2023. október 24., kedd

Madárember



N. Nagy Zoltán: Madárember


                                   








2020-ban robbant be a köztudatba N. Nagy Zoltán, Keselyű című krimijével. Erős, kiemelkedő indítás volt, ami irodalmi hátterével is figyelemfelkeltő tudott lenni. Alcím ugyanis a babits-gyilkosságok volt. Aki olvasta a könyvet tudja, hogy a sorozatgyilkos elképzelés szerint Babits késői leszármazottja lehet...igazán eredeti felvetés.

Nagy várakozás előzte meg a folytatást, ami idén nyáron került a boltok polcaira. Az újjáéledő hazai krimik eredeti és egyedi, erős bástyája N. Nagy Zoltán. Sötét és komor, sűrű, nagyon összetett a történet. Érezhető az alapos háttérmunka, a szerző igyekezete. A Madárember cselekménye kétségtelenül a legnyomasztóbb hangulatú könyv, ami mostanság a kezembe került.

Már eleve a kiinduló helyzet is erkölcsileg zavaró számomra. Az alapsztori, a háttér erősen gyomorforgató. Bár imádom a krimiket, akár könnyedebb, szórakoztató formában, vagy hideg, sötéten vérgőzös skandináv mintára készült. Itt azonban a gyilkosunk tíz év körüli fiúgyerekeket gyilkol... évtizedeken át teszi mindezt anélkül, hogy lebukna. Rendőreink nincsenek a helyzet magaslatán, arra is nehezen jönnek rá, hogy a gyerekgyilkosságok összefüggenek....))) Nem szeretem a gyerekgyilkosokat, sem az ilyen történeteket, mégis belevágtam. Nem tagadom, eléggé megviselt a történet. A folytatás lehetősége végig ott lebeg, a mostani gyilkos még akár a Keselyű is lehet, (aki elvileg meghalt) vagy valami tanítványa, utánzója. Nyomozónőnk Steinhard Mónika végig ellenszenves figura volt nekem, nem tudtam megkedvelni. Amikor váratlanul viperát ránt és "terminátor üzemmódba" kapcsol, végképp elveszett számomra. A nyűglődései, lelki traumája is sok volt, több, érzésem szerint felesleges kitérőhöz vitt a történetben. A többi szereplő sem mentes a frusztrációktól. Ahogyan Mátyás doki szerepe is elég zavaros maradt, és ki az a Piroska Ferenc? A nyomozó segítő társa, az állandóan, már-már unásig "bőrdzsekis" jelzővel ellátott Gulyás váratlan, korai kiiktatása is a miértek sokaságát szaporította. Persze kapunk valami választ erre is a végén. Ő pedig igazán eredeti karakternek indult, sajátos nézeteivel, humorával, de sajnos hamar ki lett írva a továbbiakból. 

       
Ahogyan említettem az események sora sok szálon fut, a múltba is visszanyúlik, sűrű, összetett a krimi. Sok utalás csak a végére nyer értelmet, valóban akár egy bonyolult, túlkombinált sakkjátszma tanúi lehetünk. A sakknak amúgy nagy szerepe van a krimiben. 

 Néhol kevésnek vélem a magyarázatokat, és ennyi traumát, lelki defektet cipelő szereplőt egybeterelni picit kiábrándító. Olvasás közben természetesen próbáltam megfejteni a történetben lévő titkokat, de nem igazán sikerült. Az összefüggések többrétegűek. Ez azért már igazán jó, bár zavart, hogy így kívül maradtam a nyomozáson. Az izgalom adott, végig érezhető a fojtott, nyomasztó történet légköre. Azért lehetett volna kicsit feszesebb a tempó. Egy idő után mikor kb az ötödik teória dől meg, a gyilkosság hátterére, és az elkövető személyére, a számtalan ellenérzésem mellé elvesztettem az érdeklődésem, nem rántott be a sztori, elengedtük egymás kezét. Azt vártam csak, derüljön már ki az igazság, mi is a megfejtés. Nem tudtam igazán a szereplőkkel mozogni. Még a főhős, Szigeti Zalán is elég semleges figura maradt számomra. Mintha csak sodródna az eseményekkel. A lelki tipródásokból és a családi problémákból sok volt, nem csak Mónika esetében. Jót tenne az olvasónak, ha szerethető hősökről is olvashatna. Érezhetően a szerző jól ismeri a hazai viszonyokat, vagy Budapestet, de ez nem jelentős a nem fővárosi olvasóknak.

Azt éreztem, alaposan kidolgozott a krimi, talán már túl gondosan összerakott, túl csavaros is. Mégis, a sodró lendület, a feszültség nekem nagyon hiányzott. Nem lett egy adrenalin bomba, csak egy kegyetlen bosszú története. Néhol elképesztően részletgazdag, az igyekezet vitathatatlan, hiszen a Keselyű magasra tette azt a bizonyos lécet. Talán a kevesebb most több lenne, könnyedebb történetvezetéssel jobban hatna a történet. Hatásos, nem mondom, de főleg az erkölcsi háttér hiánya zavaró volt végig nekem. A történésekben rejlő nyers brutalitás zavart. Bár a krimiirodalomban akad néhány beteglelkű sorozatgyilkos. Most már van nekünk is, pedig elég beteg világban élünk így is. Tudom, ez sokakat megvesz kilóra, amolyan Chris Carteres, de na. A regény stílusa, szerkesztése pontosan visszaadja a gyilkos torz lelkivilágát. Nem árt az erős lelki felkészültség az olvasó részéről.

A sakkfeladványok, vagy a figurák faragása végképp feleslegesen sokkoló volt már...Amikor az emberkereskedelem, szervezett bűnözés is előtérbe kerül kész voltam. Mondhatnám, nem jutok szóhoz.. Bár kétségtelenül egy méltó folytatás, mégis a "sokat markol" érzetem volt olvasás közben. Van itt minden, mint a búcsúban. A krimi végére érve valószínűleg többen elgondolkodnak azon, hogy miért képesek egyesek magukból teljesen kivetkőzve, bármit megtenni a bosszúért. Illetve annak mi értelme van, ha van. A nyomozás többször nem várt irányt vesz, torokszorító lélekutazásra viszi az olvasót a szerző. A Madárember elkísér és nem hagy nyugodni.

Ami nagyon erős pozitívum a remek borító mellett, az a társadalmi háttér, a nevelőintézeti problémák, a titkos, éjszakai klubok világa is életre kel előttünk. Nem csak a mai Magyarország de a régi rendszer bűnei is felbukkannak. Tetszett a könyvben megjelenő zenék sora, és maga az irodalmi háttér.
Babits egyik verse itt is nagy szerephez jut. Jól olvasható krimi, ahol a megoldás hirtelen jön, mikor a bűvész előrántja a nyulat a kalapból. Meglepett az elkövető személye, bár végig az orrunk előtt volt. Ígéretes kezdés, biztató folytatás és megdöbbentő befejezés. Kiegészítésként, mintegy bónuszként kapunk egy előzménynovellát, Szabó Béla haláláról, ami több dolgot a helyére tett. Gondosan felépített történet, ami erős hatással bír az olvasóra. Sokrétű krimi a társadalmi kérdések iránti érzékenységgel.




                

A [bekezdés]-díjas N. Nagy Zoltán eredeti végzettsége szerint közgazdász, de már fiatalkora óta kutatja a magyar kriminalisztika rejtélyes ügyeit. A bűnügyi történetek mellett nagy rajongója a sakknak és az amerikai focinak. A korábban nyomozóként is dolgozó szerző írásaiban a rendőrség és a hatóságok munkájának valósághű ábrázolására törekszik. Jelenleg egy Pest megyei településen él családjával.
képek a szerző fb oldala 


Twister Media, Budapest, 2023
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631924

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése