2023. október 31., kedd

Miért ​nem igazságos a világ?



Yuval Noah Harari: Miért ​nem igazságos a világ?
(A világ urai 2)



                                                        






Ahogyan a világhírű és roppant népszerű történész Sapiens című kötetében, továbbra is az emberiségről mesél. Most a kiskamaszok a célcsoport. Érdekesen, érthetően benne van minden, ami már leköti és kedvet ad a fiataloknak a történelem mélyebb megismeréséhez.
Harari jól mesél, közérthető stílusa, érdekes megközelítése, meglepő következtetései, humorosak és figyelemfelkeltőek! Élmény volt felfedezni, megismerni mi és hogyan, hol romlott el a világban a történész szerint. Tetszett ez a egyedi, filozofikus megközelítése, szókimondó és mégis elegáns stílusa. A gyermeki kíváncsiság határtalan, jó a témaválasztás. Kellően okos a könyv, jó az olvasmányos stílusa, részletgazdag és informatív, hagyja továbbgondolkodni is a gyermeket. Mindehhez a gyönyörű és színes rajzok jó illusztrációk. Ricard Zaplana Ruiz szemléletes rajzai tökéletesen illeszkednek a szöveghez.


Elképesztő volt az Ötvenmilliárd csirke története, vagy a Tej sötét oldala. Nagy léptekben halad, mégis érthető és követhető az emberiség történetének fontosabb és meghatározó állomásait megismerni. A háborúk háttere, a pénz hatalma, és a felnőtt lét buktatói mind megjelennek a könyvben. Történelmi folyamatokat mutat be, ami számtalan következménnyel járt, hatással volt az emberiségre. Ok és okozat, a következmények ismerete jó háttér. Figyeljünk a körülöttünk élőkre a világ történéseire.


Gondolatébresztő és néhol bizony provokatív, de ez a mai kor gyermekeinek már lételem. Harari kijelentései, végkövetkeztetései egyszerűsítve jelennek meg, a gyerekek számára érthetően. Szerintem imádni fogják ezt a különleges történelemórát. Felnőtt fejjel is érdekes és sajátos, mindenképpen tanulságos a könyv. Különösen az utolsó részben megjelenő, elfogadást segítő részt tartom még fontosnak. Ezt ültessük el a gyermek lelkében, ne a gyűlöletet. Ezzel gondolkodó olvasóvá tehetjük a kamaszokat.


A megvalósítás, az emberiség hatalmas történetének szemléltetése Harari írásában a szórakoztatva tanít, további kutatásra, olvasásra ösztönöz utat követi. Igazán élvezetes ismeretterjesztés ez a kamaszodó gyerekeknek. Nekem a Mi Micsoda sorozat ugrott be róla elsőnek, az én gyerekeim még azon nőttek fel. Itt a történelmi korszak sűrítve, lényegre törően jelenik meg. Nagyon tudom ajánlani az előző részt is, ami a Hogyan hódítottuk meg a Földet címmel jelent meg. Miközben a múltat mutatja be, nagyon okosan a legfrissebb kutatásokra is kitér. Magyarázatokat is ad, nem szájbarágósan, segít az eligazodásban, a világ működésének megismerésében. Ebben nagyon jó karakterként segítőnk is akad, a két szószátyár csontváz személyében. Ez biztosan megfogja a gyermeki képzeletet. Segít a belső borítón található rajzos, történelmi idővonal is az eligazodásban, az események elhelyezésében.



           
Yuval Noah Harari (Kiryat Ata, Izrael, 1976. február 24. –)
izraeli történész, író, a Jeruzsálemi Héber Egyetem történelem tanszékének professzora. A Sapiens - az emberiség rövid története hozta el a világhírt neki. 65 nyelvre, 45 millió példányban kelt el eddig világszerte.









Lampion Könyvek, Budapest, 2023
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636142186 · Illusztráció: Ricard Zaplana Ruiz
Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése