2023. október 20., péntek

Csúcsragadozók



Füredi Júlia: Csúcsragadozók

Tabuk és kamuk nélkül a vezetésről






                                                  





„A vezetés nem más, mint hogy foglalkozol az embereiddel.”



A fenti mondat a könyv egyik legfontosabb üzenete, érzésem szerint. Vezető pozícióban lenni, felelősség, ez nem is kérdés. Sok trükkön vagy praktikán múlik a cég sorsa, sikere, de az egyik legfontosabb, hogy az ott dolgozókat emberszámba vegyék. Hogyan ​vezessünk és motiváljunk úgy egy csapatot, hogy az összefogás ereje, a közös cél motiváló hatása érvényesüljön? A főnők, a vezető nem pusztán "csúcsdísz", soha nem egy emberen múlik a siker. A csapatmunka nélkülözhetetlensége kis és nagy vállalatok esetében is megkérdőjelezhetetlen. Ha jól működik a stresszmentes munkahelyi légkör, a dolgozó is jobban teljesít.

Füredi Júliának 2021-ben jelent meg nagy sikerű első könyve ELÉG! Kiégtem. Most hogyan tovább? címmel. A nemrégiben megjelent második könyvében a vezetői lét napos és árnyékos oldalát járja körbe, feltárva a lehetséges buktatókat, a sikerhez vezető rögös utat, az eredményes munkát. Végig vezeti az olvasót a vezetői lét buktatóin, olyan kérdésekre keres választ, mint a női vezető vs. férfivezető problémaköre. Idehaza még döntően a hagyományos férfihierarchia uralkodik, így ez egy jellemzően fontos kérdés. Akadt már nekem is női főnököm és férfi is. Nehéz lenne letennem a voksom, melyik is a jobb? Az alapokon múlik szerintem, a mentális és empátiára épülő képességek, a vezető személyisége mindig döntő. A szemléletmód mellé némi pszichológiai ismeret sem árt, véleményem szerint.

A könyv célja nem a tuti megmondása, hanem az olvasó elgondolkodtatása. Avagy elrettentése, ha vezetői pozícióra törekszik. Nem nagy zsákbamacska, hiszen nem alkalmas mindenki erre a posztra sem... és ez nem a diplomák vagy elvégzett iskolák számán múlik. Kapunk hasznos, praktikus ötleteket, kis és nagy cégek működéséhez, bár leginkább a nagyvállalati szemszög az irányadó. Felelősség, a siker árnyoldalai is megvillannak. Semmit nem adnak ingyen, bármennyire vonzó a céges kocsi, csapatépítő tréningek sora, vagy a végtelenített juttatások sora. Valamit fel kell mutatni, eredményekhez kemény háttérmunka kell a főnök részéről is, ha megszerezte a főnöki széket... ahonnan tudni kell időben felállni, váltani is. Még mielőtt beüt a krach vagy eljön a kiégés. Ebben a versenyszellemre épülő, felgyorsult világban egyre nehezebb igazán jó vezetőnek lenni, azt vettem le. Kifejezetten sok összetevőn múlik, ki is a jó vezető. Persze, azért nem is lehetetlen. Volt jó pár dolog, amin elgondolkodtam olvasás közben, pedig voltam vezető én is, de igazán nem vágyom már ilyen kihívásokra. 

A szerző sorra veszi a teljes vezetői életutat a kezdetektől a végkifejletig. Beleláthatunk a vezetői lét és működés mindennapos buktatóiba, a visszásságok elkerülésének lehetőségeibe, a felelős döntések hátterébe. A csillogás mögött bizony akadnak nehézségek is. Arról olvashatunk, amit az alcím ígér: a valóságról, kamuk és tabuk nélkül. Élvezetes, sokszor humoros stílusa miatt közérthető, olvasmányos, sokszor szókimondó. Összességében fontos könyv, humoros, de "véresen komoly" útmutatás vezetőknek és alkalmazottaknak egyaránt.




ITT tiéd lehet kedvezménnyel a könyv!




DR. FÜREDI JÚLIA szervezetpszichológus, a szervezeti kultúra a kattanása. Közel három évtizeden át dolgozott HR felsővezetőként multinacionális nagyvállalatoknál, aztán a jobb élet reményében egyszer csak átállt a „sötét oldalra” – azaz saját vállalkozásba fogott: a szervezeti kultúra transzformációs képességét mérő mobil applikációt fejlesztett.
Szakmai és személyes tapasztalatairól a LinkedIn-en minden szerdán este háromnegyed nyolckor jelenik meg írása a „zemberek”, a vezetés, a szervezeti kultúra, a pszichológiai biztonság témájában. #haszerdaakkorajuli



Jaffa, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634757801

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése