2023. november 1., szerda

Non nobis Domine



Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Illusztrált díszkiadás



                                       








Bíró Szabolcs első történelmi regénye a Non nobis Domine. Az írói pálya kiemelkedő és meghatározó ékköve, a sikere és a kiadások története is megérne egy külön blogbejegyzést. Egyedülálló, hiszen az első, 2012-es megjelenése óta három kiadónál látott napvilágot, hol az eredeti két kötetben, hol egyben kiadva. Korhű helyzetek, szereplők, kalandok sorakoznak a lapokon. 

      
Bár történelmi regény, van benne egy csodálatos szerelmi szál, ami ritka ilyen kiadványokban. Erre külön felhívnám a figyelmet. Miközben Bátor Vilmos templomos lovag sok-sok év után a Szentföldről hazatér, gondjaiba veszi és fiává fogadja unokaöccsét Attilát, akiből lovagot nevel. Egy kalandos felnőtté válás története ez a középkorból. A hős lovaggá nevelkedő Attila szemén keresztül mutatja be a XIII. és XIV. század fordulójának háborúit, az Árpád-ház kihalását követő kegyetlen és zavaros éveket. Egy új uralkodói dinasztia felemelkedését és a Templomos Lovagrend bukását ismerjük meg közelebbről. Bíró Szabolcs első történelmi regényét olvasva kibontakozik előttünk a magyar középkor sáros, véres, mégis levendulaillatú világa. Hatalmas élmény volt olvasni ezt a regényt. A karakterek élnek előttünk, miközben a cselekmény pörgős, hiteles és olvasmányos. Az Anjouk hatalmának megszilárdulása mélységében kel életre előttünk.







Most az Athenaeum Kiadónak köszönhetően egy elegáns, méltó kiadásban került a boltokba a regény. A díszdobozos, Várai Artúr által illusztrált két kötet lenyűgöző kivitelben megvásárolható minden történelemkedvelő olvasó polcán ott a helye. Látványos, részletgazdag már a doboz is, a kötet gerincén a templomosok keresztje, vagy Attila portréja. Hol egész oldalas, hol csak a szövegbe illeszkedve találunk grafikákat, ami tökéletes hangulatot ad, megteremti és visszaadja a történések atmoszféráját, a regény erejét. Jól tükrözi magát a középkor világágát. A nagyszerű és érdekfeszítő olvasmány, most látványos grafikákkal még élethűbb, az olvasási élményt emeli. 

      
Igényes, jól kitalált és megvalósított, egyszerűen TÖKÉLETES! Ez azért elég ritka történelmi regény esetében a magyar könyvpiacon. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy jó kaland-történetet olvasni, elmerülve megismerni a korszakot. 
 Az Anjouk-sorozat előzménykötete tényleg letehetetlen, garantáltan tovább olvasásra ösztönöz.








    

A díszkiadás ITT kedvezménnyel megvásárolható! Ha 2024. január 1-ig megvásárolod a Non Nobis Domine illusztrált, kétkötetes díszkiadását, ajándékba kapod a Lázár evangéliuma eHangoskönyvet!




Athenaeum, Budapest, 2023
832 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431830 · Illusztrálta: Várai Artúr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése