő módon nyúlt.
A hagyományok, szokások, misztikum és babonák is jellemző elemei a történetnek. Giles Kristian epikus új regénye a harcos és hős saját szavaival eleveníti meg Lancelot történetét, aki Arthur király minden lovagja közül a leghíresebb. 


Az egész könyvben az tetszett legjobban, hogy a már ismert Arthur-mondakör meséje mégis végig lekötötte az érdeklődésem. Talán nem csak a brit történelem egyik leghíresebb és legmisztikusabb történetét meséli el a legendás Arthur király és a rettenthetetlen lovag, Lancelot, valamint Guinevere királyné titokzatos szerelmi háromszögéről. Giles Kristian karaktereit a főhős szemén keresztül látjuk, ahol a mágikus kard az Excalibur sem maradhat ki. Az első kétszáz oldal elsősorban Lancelot karakterének bemutatására, fejlődésére összpontosít. A fájdalmasan tragikus mesébe a szív is beletörik. Lancelot és Guinevere számára a szerelem minden kínja, öröme felvillan, Merlin alakja pedig egy új oldaláról mutatkozik meg. Hősünk Lancelot hosszú és rögös utat jár be a regényben, hiszen a történet kezdetén még csupán nyolc éves. Megismerjük majd azt is, ahogyan Lancelot Arthur legjobb lovagja és barátja lesz. Az ő felnőtté válása, és az V. századi Britannia véres és kegyetlen történelme egybeforrt. Róma légiói már csak múló emlék, új ellenségek állnak Nagy-Britannia partjainál. Az árulás és a féltékenység uralja az emberek szívét, és Nagy-Britannia sorsa kardok csatazajában születik újjá. A csatajelenetek látványos képei lenyűgözőek. Az elsőtől az utolsó lapokig lendületes, szépen megírt a történet. Csak a hazai kiadás borítója ne lenne ilyen gyermeteg, filmes-hatású. Az eredeti kifejezőbb, magasan jobban illeszkedik a történet hangulatához.

Giles Kristian az egyik legjobb mesemondó a műfajban, a lírai leírások jól adják vissza a Lancelot lelkében dúló érzelmi vihart. Arthur legnagyobb lovagjának története a szerelemről, veszteségről és hősiességről szőtt grandiózus mese.

ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a regényt! 



Giles Kristan az angliai Leicestershire-ben született 1975-ben. Édesapja angol, édesanyja norvég. A kilencvenes években az Upside Down nevű zenekar vezető énekese volt, és dalszövegeket is írt. Elsősorban viking témájú történelmi regényei bestsellerek lettek, legismertebb közülük a Raven-sorozat, amelyet 18 nyelvre fordítottak le.




GABO, Budapest, 2019
534 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634068587 ·
Fordította: Bihari György



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése