2024. augusztus 29., csütörtök

Nyár záró, ősz váró

 




Nyár záró, ősz váró




                                             









Bár még mindig tombol a nyár, az ősz visszavonhatatlanul itt közeleg a kertek alatt. Jövő héten indul az iskola, ami véget vet a nyári vakációnak. Beindulnak a kiadók is, hiszen szeptember a könyvfesztivál hónapja, rengeteg új megjelenéssel, számtalan ismert és népszerű író érkezik hozzánk látogatóba. Kis összefoglalót készítettem ezekről. 

      
A nyár sok érdekes és jó olvasmányt hozott. Ezek közül nálam kiemelkedő élményt hagyott, fontos kedvencem lett: Vanessa Chan: Velünk a vihar,(21. Század) Sissel-Jo Gazan: A fecske röpte,(Jaffa) Kovács-ikrek: Lesz majd minden (Európa) kötete a szépirodalomból.

Ha a krimi termést nézem, onnan meghatározó élmény James Kestrel: Az öt december, ami szintén az Európa kiadványa, Linda Castillo: Sötét szív és Anders de la Motte: Elveszett lelkek misztikus thrillere. Ez a kettő a Generál Pressnél jelent meg.

Egyéb kategóriából a Helikon kiadványát, a Révész-életrajzot emelném ki, a Magvető Nádasdy Ádám Billeg a csónak versei mellé. Imádtam olvasni életigenlősége miatt a Csakazértis szerelem című Jakupcsek Gabriella könyvet. A fenti könyvek mindegyikét jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek. 




Az őszi programdömpingből az izlandi írózseni, Jón Kalman Steffánsson újabb látogatása ami mindent visz. Neki két új kötete is megjelenik a könyvfesztiválra, ahol Ő lesz a díszvendég!

Tagadhatatlanul két krimiíró látogatása lesz még fontos, kiemelkedő esemény. Érkezik a norvég krimikirály, Jo Nesbø. Vadonatúj krimije a Vérségi kötelék megjelenése lesz az apropó. Ez A birodalom folytatásaként jelenik meg az Animus Kiadónál.


A másik krimiszerző a rajongók nagy örömére J. D. Barker is Budapestre jön. Az Agave vendégeként érkezik Barker Budapestre, szeptember 27-én lehet találkozni vele! Új krimije Zárt ajtók mögött címmel, szeptember 24-től kapható. 


                                                                                                      

A hölgyekről se feledkezzünk meg, Yrsa Sigurðardóttir szintén Izlandról érkezik, a PesText fesztivál keretein belül Budapestre látogat szeptember 28-án. Nagy kedvencem, akivel 2015-ben már 
volt szerencsém találkozni, a Lótolvajok, Megtagadom írója, a norvég Per Petterson is a PesText vendége lesz! Ő Szeptember 27-én érkezik Magyarországra. Természetesen neki is jelenik meg új könyve: az eredetileg 1987-es Szájában ​hamu, cipőjében homok lesz itthon is elérhető magyarul.


      
Evezzünk hazai vizekre. Szeptember közepén érkezik Finy Petra ötödik regénye, mely megrendítő történet a szerelem és barátság erejéről 1968-ból. Nagy érdeklődéssel várom ezt az Ultramarin című regényt, ami a 21. Század Kiadónál jelenik meg. Szintén várom a kiadó másik újdonságát, Kordos Szabolcs Az Egy város legújabb titkai-t.






                                                                                         


A végére vissza a krimikhez. Tavaly Hidas Bence És mindent betemet a hó első kötete mindent vitt nálam. Szeptember közepén érkezik az új krimije A hamis Merkúr. Izgatottan várom.
Fontos hír a krimirajongóknak, hogy N. Nagy Zoltán új krimije, ami a trilógia lezárása is szeptembertől kapható.
Az Idegen tollak mellé a GABO Kiadó újra kiadja a teljes sorozatot, új, remek borítóval. A könyvek szeptember első hetében kerülnek a könyvesboltokba. N. Nagy a mai hazai kriszerzők egyik legjobbja, kivételesen alapos, egyedi hangulatú történetei megfogják az olvasót. érdemes beszerezni a trilógiát.
A fenti könyvekről későbbiekben lesz bővebb blogbejegyzés is. Találkozzunk a bemutatókon, dedikálásokon.


2024. augusztus 26., hétfő

Totál

 



Rebecca Miller: Totál






                               





Igazán lebilincselő, erős válogatás ez a hét novella, élveztem ezt a kis gyűjteményt. A történetek főleg nőkről szólnak, a férfiakkal való és családon belüli kapcsolataik kerülnek górcső alá, kissé
más szemszögből megközelítve.


Annyira eleven, mai az írásmód, hogy bevonzott a történetekbe, velük éltem meg az eseményeket. A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak mozgatják, amelyekkel bárhol könnyen tudnak azonosulni a nők. Az ismerős élethelyzetek meghökkentő és sokszor roppant meglepő végkifejletbe torkollnak. Fanyar humorral, őszinteséggel fűszerezve ismerhetjük meg ezeket a valós helyzeteket. Egy-két történet különösen megérintett.

Egyedi novellagyűjtemény a filmrendező és írónő második novelláskötete, amelyben számomra az egyik legerősebb a címadó sztori volt. A "Totál" egy tudományos-fantasztikus elképzelésen alapuló világképet vizionál, egy jól sikerült spekulatív fikció keretein belül. Második kedvencem a kötetet záró "Csehovék" volt. A történetek általában megrendült kapcsolatok köré épülnek, némelyikük kissé romantikus, de legtöbbje a családi kapcsolatok mélyére enged bepillantást. Ide sorolnám a nyitó történetet, imádtam, ahogyan egyszerűségével elgondolkoztat. A szellemesség és a bölcs élettapasztalatok mellé az érzelmek is dominálnak. Itt az anyaság szorongató félelmeiről, gyereknevelés mindennapjairól, a családi kötelékekről, szexualitásról mesél. A legtöbb történetben közös ez a lefegyverzően tárgyilagos légkör. Néhány novella biztosan az olvasóval marad, hiszen a drámai helyzetek váratlan fordulatai filmszerű képeket vetítenek az olvasó elé. Rebecca Miller képes átadni a szereplők hátterét, kontextusát és környezetét, miközben mindegyikben sötét csavart hoz létre.

Élveztem, hogy egy rövid időre megmártózhattam annyi különböző világban és karakterben. Az egyetlen novella ahol egy férfi áll a középpontban a Megjelent előttem címet kapta. Itt egy idősödő regényíró a főhősünk, aki kétségbeesetten keres új történetet. Elismerésem az írónőnek, hogy sikerült egy olyan vékony, de erős történeteket tartalmazó könyvvel előrukkolnia, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat.


ITT rendelhető a kötet kedvezménnyel! 









Park, 2024
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559819 · Fordította: Csonka Ágnes

2024. augusztus 25., vasárnap

Elveszett ​lelkek

 



Anders de la Motte: Elveszett ​lelkek
(Leo Asker 1.)




                                   









Bár nagyon vártam Anders újabb, igazi skandináv krimijét, ez nem lett kedvencem. A négy évszak köré épülő sorozatának bármelyik része jobban tetszett mint ez a misztikus thriller, ami a "döglött akták" témára épül. Jussi Adler-Olsen ezt jobban csinálja. Szórakoztatott, de nem izgatott, nem lett érdemben az a krimi, amire eleinte számítottam. Jó a cselekménye, de túl kiszámítható, és zavart az időben való ugrálás is. A krimi két műfaj határán egyensúlyozik. A sötét skandináv krimi és a misztikus thriller elemei keverednek. Aki ezeket szereti, nyert ügye van. 

Tény, hogy iszonyú jól indul, (és ezt a tempót hozza a lezárás is) eleinte borzongató félelem tartja rettegésben az olvasót. Az első 50-80 oldal pazar, sokat ígér, ahogyan a vége is félelmetes. Közben a rendőrségi belviszály, a családi konfliktusok, sok-sok évvel korábbi traumák veszik át a terepet, ami lassítja a cselekményt. Kínlódva vártam, "történjen már valami" érdemleges a nyomozást illetően. Az egész szövevényes ügyet kicsit túlbonyolítottnak éreztem.

Kezdésnek egy látványos emberrablási ügy hátterét látjuk kibontakozni, ami a svédországi Malmőben játszódik. Ez lehetőséget kínál Leo Asker nyomozófelügyelőnek, (aki amúgy nő, ez is valahogy végig zavart) hogy a nyomozás sikere esetén előléptessék a bűnüldözési osztályának vezetőjévé. De nem sokkal a nyomozás megkezdése után áthelyezik egy másik osztályra, amelyről korábban soha nem hallott. Gyorsan rájön, hogy tulajdonképpen kirúgták... elvették tőle az ügyet. Mégis, a több mint furcsa társai segítségével az eltűnt fiatal nő felkutatására indul. Bízik az ösztöneiben, és gyanítja, hogy még él, elkezdődik a személyes harca a nyomozást vezető nagymenő kollégával, ami bizony versenyfutás az idővel. Askernek egyedül és titokban kell nyomoznia, mivel az eltűnt fiatal pár ügye már nem az övé. Sok mindent felfedez, amit a nagymenő nem, jobban átlátja az egész ügyet. Az eset háttere, az urbex, valamint az erdei barlangok témája eredeti, ahogyan a lemodellezett gyilkosságok is.

                     
Leo Asker személyisége nem túl eredeti, önfejű, traumákkal terhelt, nem lett kedvencem a karaktere. Apránként ismerjük életének nyomasztó titkait, családi hátterét, ami lassítja a krimit. Olyan kamaszkori traumákkal rendelkezik, ami érezheően a gyilkosunkat is kínozza... elveszett lelkek ők maguk is. Nem rossz krimi, vannak "meglepetések", erős a hangulata is, hátborzongató és kísértetiesen misztikus.



Anders de la Motte jó író, könnyen olvasható írásmóddal meséli el a történetet. A feszültség végig jól felépített a könyv eleji emberrablással, és véleményem szerint folyamatosan szinten marad. A sok fordulattal járó hektikus nyomozás nekem mégis néhol zavaros, erőltetett maradt, túlságosan mesterkélt. A könyv vitán felül a karaktereiből nyeri varázsát. Leo Asker nyomozó és gyerekkori barátja, Martin Hill hozzájárulnak a regény sikeréhez. A zseniális befejezés, amely könnyen érthető és meglepő, garantáltan a folytatás felé kacsint.

Összességében az Elveszett lelkek szerintem mégis borítékolhatóan egy sikeres kezdete egy új krimisorozatnak, amely alapvetően Jussi Adler-Olsson Q-ügyosztályára emlékeztetett.



ITT rendelhető kedvezménnyel a krimi, akár E-könyvben is!



         
Anders de la Motte: (1971) nyolc évig a svéd rendőrségnél dolgozott, később az egyik nagy IT-cég biztonsági szakértője lett, jelenleg pedig nemzetközi biztonsági szakértőként tevékenykedik. 2010-ben elnyerte a Svéd Bűnügyi Írók Akadémiájának elsőkönyves díját, 2015-ben pedig a legjobb kriminek járó díjat.






General Press, Budapest, 2024
408 oldal · ISBN: 9789634528920 · Fordította: Dobosi Bea



2024. augusztus 22., csütörtök

Történelem ​és romantika

 



Fábián Janka: Történelem ​és romantika
Szerelmek, hősök és kalandok a magyar históriából





                                                       









„A történelem legnagyobb varázsa azonban az, hogy gyakran az emberi fantázia sem képes túlszárnyalni a valóságot!”







Fábián Janka új könyve gazdagon illusztrált, kutatásokkal alátámasztott, informatív történelemkönyv. A tizenhat történetben felvillannak már közismert, vagy mára elfeledett személyiségek életének kiemelkedő állomásai, régvolt szerelmek, tragédiák. Az igényes kivitel tartalmas gondolatébresztő történeteket gyűjt egybe. Nem regény, de regényes életek kerülnek elénk a lapokon. A népszerű szerző neve garancia a minőségi tartalomra, az adott korszakot és szereplőit hitelesen mutatja be.

Elsőnek rögtön a népszerű és közkedvelt Erzsébet királyné, azaz Sisi és Andrássy Gyula gróf vélt vagy valós szerelmét idézi meg, ahol a két ember barátságáról olvashatunk. Nagyjaink is érző emberek voltak, jól példázza ezt is a történet. A könnyed, olvasmányos stílusban tálalt régmúlt emlékek, régi korok hősei elevenednek meg a lapokon. Izgalmas volt megismerni Bánky Vilma, az első hollywoodi magyar filmcsillag sorsát, aki a némafilmek sztárja volt.

A legnagyobb magyar, Széchenyi István élete is tartogatott meglepetéseket. Az élete nagyon is emberi, esendő és szenvedélyes szerelmekben gazdag volt. Egy lángoló szerelemnek köszönhető a Magyar Tudós Társaság létrejötte is. Számomra mozgalmas háttérrel bírt a Sándor-palota névadó hőse, Sándor Móric sorsa is. Az Ördöglovas néven elhíresült férfiúról film is készült a negyvenes években.

Az amerikai polgárháború hősével Számwald Gyulával való megismerkedés is új felfedezést adott számomra. Színes és különleges életútja bizonyítja, a magyarok valóban mindenütt ott vannak. A Kisfaludy-gőzös legendáját is jó ötlet volt beemelni a kötetbe, örömmel olvastam róla. A balatoni hajózás fontos pillanatának lehetünk tanúi. Olvashatunk még Napóleonról is, vagy az angol királyi család Erdélyhez fűződő kapcsolatáról.

Fábián Janka kézenfogja az olvasóit és a történelmünk kiemelkedő szereplőinek életébe vezet bennünket. Janka kiváló érzékkel vegyíti a romantikus és a történelmi szálakat. Az anekdoták, legendák jól keverednek a valósággal, tartalmas és szórakoztató, gördülékeny olvasmányt adnak. Tetszett, hogy nem megy el a bulvár felé egyik történet sem. A figyelemfelkeltő események a múlt hőseivel, a ma emberének üzennek. A szerelem mozgatórugója kortalanul fontos az ember életében. Jól illeszkednek a megidézett versek, korabeli levelek is a sztorikhoz.

A Nők Lapjában egy éven át futó sorozat összegyűjtése, könyvben való megjelentetése jó ötletnek bizonyult, néhány újabb sztorival megtoldva. A korabeli fotókkal, festményekkel gazdagon illusztrált kötet mindenki számára tartogat színes és meglepő információkat. A kötet végi forrásanyag a tényeket támasztja alá. Ezek akár további olvasásra, ismeretszerzésre ösztönözhetik a kíváncsi olvasót. Aki kedveli a történelmet, annak szereplőit, életük kulissztitkaiba kap bepillantást. A könyvhöz Bán Mór ajánlását olvashatjuk. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a könyvet.







ITT kedvezménnyel rendelhető a kötet!



      
Fábián Janka:1973-ban született, írói álnevét nagymamája iránti tiszteletből vette fel. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet.Könyveit eleinte saját kiadásban jelentette meg, így maga indította el írói karrierjét.

Fontosabb könyvei: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő, Az utolsó boszorkány lánya, Könyváruslány, Cholera-napló, Árvízi napló, Az Anna-bál szerelmesei.






Central Könyvek, Budapest, 2024
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636145200

2024. augusztus 18., vasárnap

A ​fecske röpte

 



Sissel-Jo Gazan: A ​fecske röpte




                                                                    









Sissel-Jo Gazan egy újabb sötét, családregénybe oltott skandináv krimivel tért vissza. Első regénye A dinoszaurusz tolla nyomozója Soren Marhauge és barátnője, a biológus Anna térnek vissza. Ebben a könyvében ismét tudományos háttér előtt bontakoznak ki az események. Ezúttal nem a paleontológiában merülünk el, hanem a gyógyszeripar kerül górcső alá, az oltóanyagokkal kapcsolatos viták adják az izgalmakat. Nagyon élveztem a szokatlanul bátor, de igen olvasmányos témaválasztást.


A történet szövevényes, három szálon is fut a látszólag össze nem tartozó események sora. Gazan egyéni ízeket felhasználva írta meg lendületes, izgalmas regényét. Mint a hagyma héja rétegről rétegre bontakozik ki az események láncolata és szövi egybe a történéseket. Miközben egyik tekintetben sem bonyolítja túl a szálakat, olvasmányos és életszerű emberi történet kerekedik ki előttünk. Nem a gyors izgalmakat kedvelő olvasók számára íródott, mire a szálak összeérnek, de végig lekötötte a figyelmem a regény. Kidolgozott, izgalmas karakterek, különös életutak adják a regény sava-borsát. A szereplők élettel teli, eleven figurák.

Tetszett a közérthető, erősen tudományos aspektusból megközelített krimiszál, ami egy sötét, több évtizedes családi titokkal forr egybe. Az átfogó narratívában a humor is megvillan, Lily személyében, aki Anna gyermeke, Sorennel való kapcsolata pedig kivételes apa-lánya ragaszkodást mutat. Jól színezi az eseményeket a kislány szerepeltetése.

Kristian Storm immunológus professzor öngyilkossága mindenkit megdöbbent, különösen segítője, Marie Skov vonja kétségbe a történéseket. A rendőrség természetesen gyorsan lezárja az ügyet, és öngyilkosságnak fogadja el. Storm több éven keresztül Marie segítségével egy kutatási projekten dolgozott Afrikában, és azt állítják, hogy az afrikai gyerekeknek adott vakcinák jelentős mellékhatásokkal rendelkeznek. Marie élete sem könnyű, az ő családi háttere lesz a másik fő szál. Gazan a skandináv thriller műfaját igyekszik felrázni azáltal, hogy az olvasót töprengésre készteti. Soren volt rendőrnyomozó veszi kézbe az ügyet, és elhatározza, hogy kideríti, mi is történt valójában, mi áll a háttérben. Oltás és gyógyszerellenes olvasók előnyben.


Maga a cselekmény érdekes és üdítően eredeti egy tudományos környezetben játszódó krimi, bár nem a krimi adja a fő erősségét a regénynek.  A WHO és a gyógyszeripar összefonódása döbbenetes hátteret ad, kitérve gyógyszeripar pénzügyi és kereskedelmi érdekeltségeire. Ami a végső megoldáshoz vezet. A család titka és annak következménye is elképesztő. Sissel-Jo Gazan mindezt egy igen informatív könyvben krimivé szövi egybe. A cím is érdekesé teheti a regényt, mint tetoválás kerül előtérbe, ami Sissel- Jo másik regényének fő motívuma volt.

Sissel-Jo Gazan maga is biológus, tudja, hogyan kell egy egyébként szokatlan és különleges témát egy izgalmas, eredeti cselekményű, szerintem független folytatássá gyúrni. Egy igen meggyőző krimi, pszichológiai thriller és családi dráma van a lapokon. Bűn és bűnhődés, alapos társadalmi kritika is felbukkan a történetben. Gazan összetett, sokrétű, de sallangmentes regénye az idei év egyik legjobbja, amit olvastam, kedvenceim közé került.


ITT rendelhető e regény kedvezménnyel! 


                             

Sissel-Jo Gazan: (1973) napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb dán regényírója. Gyerekkorában édesanyjával három éven át utazgatott a Földközi-tengeren, élményeiket levelekben osztották meg ismerőseikkel – innen ered a történetmesélés iránti szenvedélye. Végzettségét tekintve biológus, sokáig tudományos kutatóként is dolgozott. Műveinek témáját elsősorban a természettudomány izgalmas, versengéssel és hatalmi harcokkal teli világából meríti, könyveit ma már közel húsz országban adják ki. Idehaza ez a negyedik megjelent regénye. 










Jaffa, Budapest, 2024
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634758808 · Fordította: Sulyok Viktória 

2024. augusztus 14., szerda

Sötét szív

 




Linda Castillo: Sötét szív

(Kate Burkholder 15.)






                               









Linda most mindent beleadott ezzel a résszel, sikerült felráznia a sorozatot. Ami egy jó krimihez kell, az minden benne volt: gyors, pörgős és izgalmas, váratlan lezárással hozta a megoldást. A feszültség már az első mondatokkal elindul, és kitart végig. Jó volt olvasni, belemerülni, Linda remek hangulatot teremtett.

Az emberi lélek legsötétebb bugyrába merülünk el. Linda erősen indít, egy megrázó gyilkossági jelenettel kezdődik a krimi. Az intenzív félelem marokra szorítja az olvasó torkát, ami végig kitart.
Tetszett az is, hogy komoly erkölcsi kérdéseket vet fel és Kate is küzd a lelkét tépázó indulatokkal.
Mindezt néhány nappal az esküvője előtt....akkor történik egy váratlan és teljességgel érthetetlen, igen kegyetlen gyilkosság. Egy néptelen úton kegyetlenül és különös módon megölnek egy fiatal amish férfit, akit a közösség szeretett, nagyra tartott, és nősülni készült. A srác kedves, igazi "jófiú a szomszédból", mindenki kedvence volt. Vagy mégsem? Mi lappang a mélyben, ami arra késztette az elkövetőt, hogy kegyetlenül kivégezze a fiút? Remek thriller a félelemről, a bosszúról és az amish élet sötét oldaláról.

                           
Aki olvasta a sorozat előző darabjait, az tudja, az amish közösség egy másféle világ, saját szabályokkal. A közösség mindig fontos szerepet játszik a Kate Burkholder sorozatban, hiszen régen maga Kate is amish volt. Castillo most rövid felvillanó képekkel, de érzékletesen mutatja be az amish élet mindennapjait, az összetartozó zárt közösségben megbúvó sötét titok azonban egy viharos éjszakán mégis felszínre tör.

 
Megkockáztatom, a sorozat egyik legjobb része ez a krimi. Jók az arányok, a felépítése. Tartottam tőle, elmegyünk nagyon az esküvői készülődés felé, de szerencsére nem a romantika lesz a fő vonal. Tomasetti is alig tűnik fel a történetben. Igazából alig említik, bár mindenki tud róla. Csak a krimi elején és végén van picit bővebben szó az esküvőről, ami némileg veszélybe is kerül. Gyorsan olvasható, az érzelmek és a cselekmény is húzza előre az olvasót. Én két nekiülésből megoldottam a rejtélyt. A krimi ugyan egy sorozat része, de szerintem önálló könyvként is bátran olvasható. Castillo már bizonyította, hogy jól ír, ügyesen kelt feszültséget, látványos képekkel kel életre a történet. Kedvelem ezt a sorozatot, na.

Ahogy sejthető, lassan fordul a kocka, a kevéske nyom mellett Kate egyre mélyebbre ás. Kiderül, áldozatunk nem az az igaz jó gyerek, akinek sokan gondolták. Sőt. Volt egy egészen sötét, ördögi oldala. Találó a cím az biztos. Castillo az amish gondolkodásmód sajátosságait egy összetett rejtélybe szövi, ami elgondolkodtat és izgalomban tart, majd jól letarol. A bajok forrása a rumspringa hagyományaiban keresendő. Meglepő lélektani háttérrel bír a történet. Elég felkavaró, ismét kiderül, hogy az igazság sosem fekete vagy fehér. Egészében nagyon élveztem ezt a kötetet, várom, most azonnal tudnám olvasni a folytatást. 




ITT megvásárolható kedvezménnyel, akár E-könyvben is elérhető!


  
LINDA CASTILLO

Ohióban született, és már kamaszkorában elhatározta, hogy író lesz.
Kate Burkholder-sorozata többször is előkelő helyen szerepelt a New York Times bestsellerlistáján. Jelenleg Texasban él a férjével.

A szerző oldala: https://www.lindacastillo.com/





General Press, Budapest, 2024
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528869 · Fordította: Kajsza Krisztina

2024. augusztus 12., hétfő

Sapiens ​– Rajzolt történelem III.

 


Yuval Noah Harari, David Vandermeulen és Daniel Casanave
Sapiens ​– Rajzolt történelem III.






                                             






Ismét egy csodálatos kivitelű történelmi képregény. A történeten Yuval professzor vezet végig bennünket, folytatva az utazását az emberi faj történetén keresztül. Feltárja azokat a nagy mérföldköveket, amelyek fajunkat formálták, alakították, egységbe fogta illetve szétszakította.

Yuval professzor és két társa magával ragadó és vidám utazásra visz minket az emberi múlton keresztül. A képregény mai hangon, humorral átitatva, szórakoztatóan tárja elénk az emberiség történetének újabb fejezetét. Ismét tele van popkulturális utalásokkal, ami még fogyaszthatóbbá tette a sztorit. A stílusa informatív, olvasmányos, közérthető. A rajzok kimagaslóan jók, eleven, látványosan szép kivitelű az egész kötet. A karakterek igazán szimpatikusak és sokszínűek, jól összhangban vannak a tartalommal.


Meglepően kreatív és informatív kötet, pedig komoly, elvont fogalmak kerülnek terítékre. Beszélünk vallásról, kapitalizmusról, a történelem sorsfordító pillanatairól, a birodalmakról és azok örökségéről, no és a pénzről. A képregény ismét sok színes témát ölel fel, amelyek mindegyike meghatározó és izgalmas, esetenként megosztó.

Ez a harmadik kötet az emberiség sorsának mozgatórugójával foglalkozik: a birodalmak kora roppant érdekes téma, a pénz főleg meghatározó, a vallás mindig megosztó kérdés volt, jelen világunkban is. Ez egy nagyon okos képregény, meglepő és elgondolkoztató, nem csak nagyobb gyerekeknek, de felnőtt olvasóknak is. Külön tetszett, hogy maga az író is megjelenik és beszélget a könyv lapjain. A történelmi szuperhősök mellé kapunk egy tündéri "műsorvezetőt, Heróda Tusz személyében. Ms. Káosz és Mr. Véletlen mellé visszatérnek már olyan ismert arcok, mint Yuval, Zoé, Josita és Szaraszvatí professzor, Klüg atya, Bill és Cindy.

Cseppet nem száraz, rendkívül mozgalmas a történet, látványos a tálalása, ahogyan párhuzamot von jelen korunk emberével, eseményeivel. A birodalmak és a pénz története volt a kedvenc részem a kötetben, valóban a történelem színfalak mögötti világába kapunk bepillantást.

Bevallom ilyesfajta könyvet egyáltalán nem olvastam még. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Szerintem sokak számára jobban befogadhatóbb így a történelem. Nagyon emészthetően mesél Harari a társadalmunkról, történelmünk múltbéli meghatározó eseményeiről. Érdeklődve várom a sorozat lezárását, a negyedik részt.















Animus, Budapest, 2024
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636145347 · Fordította: Torma Péter · Illusztrálta: Daniel Casanave

2024. augusztus 10., szombat

Összetörve

 


Botos Claudia és Botos István:
Összetörve




                                        









A Botos testvérek bemutatkozó regénye, az Összetörve számomra az idei nyár egyik meglepetésolvasása volt. Az aktuális és kemény tartalom már meghozta a kíváncsiságom. Itt bizony belemerülünk a lélek bugyraiba.
A történet főhőse Krisztián, egy roma fiatalember, az ő merész álmait követhetjük nyomon. Beleszületett az adott közegbe, de szeretne kitörni, érvényesülni. Ehhez a sportban, a boksz világában talál lehetőséget. Krisztián végig egyszerű, de nagyon is szerethető, elszántan küzdő, kitartó karakter.


Sajnos a családja, környezete nem igazán támogatja, inkább nehezíti a dolgát. Apja különösen ellene van, szinte kárörömmel figyeli fia próbálkozásait. Szerinte a sorsuk kódolva van, ők nem tudnak kiemelkedni, sorsuk meghatározott, már bőrszínük miatt is. Nekik más lehetőség nem marad az életben, mint „egyszerű szakma, zene vagy börtön.” Valóban nehéz a cigányok élete, de ez esetben még nehezítik is a fiú lehetőségét a kiugrásra. Kiemelkedő karakter lesz az edzője, aki bízik a fiúban, lehetőséget ad a bizonyításra. A jól ismert sztereotípiák lehúzóan működnek a fiú életében. Krisztián nem is sejti, mennyire küzdelmes, nehéz út vár rá, hogy álma megvalósuljon. Van kiút, ezt bizonyítja ez az életmese is. A regény mondanivalója többrétegű. Krisztián keserű sorsában éles és jogos társadalomkritikát kapunk.
A regény egy látványos fejlődéstörténet a legkisebb fiúról, aki nekivág az életnek és szerencsét próbál. Meglepett a könyv merész témaválasztása, a történet felépítése.Végig azon gondolkoztam, hogy van-e kiút a megbélyegzettségből és az adott környezetből, ahová beleszülettünk. Hogyan, mit lehet tenni az előítéletek leküzdésére? A regény cselekménye felkavaró, nem könnyű olvasmány. Tele szenvedéssel, elkeseredett dühvel, szomorúsággal és a jobb élet vágyával. Átérezhető, és minden kemény vagy szomorúan aktuális téma ellenére is szerintem életigenlő. A két szerző tehetséges, tudnak hatni az olvasóra.


A történet azonnal beránt, megfog, magával ragadóan olvasmányos. Filmszerűen pörgő képeivel, stílusával és nyelvezetével jól illik a cselekményhez. Váltott szemszögből bontakozik ki a sztori. Kemény, férfias világ tárul fel a lapokon. A nők itt csak áldozatok lehetnek, fájón komor valóság ez.


A testvérpár ügyesen szövi a történetet, végig izgalmas, mozgalmas a cselekmény. Talán ismerősek lehetnek a történések, de nem lesz sablon a regény. Mozgalmas, gyors tempóban váltakoznak a képek. Az alvilág és a drogok, az emberi irigység miatt sajnos Krisztián bukása borítékolható. Az igazság pillanata azonban eljön a végére, megkapja az áhított nagy lehetőséget, bár lelke összetörve, megtaposva várja az áhított sikert. Színes és jellegzetes karakterek bukkannak fel a mellékszerepekben is. A regény atmoszférája működik, hatásos. A szereplők élnek, igazi hús-vér, valós figurák népesítik be a történetet.
Külön érdemes a remek nyelvezetre is figyelni. A maga nyersességében is tökéletes, nem billen el a hatásvadász, zsargon felé a nyelv. Látom, hol lehetett volna bővebb a regény, de így is egy kerek történetet olvashattam. Vetekedik a valóság egy krimi borzongató világával.
Első regénynek határozottan jó, biztatónak látom. A regény mondanivalója elgondolkodtató. A kitűzött cél elérhető, megvalósítható, ám nem árt, ha van családi, baráti biztató segítség ebben az igazságtalan világban.
Kíváncsi lettem volna a későbbi Krisztiánra, a siker hogyan alakítja, változtatja meg életét, kicsit hirtelen lett vége. A több szempontból különleges regényt minden nyitott gondolkodású, érdeklődő olvasónak ajánlom. Nagy szükség van a ilyen történetekre.




ITT megvásárolható kedvezménnyel, avagy beleolvashatsz a regénybe!











Publio, Budapest, 2024
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634439653

2024. augusztus 7., szerda

Sebzett ​lelkek



Sebzett ​lelkek
2023 legjobb történelmi novellái



                                                       








A Gold Book Könyvkiadó 2023-ban történelminovella-pályázatot hirdetett. A kötet a beérkezett pályaművekből válogatott legjobb írásokat tartalmazza. A három nyertes novella mellé még hét került a kötetbe. A történelem vérzivataros évszázadaiból olvashatunk életképeket, ahol több valós szereplő is felbukkan.


A merités széles, nem csak stílusukat, de témájukat tekintve is. Egy színes és változatos kötet született. Egy novellás kötet esetében elég ritkán egységes a tartalom, ha csak nem egy adott történelmi időszakot vagy eseményt dolgoznak fel az irások. Volt szerencsém már több ilyet olvasni, (TRT novellák vagy Bíró Szabi néhai kiadójától) sőt néhány pályázó neve is ismerős volt már más kötetekből. A zsűrinek nem lehetett könnyű dolga, 72 pályázat érkezett be. Tartalomban a honfoglalástól a XIX. század második feléig találunk történeteket. Ritka az olyan novellás kötet, amiben minden történet tetszik. A nyertes novellák tetszési indexe nálam nem egészen fedte le a zsűriét, de ez nem baj.


Nekem a második helyezett történet tetszett igazán. Nagyon élt a történet Koppány Tímeától.
Izgalmas, kalandos volt, jó fordulattal, terjedelmében és stilusában is hozta azt, amit szeretek. Az alföldi betyárvilág képeivel megtűzdelt történet találó, szó szerint berántott, vitt magával. Az alkotmány megmentése szereplője az ifjú kolozsvári orvos, Barra Imre, és segitője Bugáth Pál. Egy véletlen folytán keverednek az események sűrűjébe, ahol nem kevesebb múlik rajtuk, mint megmenteni Ferenc császár ifjú feleségét, Karolina Augusztát.


Néhány szó a nyertes és harmadik helyezettről. Háromszéki Nándor novellája alapos, szórakoztató és szerintem picit hosszú. A végén vártam a poént, de az már meg volt... Savoyai Jenő herceg kiűzetése a francia udvarból, ami nyereség lesz a habsburgoknak. Az abbé ajándéka kétségtelenül ötletes és humoros, egynek jó, de engem nem fogott meg a szereplő karaktere. 
A harmadik helyezett Osztrogonácz Miklós novella nem árul zsákbamacskát, az kapjuk, amit a komor cime is igér: Becsei Vesszős György pokoljárása. A 14. századi történet a lovag önsanyargató szenvedésével meglepő és hitelesen ábrázolt, átéreztem a szenvedését, a hangulata tökéletes, de nem lett a kedvencem. Volt még két novella, ami bár ötletes volt, korhű, nem talált meg. A kötet lezárása viszont megint jól sikerült.
Az arány nem rossz azért, hiszen tízből 4 kiváló 4 egészen jó, és 2 nem nyert nálam. Mindezek miatt a kötetben megjelent írások mindegyike értékes irodalmi alkotás, hiszen tehetséget és kreativitást mutatnak. A kötet címe is izgalmas és a kiválasztott novellák is jók. Kifejezetten hitelesek és szórakoztatóak is egyben.


Az én nyerteseim: Szőllősi-Kovács Péter Siralmas ének, a tatárjárás éveit idézi tökéletes hangulattal, egy remek történet. Nálam Ő a nyerő. Ráadásul mindezt a székelyek szemszögéből olvashatjuk. Tőle is már volt szerencsém olvasni más kisprózáját.
Nagy Adrienn A hegy mártírja esetében a cím szerintem adja magát, kiről szólhat. Szent Gellért püspök és két társának vértanúhaláláról olvashatuk. 1015-ben érkezett a királyi udvarba, sorsa a tragikus végkifejletig villan fel mozgalmas képekben. Imre herceg sorsa is megjelenik, előre vetítve a magyarok jövendőjét. Megkapó, informatív írás. 
Az én harmadik helyezettem Végvári Edina Szigeti vértek novellája. Szigetvár védelme, török haderő, hűség és kitartás a végvári vitézek élete adja a novella alapjait. Jó volt olvasni, belemerülni, ahogyan valósággal életre kel a szemünk előtt a múlt ezen szeglete. Miattuk négy csillagra értékelem a könyvet.
 
Összességében szórakoztató, jó kikapcsolódás volt a könyv. Nem is beszélve arról, mennyire jó lehetőség ez az alkotóknak a bemutatkozásra. Érdekes és színes összeállítás, különböző stílusú, hangvételű írásokból. Ajánlom a novellák és a történelem szerelmeseinek ezt az olvasmányos kalandozást. Igazán jó kezdeményezés, remélem lesz még folytatása.


A Mocsári Péter által összeállított, Békési József szerkesztette, Hegyi Péter borítójával ellátott Sebzett lelkek antológiát a kiadótól  ITT vásárolhatjátok meg kedvezménnyel! 
















Gold Book, Debrecen, 2024
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634267003

2024. augusztus 6., kedd

Madarak a kupola fölött

 



Zádik-Tóth Enikő: Madarak a kupola fölött




                                      








Elgondolkodtató, édes bús szerelmi történetet olvashattam. A regény szól a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Érdekes volt férfi szemszögből olvasni a történet fő vonalát. Bár a lehangoltságát, nem találtam túl férfiasnak, zavaró volt egy ilyen szintű lelki gyötrődésről olvasnom. A gyászfeldolgozásának talán nem a legjobb módját választotta a férfi.

A szerelmét elveszítő középkorú, talán negyvenes férfit lepi meg a lehetséges szerelem esélye, amikor Juliet-be botlik az utcán. Pontosabban a fiatal nő siet a férfi segítségére, aki teljes értetlenséggel fedezi fel a lány vonzalmát iránta. Eleinte bizalmatlanul méregetik egymást, de az érzelmek átveszik az irányítást. Juliet kedves, életvidám, készen áll, hogy boldoggá tegye a férfit. Ő azonban vívódik, tépelődik ami teljességgel érthető, ahogy a lapokon lassan kibontakozik az élete. Magánya nem önként választott, fájón hiányolja volt kedvesét, akit nagyon nehezen tud elengedni. Ezt is bizonyítja a füzetekbe vezetett napló, melyekkel szinte beszélgetni próbál volt párjával, megosztva vele legbensőbb gondolatait, érzéseit. Kétségbeesetten próbálja megőrizni a kettejük közti kapcsolatot, intimitást, az elvesztett szerelmet.. Nagy sokára derül ki, mi is áll a háttérben, miért magányos a férfi, aki nincs nevesítve sem. Néhol még azt is kétségbe vontam, biztosan férfi az illető? Picit a Love Story történetét juttatta eszembe a könyv.


Miközben megismerjük a férfi életét, melyet fájón, boldogtalanul él, lassan kibontakozik ez az új vibráló, kapcsolat is. Önmaga számára is meglepő, hogy hagyja magát sodorni az árral, a bűntudat sokáig bizonytalanná teszi. Azonban szépen lassan felszabadul, s engedi magának a boldogságot és az örömöt, elkezdi élvezni, hogy szeretik. Valahogy nagyon a múltba ragadt a férfi, ahonnan nem is igazán engedi magát kirángatni, ami elég fura. Számomra azért volt különleges ezt a könyvet olvasni, mert mégis volt néhány ismerős élethelyzet.



Juliet érdekes szereplő, kifejezetten szimpatikus és szeretetre méltó, életvidám, ő hoz lüktetést az eseményekbe. Nem csoda, hogy rövid időn belül feltöri a férfi bizonytalanságát. Pedig nincs könnyű dolga, mindig nehéz megküzdeni egy volt kedves emlékével. Itt azonban még bonyolultabb a helyzet, hiszen egy idealizált, piedesztálra állított kapcsolattal kell versenyre kelnie. Úgy láttam, hogy eleinte bizakodó volt, és bátor, és mivel viszonylag keveset tudott naívul azt hihette, hogy sikerülhet. Sajnáltam a lányt, hiszen nem tehetett semmiről, egyszerűen rossz időben szeretett bele valakibe. Drukkoltam nekik, megérdemelték a boldogságot és egymást is, Juliet visszahozta az életbe, és a szerelembe a férfit, aki szenvedett már eleget. Picit sok volt az érzelmeken való rágódás, a visszaemlékezés, a múltidézés a férfi oldaláról.

Történetük hogyan alakul nem árulom el, érdemes elolvasni a könyvet, rengeteg szép gondolatot találunk benne a szerelemről, vívódásról, egymásra találásról. Elgondolkodtat és szórakoztat az érzelemdús történet. Néhol humoros párbeszédeknek is tanúi lehetünk, miközben romantikus, mesés környezetben figyelhetjük életük alakulását. A történet, ahogy elkezdődött, olyan hirtelen ért véget. Azért nekem kicsit hiányzott, valami biztatóbb, reménytelibb befejezés. Mindent összevetve ez egy valódi életszagú, olvasmányos történet, amit a szerző letisztult írásmódja gondolatai élvezetessé tudtak tenni.

Cseppet sem sablonos ez a kisregény, a szerelem minden fájdalmát, mélységét, szépségét és reménytelenségét ábrázolja. Melankolikus dráma, a boldogtalanságról, mikor ott a lehetőség nyitni az élet és az új szerelem felé. Ajánlom a női sorsok, a romantikus regények kedvelőinek!






Novum Publishing, 2024
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9783903468535


2024. augusztus 4., vasárnap

Sunset ​Park

 



Paul Auster: Sunset ​Park





                                                        






A 2008-as pénzügyi válság idején játszódó történetben Paul Auster a szokásosnál népesebb regényt alkotott. Auster világában nincsenek kisebb szereplők, mindegyik sorsa fontos és jellemző, itt mégis egy apa-fiú kapcsolat áll a középpontban. A múltbéli hibák, elkövetett bűnök, az újrakezdés regénye ez.


Az egyetemet otthagyó Miles Heller, már hét éve menekül múltja elől, New York-i családjával megszakította kapcsolatát. Floridában él, ahol most szintén a menekülés marad neki, kénytelen elhagyni imádott barátnőjét a tizenhét éves Pilart, és hazatérni New Yorkba. Miles-t bánat és bűntudat gyötri, próbál megküzdeni mostohabátyja, Bobby halálával, aki egy autóbalesetben halt meg. Miles azt hiszi, ennek ő volt az oka. A szülői háttér is színes, mozgalmas. Mint Paul Auster legtöbb regényében, itt is a felszín alatti történések mozgatják az eseményeket, ezek az igazán fontosak. Floridából való menekülésének oka, hogy Pilar még kiskorú. Miles akár börtönbe kerülhet a vele való kapcsolata miatt, mert Pilar kapzsi nővére zsarolni kezdi őket.


   
Tetszett, ahogy megismerjük a két fiatal életét, összefonodó sorsát, kibontakozó szerelmüket. Az apropó is megkapó: Miles felfigyelt egy lányra a parkban, ahol mindketten A Nagy Gatsbyt olvasták. Így indult el ez a kockázatos viszony. Miles édesapja mellesleg könyvkiadó, a fiú tőle kapta a regényt.
Ez egy intim történet, az élet okozta zsákutcákról, amit kikerülni sajnos nem lehet. 
A regény második fele sokkal szívhez szólóbb. 
Miles pontosan tudatában van annak, hogy újra fel kell vennie a kapcsolatot elidegenedett családjával, és szembe kell néznie a múltjával. Ám nem ő az egyetlen, akinek problémái vannak a múltban történt nyomasztó árnyakkal. Sok jó gondolat, érzelem bújik meg a sorok között. A narratíva váratlanul kiszélesedik, több új szereplő élete kerül fókuszba. Minden szereplő az újrakezdés előtt áll, a múlt démonaitól igyekszik szabadulni. Azonban ez a nyomasztó múlt is életük részévé válik, együtt kell élniük vele. Miles visszatérése a múltba és annak titkaiba a cselekmény mozgatórugója, egyféle lelki utazás. A Sunset Park melletti Green-Wood temető is egy érdekes, meglepő helyszín a regényben. Auster ismét olyan alakokat teremtett, akik esendően botladoznak az életben. Tipikusan austeri, a kisiklott emberi életek sora.


Amikor Miles édesanyja a sikeres színésznő is belép a történetbe, újabb lendületet kapnak a történések. Izgalmas Miles régi barátjával, Binggel való kapcsolata is, aki két nővel él egy elhagyatott házban Brooklynban, a Sunset Park negyedben. Mindenki sűrű, bonyolult belső élete van. Az író feltárja az itt élők problémáját, mindenki küzd a múlt sebeivel. Auster világa összetett és fordulatokban gazdag. Bár minden könyvében hasonló témákat és motívumokat találunk, megvan a maga állandó írói világa, mégis újszerű, meglepő végkifejletet kapunk. A történet jól felépített, sok momentuma ismerős lehet az olvasónak. Az amerikai valóság, mint háttér, az önsorsrontó főhősök, a boldogság keresése és a remény könyve ez.

ITT kiadói kedvezménnyel megvásárolható a regény. 


                         
Paul Benjamin Auster (Newark, New Jersey, 1947. február 3.– 2024. április 30.) amerikai író, költő, műfordító és forgatókönyvíró.

Paul Austert majd másfél tucat, a világ sok-sok nyelvére lefordított regénye, novellái és esszékötetei alapján bátran nevezhetjük az ezredfordulós amerikai szépirodalom egyik legnagyobb alakjának.

Egyedi írói stílus, sallangoktól mentes, mégis az emberi lélek mélyére hatoló történetmesélés jellemzi műveit, amelyek különleges, megismételhetetlen olvasói élményt nyújtanak. Ő volt a PEN (nemzetközi írószervezet) amerikai elnök-helyettese. Brooklynban élt, sokat utazott.Paul Auster 77 éves korában, április 30-án hunyt el, jelentős életművet hagyva maga után. Paul Auster könyveit a 21. Század Kiadó új, gyönyörű kivitelezésű életműsorozatban jelenteti meg.






Eredeti megjelenés éve: 2010
XXI. Század, Budapest, 2024
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635685073 · Fordította: Pék Zoltán

2024. augusztus 2., péntek

Beűzetés ​a Paradicsomba

 



Dobray ​Sarolta: Beűzetés ​a Paradicsomba
Igaz mesék







                                                  












Szívszorító történetek az élet árnyékos oldaláról.
Elképesztő mai magyar valóság ez, amiről így a 21. században sosem gondoltam volna, hogy ez az ország gazdaságilag, társadalmilag, erkölcsileg ilyen mélyre fog süllyedni. Nem szeretek politizálni, de egyszerűen ez napjainkban kikerülhetetlen. Ott megállt az élet, ezeknek az embereknek tényleg csak a remény maradt. A csodavárás. Hogy végre odafigyelnek, felfigyelnek rájuk, kapnak segítséget, törődést. Érthető, hogy innen (is) menekülnek a fiatalok.


Olyan kiszolgáltatott emberi sorsok valósága tárul elénk ebben a 25 igaz mesében, hogy fáj olvasni. Nehéz szavakba önteni az érzéseket, amiket a könyv generált bennem. Munkanélküliség, súlyos betegségek és a magány, elöregedés árnyékában keresik a jobb élet remémyét ezek az emberek. Nem, ez nem lehet, sóhajtottam fel olvasás közben több alkalommal... ilyen nincs. Sajnos a valóság letaglózóbb, súlyosabb és rendkívül nyomasztó. Lélekromboló, szívfacsaró ezeknek az embereknek az élete. Mennyit jelent egy falunapi ingyen ebéd a rászorulóknak, adománybolt vagy segélyosztás. A gyerekekről nem is beszélve. Sokszor azt éreztem a probléma annyira összetett, mint a saját farkába harapó kígyó esete. Szeretettel megírt, döbbenetes látleletet kapunk.

Nem tudom, hol itt a megoldás, van egyáltalán kiút? Vagy csak a tűzoltásra való segélyek, adományok táplálják az ott élők reményét a jobb emberi életre. Régen mitől tudott működni, létezni a falvakban is volt iskola, kisbolt, posta, orvosi ellátás... Mennyit bír el az ember, meddig tudja megőrizni az emberi méltóságát? Az élethez való jogát? Ezek a pillanatfelvételek sötét tónusúak, megdöbbentőek, elgondolkodtatóak, hogy igen, ez van, még mindig sok ember élete és sorsa csak a semmi felett lebeg.

"Nincs két Magyarország", írja Tóth Krisztina az ajánlójában. Mégis ég és föld a távolság itt és a Neres hazug valóság között. Fájón szívszorító történetek, mindegyik egy-egy önálló dráma. Borzasztó sorsok és életek vannak előttünk a maga szomorú valóságában. Figyeljünk rájuk, segítsünk. Hol lehet, mi a megoldás ez azonban nagy kérdés. Vajon a szociálisan hátrányos helyzetűek élete mindig így marad? A civil szervezetek szinte minden történetben felbukkannak, ráirányítja a figyelmünket, mekkora hatalmas szükség van rájuk.

Hatalmas elismerés Dobray Saroltának, hogy érzékeny látásmódjával és bátorsággal mindezeket a történeteket megosztotta velünk. Fontosak és sajnos aktuálisak ezek a témák. A látásmód, a hangnem teszi emberivé ezeket az írásokat. A méltósággal viselt „hétköznapi nyomorúság” bújik meg ezekben az életmesékben. Ez a hétköznapi pokol, amiben kénytelenek élni ezek az emberek. Mások életébe pillantunk be, de ezek a mások is mi vagyunk. Sajnos ez is Magyarország.


ITT rendelhető a kiadótól kedvezménnyel a kötet. 



    
Dobray Sarolta újságíró, író, 2004 óta jelennek meg cikkei, publicisztikái, emberközpontú irodalmi riportjai a Nők Lapja hasábjain. 2011-ben publikált riportkötetében (Őrült világ) az olaszországi magyar prostituáltak életét tárta fel úgy, hogy titokban beépült közéjük. 2020-ban folytatásokban kezdte megjelentetni Üvegfal című írását a Nők Lapjában, melynek szerkesztett, bővített változata 2021-ben jelent meg a Scolar Kiadónál, s a debütáló regény az év egyik irodalmi bestsellere lett, amelyből színdarab is készült Gryllus Dorka és Simon Kornél előadásában.

További információ: facebook.com/dobraysaroltaujsagiro



Scolar, Budapest, 2022
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635096213