2022. július 12., kedd

Viharjelzés

Kristina Ohlsson: Viharjelzés



                                                                 



" A vihar ráhozza a nyugati partvidék legtörékenyebb gyöngyszemére a káoszt."




Kristina Ohlsson új sorozata már a kezdéssel ígéretes: Az elején még nem is sejtettem, hogy ennyire szövevényes és feszültséggel teli, súlyos emberi sorsokkal megtűzdelt, drámai történet van a lapokon. Egy csepp romantikával meghintett, lélektani dráma ez a javából.


Az események egy zárt kis közösségben zajlanak a nyugati parton, ahol mindenki ismer mindenkit. A borongós hangulat, az eső és a szél, a készülődő vihar szele végigsöpör a krimin, fenekestől felforgatva a szereplők életét. Nyomasztó fellegek gyülekeznek a városka felett. Kristina ügyesen szövi a mesét, építi fel a cselekményt, végig bizonytalanságban tartja az olvasót a legutolsó meglepő fordulatig. Formabontó történet, ami némileg az írónő Beteg lelkek krimijét idézte fel nekem.

A történetről röviden: A tanárnőként dolgozó, férjezett Agnes, egy viharos este hirtelen nyomtalanul eltűnik. Az eltűnés nem csupán a család, de több ember életét felforgatja, pedig Kungshamn nem az a hely, ahol túl sok minden történik. A keresés megindul, ahol a nyomozónő Maria élete is feltárul előttünk. Lassú folyású, vér nélküli, de végig izgalmas, komoly családi problémákat feszeget a történet.


                             
A cselekmény további lendületét egy furcsa nevű, különc, stockholmi bankember megjelenése adja. August Strindberg színt hoz a krimibe, felbolygatja egy régi ügy hátterét. Éppen azt a házat bérli, ahol 30 évvel korábban megtalálták egy gyilkosság áldozatát. A szereplőket megismerve egyre több információt kapunk a régi gyilkossági ügyről. Sok-sok apró részletből, emberi gyarlóságból épül fel a történet. Beleshetünk a látszat mögé, a hazugságról, pletykákról lassan foszlik le a pókháló. Mikor már azt gondoljuk ezt nem lehet tovább fokozni újabb fordulat borzolja az olvasó idegeit. Érezhető, nem csupán az emberek, de a ház is komoly titkokat rejt... Kristina jó emberismerő, mestere az emberi kapcsolatok ábrázolásának. 
Kristina Ohlsson izgalmasan adagolta a történetet, ahogy egyre több részlet bukkan elő a homályból. Bosszú, kamaszok útkeresése, vágyak, szex: ezek az elemi indulatok mozgatják a szereplőket. Igazi érzelmi hullámvasút a krimi, ahol a szeretetvágy, boldogság keresése motiválja a szereplőket.

Ehhez a hidegrázós történethez járul a krimi valódi ereje, az atmoszférateremtés.  A sötét, baljós hangulatot a sirályok vijjogása, egy öregember szomorú története, a barátság ereje és az ébredező első szerelem felfedezése teszi izgalmassá. Az évtizedes rejtélyre is fény derül, miközben Agnes titkos naplójából olvashatunk részleteket. Ezek a belső vívódások, érzelmi hullámzások megvilágítják mi is történhetett a nővel. Végig ráül a cselekményre az emberi játszmák fájdalma, lelki háttere. Remekül megírt történet. Mind a nyomozás, mind a magánéleti szálak szövevénye jó egységet alkotnak. A karakterek kidolgozottak. Kerek egész, könnyen olvasható és követhető, ahol végül minden részlet a helyére kerül. Lebilincselő, fordulatos, elgondolkodtató krimi, ami egyben kiszámíthatatlan megoldást ad. Ohlsson ismét kitett magáért. Összességében egy érdekes, néha torokszorító történetet olvashattam. Izgatottan várom a folytatást August Strindbergről és a rendőrnő Mariáról.


ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a krimit! 

              
Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Néhány évig Bécsben élt és dolgozott, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tanított. Az írónő eddigi kötetei idehaza, a Fredrika Bergman-sorozat részei:Mostohák 2012., Elnémítva 2013., Őrangyalok 2013., Az 573-as járat és a Dávidcsillagok 2014.
A Lotus Blues - 2015 és a Mio Blues - 2016 a Martin Brenner sorozat részei.
Önálló történet: Beteg lelkek - 2017. Mellette több, gyerekeknek szóló könyve is megjelent.






Animus, Budapest, 2022
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140236 · Fordította: Torma Péter




Fotok: Thron Ullberg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése