2023. október 8., vasárnap

Csapda



Lilja Sigurðardóttir: Csapda




                                                                       










A Csapda egy zseniális krimi, okos és intelligens történettel, amelyet egyedi stílusa tesz lebilincselővé. Izgalmas cselekményvonala jól megrajzolt karakterekkel, rövid, olvasmányos fejezeteivel valóban letehetetlen. Bár sötét és drámai, gyilkosság nincs benne, a gazdasági bűnözés, drogcsempészet a fő vonal. Három főszereplőnk, Sonia, Bragi és Agla nézőpontjából ismerjük meg az eseményeket. Inkább mondanám emberi drámákkal megspékelt pszichológiai thrillernek Izlandról, semmint a megszokott skandi kriminek. Viszont szépirodalmi igényességgel megírt történet, ami tökéletesen rabul ejti az olvasót, ezzel is kiemeli az átlag krimik közül. 

A szerzőnő ügyesen ülteti el a feszültség csíráját az olvasóban, ahogy haladunk előre, lapról lapra egyre tudja ezt fokozni. Reykjavíkban járunk, amelyet még mindig elborít egy közelmúltbeli vulkánkitörés hamuja. Sonja egy zűrös és szívszorító váláson van túl. Itt is lassan ismerjük meg, miért a férjnél van imádott kisfia, akivel végig harcban áll. A nő zaklatott lelke a kiszolgáltatott anya mintája, aki bármit megtenne, hogy élete újra egyenesbe kerüljön, megkapva a gyerek felügyeleti jogát. Fontos szereplő a repülőtéri vámtiszt, a nyugdíj előtt álló Bragi története. Ő figyel fel a csinos, mindig elegáns és magabiztos nőre. Sejti, hogy csempész, de nem tudja tetten érni, amíg egyszer... és itt is egy elképesztő élethelyzet villan fel. A megoldás elég meglepő, nem számítottam erre.

A könyörtelen és kellően ijesztő bűnözői világ is csupán egyféle kényszer, mindenkinek könnyű pénzkereset, amibe belesodródott. Sonja a talpon maradásért kokaint kezd Izlandra csempészni, de kétségbeesetten keresi a kiutat a bajból. Ez a csapda, amiből menekülne, de az egyre jobban körbefogja. A segítség pedig onnan érkezik majd, ahonnét legkevésbé várja. Az egyszerű, letisztult és kifejező borító zseniális, jól illik a krimihez. 

       
                 
A történetvezetés, felépítés eredeti, talán kissé darabos, de nagyon feszes, tetszett. Érdekes szereplőket vonultatott fel Lilja. Különösen izgalmas a két női szereplő, Sonja és Agla hullámzó kapcsolata, amely egyszerre komikus, tragikus és megindító. A szerelem sötét verem, mint tudjuk. Agla a gazdasági bűnügyek nyomozói elől menekül. Heterónak tartja magát, de Sonja bűvkörében ez megszűnik. 
Az Izlandot különösen súlyosan érintő 2008-as gazdasági világválság és bankcsőd után játszódó izgalmas regény finom karakterábrázolása, sötét és szövevényes cselekménye, jól eltalált stílusa az olvasót is rabul ejti az utolsó oldalig, mintha mi is benne vergődnénk a csapdában. Sonja tettei erkölcsileg persze elítélendők, de a magyarázat érthető. Az anya küzdelme gyerekéért. Tómas jó szín a krimiben, a megoldásban is ő lesz az anyja segítsége. Ami nem semmi végkifejletet eredményez. A drogbanda felépítésének csúcsán álló valaki irányít mindent, élvezettel figyeli a kiszolgáltatott nő helyzetét. Az északi krimik és letehetetlen thrillerek rajongói számára kihagyhatatlan olvasmány.

Van itt társadalomrajz a leszbikus szerelem, apa-fiú kapcsolat, bosszúvágy, kitartás. Egyszerre volt szívszorító és vicces, a szereplőknek nincs más lehetőségük ebben a helyzetben. Kíváncsian várom a folytatást. 



ITT rendelhető a krimi! 






        
Lilja Sigurðardóttir izlandi krimiíró Akranes városában született 1972-ben, és Mexikóban, Svédországban, Spanyolországban és Izlandon nőtt fel. Jelenleg Reykjavíkban él.

Az eddigi öt regényéből a Csapda – az épp megfilmesítés előtt álló – Reykjavík noir trilógia első darabja, amely nemzetközi hírnevet szerzett az írónak: a sorozat egyes köteteit angolszász nyelvterületen többször is az év thrillerének vagy könyvének választották.



Ø, Budapest, 2023
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156572028 · Fordította: Veress Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése