2023. július 30., vasárnap

Átkelők



Csigó Katalin: Átkelők





                                                    







Magával ragadott ez a friss, mai történet. Napjaink egyik legfőbb problémája kerül terítékre, elgondolkodtató volt olvasni. Nem mondom, hogy nem viselt meg lelkileg néhol a téma. A házassági válság úgy tűnik elkerülhetetlen, a legnagyobb szerelmeket sem kíméli. Mi a megoldás, hogyan lehet orvosolni, egyáltalán kell, érdemes? Mi van, ha az egyik fél mindenképp ki akar lépni a kapcsolatból, míg az elhagyott, magára maradt fél befordul, depresszió és egyéb szenvedélybetegségek sora fenyegeti.

Igazán izgalmas kötet került a kezembe, ami már az egyszerű, letisztult borítójával megfogott. A fülszöveg ígérete szerint egy sokoldalú klinikai szakpszichológus, analitikus és terapeuta, kutató és docens regényét olvashatjuk. Csigó Katalin a két házaspár sorsán, életén keresztül mutatja meg, a felismerések, döntések hátterét, következményeit. Már ez felkelti az ember kíváncsiságát, hiszen igen hiteles forrásból ismerkedhetünk meg a történettel. Mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy ha arra kerülne a sor, mi vajon hogyan viselkednénk azon a bizonyos kanapén, vagy rendelőben. Én feszengenék az biztos, holott a megoldás lehet karnyújtásra van. Úgy látom, tapasztalom környezetemben is, hogy nincs két egyforma házasság, a problémák is csak hasonlóak lehetnek.

Azt képzeljük, hogy egy ilyen szakember belelát a fejünkbe, szívünk mélyére. Ennél még izgalmasabb számunkra az ő fejébe látni, megismerni a véleményét. Sok esetben egy kívülálló letisztultabb módon látja a problémákat. Nem kevesebbet ígér ez a könyv, itt mindenki gondolatait olvashatjuk, őszintén megjelennek a belső vívódások. Ezek hatalmas csaták mindenkinek, a terapeutának is. Hiszen rázúdítja minden páciens a saját problémáit... a megoldást, csodát várva. Aki kicsit is érdeklődik a téma iránt, annak kihagyhatatlan ez a regény.

Eszter pokoljárását a múlt kísértetei övezik, de a legfőbb ellenfele önmaga. Kíméletlenül szembesülnie kell egész korábbi életével, csak azután találhat vissza régi énjéhez, és teremthet új kapcsolatot. A történetből egy szerelem bukásának, egy párkapcsolat kiüresedésének megrendítő eseményei bontakoznak ki, a terápiás ülések alkalmával. Olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre nem akar válaszolni, vagy nem akar foglalkozni vele. Húsba vágóak a felvetett helyzetek, biztosan lesz az olvasóknak ismerős pillanat. Az önismeret fontos ezúttal is, ahogyan a másik megismerése, elfogadása nélkül sem lehet tartós a kapcsolat. A felismerés, már fél siker lehet. Sok embernek okoz gondot, hogy miként is tudna adott élethelyzetéből kiszabadulni. Ritkán fordul elő, hogy a közvetlen környezet megoldást tudjon nyújtani, amúgy is inkább nem merjük felvállalni a problémákat, marad a szőnyeg alá söprés..ami nem túl célravezető. Elég ritkán van olyan személy, aki segítségére lehet ilyenkor a házasfeleknek.

                  
Az élethelyzetek ismerősek lehetnek sokak számára, akaratlanul is kereshetjük vagy éppen meg is találhatjuk a megoldásokat a sorok között, mintha magunk jártunk volna terápiára. 

Pontosan ilyen érzés olvasni, hiszen a szereplők minden rezdülése és érzése, fájdalma, kétsége visszaköszön a lapokon. Külön erőssége a könyvnek a szerkesztés, miszerint a terapeuta gondolatait eltérő betűtípussal, zárójelben találjuk, ezért nem okoz gondot váltani a nézőpontok között. Roppant érdekes tapasztalat, hogy szinte egyszerre halljuk a páciens szavait és a doktornő reagálását, amit kimond, vagy ami kimondatlan marad! Furcsa belegondolni, hogy ő is „ember” , hogy mennyi kétsége lehet önmaga vagy a választott terápiás módszere, akár egy egyszerű kérdés feltevése után is. Neki ki segít? Úgy vettem észre, hogy saját maga, ez is hasznos lehet, hogyan tereli a saját gondolatait vagy figyelmét a megfelelő irányba.

Segítségre szoruló főszereplőnk, Eszter, aki évek óta vergődik válása és egy fájdalmas szakítás után, és szerencsére jobbnak látja a pszichológus rendelőjét látogatni az öngyilkosság helyett. Házasságának egy másik szerelem miatt vet véget, illetve az a szerelem segít megérteni, hogy az életéből hiányzott valami. Csakhogy az új szerelem nem úgy alakult ahogy szerette volna, a férfi a családját választotta helyette. Eszter pedig magányra lett ítélve, a sors által vagy saját maga által, ez összetett kérdés, többször felmerül a beszélgetések során.

Nem volt mindig könnyű követni a gondolatmeneteket, a két okos nő párbeszédeit,a rengeteg összetett kérdést a lélekről és az emberi viselkedésről, de végül mindig sikerült felvenni a fonalat. Egy régvolt szerelem történetét is megismerjük, ezt is mindig nagyon vártam, hogy felbukkanjon a lapok közt. Csodás szerelem Párizsból, Marion és Alexander között, ami azonban sajnos pont olyan szomorú véget ért mint Eszter és Péter története. Semmi nem állandó, minden múlandó, a boldogság és a szerelem is.

A párhuzam kézzel fogható volt, de nem erőltetve, remekül színesítette a kezelések közötti oldalakat. Magával ragadó volt a regény koncepciója, Eszter álmai és a hitről szóló részek is elgondolkodtatóak voltak. Hinni, bízni kell, elsősorban önmagunkban. Lenyűgöző volt Eszter fejlődését látni, ahogyan felülemelkedett a fájdalmakon, persze bőven tarkítva hullámvölgyekkel, de szépen lassan igyekezett megérteni, hogy mit tehetne önmagáért. Mindenki levonhatja a következtetéseit, magára vonatkoztathatja, ami hasznos lehet a saját lelkivilágunknak. A terapeuta is egyre jobban megismerte páciensét, ráhangolódott a rezgéseire, hangulataira. Engem sokszor meglepett az empátia ilyen szintű megjelenése, még egy szakember számára is milyen nehéz ezt kezelni! Micsoda lelki áldozatot vállalnak ők is, nap mint nap ennyi fájdalmat, érzést meghallgatni, befogadni és a helyére tenni magukban, hiszen mindenki gondját nem élhetik meg teljes egészében.

A válaszok, a megoldás is összetett, igaz folyamat az ember életében, ha talpra akarunk állni. Elsősorban önismeretre van szükségünk, és arra, hogy őszinték legyünk saját magunkhoz! Külön érdem a szerelem és annak elvesztéséről szóló csodaszép leírások, esendőségünk megfogalmazása ebben a felemelő érzésben. Az egyik mindig jobban szeret, így jobban is sérül, ha véget ér a kapcsolat.
Teljesen meggyógyulni talán nem lehet, de megtanulni együtt élni a nehézségekkel igen. Ebben a könyvben rendívül széles skáláját találhatjuk meg ennek a folyamatnak az irányáról, kérdések, válaszok, Eszter és a Doktornő önvizsgálata formájában. Izgalmas és elgondolkodtató történet, érdemes elmerülni benne.



ITT lehet kedvezménnyel tiéd a könyv! 




              

DR. CSIGÓ KATALIN klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus. Több mint húsz éve dolgozik pszichiátriai, pszichoterápiás betegellátásban, valamint pszichoanalitikus magánpraxisban. Egyetemi docens és kutató, számos tudományos publikáció és könyv szerzője. Ez az első regénye. Szakember és író egyszerre, innen ered könyvének sajátos, összetett optikája. Regényéről így nyilatkozik: amikor az embert nagy fájdalom éri, nem csak a szíve szakad meg. Önmaga is.



Jaffa, Budapest, 2023
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634757641

2023. július 28., péntek

Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket?



Veronica Peerless: Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket?

Túlélési tippek kezdő lakáskertészek számára





                                                    








A lakás fontos és jellemző, szemet gyönyörködtető díszei a szobanövények. Egy lakásban ez szerintem épp olyan fontos, mint a könyvek jelenléte. Ápolni, gondozni azonban néha nem könnyű feladat, hiszen ezek a növények élnek, és igénylik a törődést. nem csupán azt, hogy heti rendszerességgel, kampányszerűen végiglocsolgassuk őket.. ettől picit többet igényelnek, amit meghálálnak. Ez a könyv több mint 50 különböző típusú népszerű szobanövény gondozásáról ad információkat.



Egy blogger-társamnál figyeltem fel a könyvre, ami már a címével megfogott. Aztán a BookUp könyvesboltban tett első látogatásomkor beszereztem. Ez a hasznos könyvecske kell itthonra. Ez egy gyönyörűen illusztrált kézikönyv a szobanövények gondozásáról, sok hasznos ötlettel. Minden szempontot lefed, valóban mindenki jól használhatja. Remek könyv az alapoktól, már a megfelelő növény kiválasztásától ad tanácsokat, hová, milyen növényeket válasszunk. Nem csak nagyon informatív, de szórakoztató is egyben. Nem vagyok kezdő a virágok gondozásában, sok örömet adtak, és sikereim is vannak a megőrzésükben. A közkedvelt és általában igénytelennek vélt "anyósnyelv" valóban sok mindent kibír. Nálam évek óta virágzik mind a négy tő. Az elsőt bő 10 éve kaptam... sikereket tudhatok az orchidea gondozásában is, vagy imádom a zöld levélnövényeket. Igazán kevés odafigyeléssel az otthon üde zöld szigete lehet a lakás azon része, ahol a virágok felbukkannak. A szobanövények, legalábbis nálam, nem csupán szépítő-díszítő elemek a lakásomban. 
Valóban nem nagy varázslat odafigyelni, melyik mit szeret: napfényt, vagy árnyékot, sok vizet vagy kevéssel is beéri. Ez valóban egy nagyon alapos, informatív útmutató. Minden olyan információ megtalálható benne, ami a kezdő otthoni kertészeknek hasznos lehet, de biztos vagyok abban, hogy a már jártasabb kertészeknek is akad hasznos információ.

A szemléletes ábrákon jól felismerhetőek a növények, javaslatot kapunk, melyik helyiségbe milyen cserepes virágot ajánlanak. Minden lakótérbe 5 különféle növényt javasol. Fontos a helyiség adottsága, nem csak az, hogy mennyit kell locsolni... ami általános probléma. Vagy túlöntözzük vagy kiszárítjuk általában növényeinket, ezt magam is tapasztalom. Különösen fontos ez a téli időszakban. A kötetben többféle faj ápolását, gondozását mutatja be közérthetően, röviden a szerző. Ez a könyv egy gyors és hasznos tanfolyam a szobanövényekről, ápolásukról. Szinte minden kérdés, ami felmerülhet, megjelenik a lapokon. Röviden, érthetően ad tippeket, hasznos tanácsokat. Jó, ha kéznél van!

Különösen tetszett a betegségekről írott rész. Megmenteni, időben felfigyelni a bajra sok jel mutatkozik. Egyes betegségek azonosításának és gyógymódjainak, valamint a rovarok kezelésének és megelőzésének módjairól is olvashatunk. Ezek már igazi kihívást adnak, de mekkora öröm, ha sikerül a kúra! 

Némi odafigyelést megérdemelnek a növények, hiszen ők is élnek, éreznek. Van leveles és virágzó fejezet is, kaktusz mániásoknak is akad néhány oldal, hiszen téveszme, hogy a kaktusz igénytelen lenne... kiderül, hogyan tarthatjuk életben egy kaktuszt, vagy hogyan bírjuk virágzásra. A könyv végén a merészebbek akár a bonszai gondozásba is belemerülhetnek. Nagyon hasznos kis könyv, képekkel és leírásokkal, amelyek segítenek azonosítani a növényeket, amelyek otthon vannak, még akkor is, ha nem ismerjük a nevüket. Elmondja, hogyan kell gondoskodni róluk, és mit kell tenni velük, ha úgy tűnik, hogy problémáik vannak. Remek és okos könyv, örülök, hogy a kezembe került!



A kiadótól ITT szerezheted meg kedvezménnyel ezt a hasznos könyvet! 





HVG Könyvek, Budapest, 2022
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635653294

2023. július 27., csütörtök

Köd utána

 

Alex Dahl: Köd utána



                                                         







Ismét egy új szerző a kínálatban, aki egy mai, fontos történetet, a MeeToon alapuló, pszichológiai thrillert írt. Alex Dahl már nem kezdő, ez az ötödik könyve.

Az események drámaian, érzelmesen és elég feszülten veszik kezdetüket, amitől egy hullámvasúton érezheti magát az olvasó. A norvégiai Sandefjordban kezdünk, itt él csendes, visszahúzódó életet Liv (egykori modell) és fia, Adrian, aki a repülőgépek megszállottja. A kilenc éves fiú iskolai zaklatásnak van kitéve, társai kiközösítik, mert Adrian neurodiverz. A hátrányos helyzete miatt problémás fiú sorsa, anyja rejtőzködő élete érezhetően sötét titkokat takar. A krimi négy főszereplő szemszögéből lassan bontakozik ki, érdekes a háttér, bár bevallom sem az írói stílus, sem maga a történet nem fogott meg igazán. Klisés, körülményes sem mint izgalmas számomra, mire a négy szál kezd összeérni, majd kap egy hirtelen befejezést. A divat világa felszínes, csillogó felszíne mögé kapunk bepillantást, ami elég távol áll tőlem. Igaz, ez valami olyasmi, amit ha nem is tud biztosra, de sejti az olvasó, mi folyik a kifutók és a feltörekvő modellek világában.




Klisés, a beteg gyerekkel, macskával, a mindenki gyönyörű, álomszép. Minden nő albán, ukrán vagy orosz, akiket vonz a hirtelen gazdagság, a könnyű élet. Azt hiszik, hogy a modellkedés révén megtalálták a kiutat a szegénységből. Ami csak könnyűnek tűnik. Minden lány sztármodell akar lenni. Azonban végtelen, többnyire eredménytelen castingokon vesznek részt, és gazdag férfiakat szórakoztatnak előkelő privát klubokban. Így a kábítószer, luxuspartik, és a kizsákmányolás, escort élet jut nekik. Könnyen pótolhatóak... nyomorúságos életükből nem tudnak kitörni. Ördögi körforgás ez, férfiközpontú és elszomorító a háttér. Menő luxus márkák, drogok, italokkal teli afterpartik és a napsütötte olasz tengerparti magán villákba leshetünk be. Ebből az aranyketrecből, a csillogásból akar kitörni az egykori modell, mindent megtesz, hogy megszökjön. A hirtelen gazdagságnak súlyos ára van.

Liv és fia mellé felbukkan Selma, egy oknyomozó újságírónő, aki modellipar botrányait kutatja, ahol a gyilkosság is megesik. Az egykori modell, Anastasia élete is tartogat meglepetéseket. Ők az igazságot tárnák fel a nagy nyilvánosságnak. Ennek félelmetes ára van. A férfi alakok elképesztően aljas és sötét figurák. A történet elég kesze-kusza jó ideig, mire kezd összeállni, kibontakozni a valóság. A narratíva folyamatosan váltakozik Adrian, Liv, Anastasia és Selma élete között. A hangjuk kétségtelenül egyedi, de Adrian fejezetei azok, amik az olvasó szívéhez közel kerülnek. Dahl megörökíti ártatlanságát, félelmét és anyja iránti rajongó szeretetét. Ő természetesen egy kedves karakter, míg a többiek bizony aljas, sötét és lelkileg megnyomorodottak. Ez egy sötét pszichológiai thriller egy anyáról és gyermekéről, kezdettől nyilvánvaló, hogy Livnek van egy titkos élete, amelyről Adrian sem tud, sőt, az apa személye is kérdéses. Hogyan kapcsolódnak ezek a karakterek és történeteik? Ezek kétségtelenül érdekesek a történetben, ami tele van titkokkal, hazugságokkal.




Dahl felvázolja az élet árát egy olyan társadalomban, amely ragaszkodik ahhoz, hogy a nőknek meg kell próbálniuk tökéletes és csinos feleségnek és anyának lenni, és sikeres karriert is kell felmutatniuk. Azonban az emberkereskedelem, a lányok kizsákmányolása, a drogok, az alvilággal való kapcsolat elkerülhetetlen. A főgonosz pedig nem nagy meglepetés, a krimi közepén már egyértelmű. Sötét és intenzív a témát, amibe a szerzőnek sikerül bevonnia az olvasót, mégis én valahogy kívül maradtam. A fő bajom, hogy a cselekmény felépítésében eleinte túl keveset árul el, kaotikusra sikerül, ezért éreztem a történetet zavarosnak. Mire kezd kisimulni, jönnek a fordulatok, és nő a feszültség, elvesztettem azt a kevés érdeklődésem is. Ennek a kriminek voltak olyan részei, amelyeket szerettem, de más részei hidegen hagytak. Vegyes érzéseket hagyott maga után.

Az erőszak, a bántalmazás, az emberkereskedelem őszinte megközelítése, a drogok, a divatipar sötét oldala bár jellemzően jó volt, de nem okozott nagy meglepetést számomra. Tény, hogy magával ragadó és külön-külön érdekfeszítő a cselekmény, és olvastam ettől sokkal rosszabb krimit, de a szerzőnő nem nyert meg magának ezzel a körülményeskedő titkolózással. Pedig a klisék ellenére jó volt a jellemábrázolás, a lélektan bemutatása. Norvégiába, Rómába, Milánóba és Oroszországba vitt az utazás. Egy izgalmas meglepetés a végén akadt, egy kellően meglepő fordulat, ami ötletes és tetszett. Ez szerintem inkább női krimi, a téma miatt is: divat világa, női sorsok, anya-gyermeke, stb. Egynek elmegy, de nem az év krimije.







Kiadói kedvezménnyel ITT lehet tiéd a krimi, akár E-könyvben is!





















Animus, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636142834 · Fordította: Annus Ildikó

2023. július 24., hétfő

Dél pörölye

   Bíró Szabolcs: Dél pörölye 

(Anjouk 8.) 


                                                         





Izgatottan vártam, hiszen kedvelem ezt a sorozatot, szeretem Bíró Szabolcs történeteit, egyre eredetibb, kiforrott stílusát. Érezhetően jó úton jár, tudatosan felépített, kigondolt Anjouk-sorozata a nyolcadik részéhez érkezett. A blogger pedig bajban van, mert csak az előzőleg leírtakat ismételhetem: ez egy kiváló sorozat!



Több ez már, mint egy történelmi kalandregény, ahol a történelem csak izgalmas háttér lenne. Átléptünk egy határt. Már a Királyok éneke rész is egy összetett és alapos munka volt, ami tartalmával számomra ott emelkedett egy szintet a sorozat, majd a következő rész, a Birodalom ura erre ráerősített, mindent vitt. A sorozat eddigi legjobb része, írtam akkor. Ám az új is nagyon ott van, nem könnyű döntenem. Így csak ismételhetem önmagam, a már előzőleg leírtakat. Ismét egy színes, mozgalmas, szórakoztató és átélhető, érthető történelmi regényt olvashattam, ami a sorozat második leghosszabb része. Monumentális sorozat, ami nem veszít az erejéből, sőt! 
Szabolcs stílusa egyre kifinomultabb, érettebbé vált. Közel hozza a múltat, a magyar középkor világát számtalan érdekességgel, információval, szemléletesen ábrázolja.

A regény lendületes és könnyen magával ragadja az olvasót, hiszen izgalmas korszaka ez történelmünknek. Aki folyamatosan olvassa a sorozatot biztosan észrevette, az írói eszköztár bővült. Szépirodalmi igényességű leírások, remek karakterek, humor is akad a regényben. A szerző mesterien bonyolítja hősei életét. Pedig azért nem könnyű dolga van, hiszen ki tudja pontosan, hogyan volt bármi is több száz év távlatából. Zseniális, ahogy Bíró Szabolcs összekombinálja a történelmi tényeket a fikcióval. Ezért is, kifejezetten javaslom az utószó elolvasását!

A sorozat eddigi köteteihez hasonlóan izgalmas és korhű, kidolgozott történetet kaptunk. Bevallom férfiasan, szerencsétlen András herceg sorsa volt számomra a leginkább várt epizód. Elképesztő és látványos, megdöbbentő és hihető, amit leírt a szerző. Igazán sokkoló, történelmi krimi ez a rész, ahogyan a büntetés is. Itt le kellett tennem a regényt, olyan volt mint egy váratlan gyomros, pedig ugyebár, tudtam hová fut ki a történet Aversában. Az események utóhatása is hatalmas és véres hullámokat vet a regényben. Piast Erzsébet anyai fájdalma is megrázó, természetes, hogy a bosszú nem maradhat el.


Lajos alakja életszerű, kemény kezű és céltudatos fiatal király alakja bontakozik ki, aki igyekszik apja méltó utódja lenni. Lajos valóban egy igazi lovagkirály volt. Ahogyan a korábbi részeknél itt is imádtam, hogy jelentősek, erősek a női karakterek: Johanna, vagy épp Piast Erzsébet kiemelkedő, ahogyan az érzelmek is megjelennek Csengele alakjával. Bátor Szilárd karaktere és az ő élete folyása adja a másik fő szálat. Itt bizony egyik meglepő fordulat a másikat éri, még a végére is jut egy igazi meglepetés. Tele van fordulatokkal a történet. Szilárd háborgó lelke megnyugodni látszik, kitartó és szenvedélyes fickó, aki éppen békére lel életében, de a sors ugyebár...

A csataleírások és a hangulat végig pazar. Kiváló atmoszférával jelenik meg a déli háború, ahol Zára a tét. Velence vagy Lajos kerül ki győztesen? Miért is fontos a Magyar királyságnak a kalmárköztársaság? Kiderül ez is. Izgalmas volt olvasni a ruha, sisakok vagy fegyverleírásokat a harc menetét, a taktikákat, ahol a kunoknak is kiemelkedő szerep jut. Na és ki is Dél pörölye? Ez is egy érdekes adalék. Elég véresre sikerültek a csataleírások, nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőkkel Szabolcs. Ez ugyan hátborzongató, de kétségtelenül valós megjelenítése az eseményeknek.

Vártam a Toldi szál kibontását is, ami megtörtént. A közismert Arany ballada főbb eseményei itt részletes háttérrel, látványos képekkel olvashatóak. Több régi szereplő visszatér: Üde pillanat volt egy epizód erejéig Cseppke felbukkanása, vagy olvasni a főbb szereplők életének alakulásáról. Lesz, akitől búcsúzunk... A Lackfi család sorsa ad humort, és egyik tagja, Mihály igazi lelki vívódásának lehetünk tanúi. Itt még engem is sikerült meglepni, mi is az, amitől szenved, háborog a férfiú lelke. Tetszettek az apró visszautalások, a fontos és meghatározó politikai háttér érthető, de nem került túlsúlyba. Összességében egy alapos, kidolgozott történelmi regényt olvashattam, ami a sorozat egyik kivételes darabja. Valóban mester munka, ahol a borító is kifejező, ízléses, illeszkedik a történethez. 
Kíváncsian várom a következő részt! Az Anjouk sorozat erősen ajánlott mindenkinek, aki kedveli a magyar történelmi regényeket!


ITT megvásárolható akár E-könyvben is kedvezménnyel a regény! 



      

Bíró Szabolcs 1988-ban született. Tizenhat éves kora óta a kultúra több ágazatában is kipróbálta és képviselteti magát, de az írás a valódi hivatása. Kerekesszékben él, innen ered önironikus műfaji meghatározása, a székirodalom. Regényíróként 2007-ben debütált álnéven. 2010 óta kizárólag polgári nevén publikál, fő témája a középkori történelem, ám írt már fantasyt, horrort, ifjúsági regényt, képregényt, forgatókönyvet és mesekönyvet is. Az írás mellett tizenegy éven keresztül volt a Csak Van rockzenekar frontembere, 2019 óta pedig a HaddelHadd hard rock együttes énekesi posztját tölti be. 2011-ben Historium néven létrehozta egyéni vállalkozását, amelynek révén a könyvkiadói és a rendezvényszervezői munkába is belekóstolt. 2014-ben megalapította a Csallóközi Anjou Károly Bandérium hagyományőrző közösséget, amely néhány éves működése által sokat segített az Anjouk-sorozat világának megteremtésében. Bíró Szabolcs szerető férj és büszke édesapa. 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütötték. 2017-ben Eger Kulturális Nagykövete lett. 2018-ban megkapta a Szent György Lovagrend lovagkeresztjét, hadiszalagon a Szent Koronával.

www.anjouk.hu
www.biroszabolcs.eu





Athenaeum, Budapest, 2023
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431861

2023. július 23., vasárnap

A ​remény könyve



Jane Goodall - Douglas Abrams
A ​remény könyve


Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára





                                                   





"a remény képes világosságot látni minden sötétség ellenére."


Ebben a fontos könyvben Jane Goodall, aki ma a világ egyik leghíresebb élő természettudósa és Douglas Abrams, az Öröm könyve nemzetközi bestseller társszerzője bensőséges és elgondolkodtató párbeszédet folytatnak a reményről. Mindezt Jane életén, tapasztalatain keresztül hozzák közel az olvasóhoz. Izgalmas és roppant érdekes volt felfedezi velük az emberi természet egyik legfontosabb és talán legkevésbé megértett elemét: a reményt. Örülök, hogy a kezembe került ez a kötet. 

Mi is a remény, ami átsegíti az embert az életen, erőt vagy vigaszt nyújt, kitartásra sarkall? A remény könyvében Jane négy okra összpontosít: a bámulatos emberi elme, a természet szívóssága, ellenálló képessége, a fiatalság ereje, és a tántoríthatatlan emberi lélek összessége adja számunkra a reményt. Beszélgetőtársával, Douglas Abramsszal ezeket a pontokat járják körbe, erre mesél számtalan meglepő és döbbenetes példát Jane Goodall. Több évtizedes munkájára támaszkodva, Jane életén keresztül a kezdetektől kapunk információkat, érdekességeket. Érdemes ​a legendás környezetvédő gondolatait megismerni, mert Jane neve és pályája elismerést érdemlő.  
Nehéz ezután a könyv után bármit is mondani, hiszen egyszerre szól a jelenünkről és a jövőnkről.

          
Honnan indult ez az elhivatott állat és természet-szeretet Jane életében? Fiatal korában Gombe erdeiben csimpánzokkal együtt élve tett úttörő felfedezéseket, most a kilencvenedik életévéhez közeledve még mindig friss és értő gondoskodással éli mindennapjait. Kitartás az ami jellemzően meghatározta Jane életét. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük, mit jelent számunkra embereknek a természet, és mit kell tennünk ennek megőrzéséért. 

A remény könyve napjaink létfontosságú kérdéseit érinti, többek között: hogyan őrizzük meg lelkünkben a reményt, amikor minden reménytelennek tűnik? Hogyan ápoljuk, adjuk tovább gyermekeinknek a reményt? A könyv tele van számtalan megindító és inspiráló történettel, sok ritka fényképet találunk Jane figyelemre méltó életútjáról. Az életszemlélete különleges és hatásos minden olvasó számára.

                   
Számomra meglepő és elgondolkodtató olvasmány volt. Érdemes megismerni Jane életét, elgondolkodnunk mennyire kiszipolyozzuk a Földet. Leginkább megdöbbentő volt, a két fa történetét olvasni. Egyik a Nagaszakai bombázását túlélő kámforfa, ami a mai napig él, bár a súlyos pusztítás nyomai jól láthatóak törzsén. A másik túlélő fa a new york-i, szeptember 11-es merénylet áldozata volt. Ám gondos kezek megmentették, ma is él és virul. Ugyanilyen fontos volt a Kenyában található külszíni bánya után rendbehozni a tájat. A felületi seb begyógyítása kitartó munkával, de sikerrel járt. Ahogyan izgalmas volt olvasni a cinegelégykapó vagy a kardszarvú antilop megmentését a kihalástól. A természet és az állatok meghálálják a törődő gondoskodást.

"Őszintén hiszek a természet fantasztikus regenerálódóképességében, akár mi pusztítjuk, akár természeti katasztrófák. Van, hogy nagyon lassan jön rendbe, idő kell hozzá."



Jane Goodall élete és munkássága, az élet fennmaradásába vetett hite lenyűgöző. Mindezt tovább adni, a reményt elültetni, nem csak a fiatalok számára fontos. A Jane által létrehozott program, a Rügyek és gyökerek erről szól. Ma már ez a világ számos országban, (nálunk is) hatásosan működik. Jane eléri, és az olvasóban is elülteti gondolataival a reményt. Összefogni, tenni, sosem késő bolygónk élhetőbbé tételéért. A bolygóra vigyáznunk kellene, ez közös érdekünk. Mi csak valóban vendégek vagyunk itt a Földön. Vigyázzunk rá.

"A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."





ITT megvásárolható a könyv kedvezménnyel!



                         
Dame Jane Goodall, DBE (London, 1934. április 3. –) angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Jane gyermekkorától kezdve nagyon érdeklődött az állatok iránt, és 1957–58-ban Louis Leakey alkalmazottja lett Kenyában. Kétszer ment férjhez; 1964-ben Hugo van Lawickhoz, aki a National Geographic fotósaként dolgozott vele. Fiuk, szintén Hugo, 1967-ben született. 
2003-ban II. Erzsébet brit királynő dr. Goodallt a Brit Birodalom Hölgyévé (Dame, DBE) nevezte ki, mely egyenértékű a kitüntetés lovagi osztályával. 2006-ban megkapta az UNESCO 60 évfordulóra adományozott érdemrendjét és a Francia Becsületrendet.

Jane ma a nagyvilágot járja, rengeteget utazik országról országra, és előadásokat tart arról – szavait idézve –, „hogyan használjuk az életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen.”







Central Könyvek, Budapest, 2022
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140410 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

2023. július 20., csütörtök

Hajnalcsillag

 

Karl Ove Knausgård: Hajnalcsillag




                                                          







Karl Ove Knausgård 2011-ben fejezte be Harcom című hat kötetes sorozatát, majd az Évszakok négy kötete következett. Most az első nagyregényével jelentkezett, ami már tudható, egy újabb, ezúttal fikciós regényciklus első kötete. Norvégiában már a harmadik kötetnél jár az új sorozat.

Bár Knausgard az egyik kedvenc íróm, nem is tudom, hogyan is állok a könyv történéseivel, lassabban is haladtam az olvasással. Nem recenziós olvasás volt, így ráértem emészteni az események folyamát. Menet közben több dolog elborzasztott, megdöbbentett, bár tagadhatatlanul jól ír a norvég szerző, Knausgård hangja ezúttal is jól működik. A féltéglányi mérete ellenére (702 oldal) olvasmányos és sok helyen magával ragadó a kilenc ember története. Az azonban biztos, hogy nem olvasnám újra, ahogyan a Harcom sorozat első négy köteténél már megtettem. Az Évszakok is tetszett alapjaiban, különösen a Tavasz, de itt a témaválasztás miatt nem mindig találtunk egymásra, illetve azt éreztem, igen, ezt már megírta, olvastam. A családi élet válságai vagy a katicabogaras epizód különösen "ismerős" volt.

Formailag párhuzamos történetekből áll össze a mű, mely alig két forró augusztusi nap eseményeit foglalja össze. A kilenc különböző perspektívából kibontakozó emberi sorsok hétköznapi valósága megfogja az olvasót, tud azonosulni velük. A helyszín a norvégiai Bergen városa és környéke. Az elbeszélés szaggatott, hiszen az elbeszélők személye és a történetek váltogatják egymást. Vannak szereplők, akik között létezik valamilyen kapcsolat, és akadnak, akik között nincs. Alapvetően hihető karakterekkel találkozunk, de mindannyian az érthetetlen és természetellenes események világába kerülnek végzetesen rossz döntéseik révén. Ezek az életmorzsák laza kapcsolatban állnak, afféle párhuzamos monológokból áll össze a regény, bontakozik ki a történet.


             
Elsőnek Arne történetével indul a regény. Itt különösen erős az önéletrajzi elem, hiszen a férfi elég sokat iszik, felesége Tove instabil, mentális problémákkal küzd, kórházba is kerül. (szegény macska!) Knausgård és volt feleségének, Linda Boström önéletrajzi könyveinek párhuzamait nem lehet nem észre venni. Ez is mutatja, hogy a fikciót író Knausgård-nak továbbra is egyik fő témája a saját családi élete. Felrajzolja a jómódban élő, középosztálybeli, családos férfi érzelmeit, saját kis világát.



Kathrine lelkésznő, aki békés, komfortos, de boldogtalan, kiüresedett házasságban él. Nagyon nem lett kedves szereplő számomra, bár értettem a gondjait. A lecsúszott, kissé cinikus újságíróval, Josteinnel, aki félholtra issza magát, megint nehéz volt közös hangot találnom. Ő az, aki megcsípte élete sztoriját, ami nekem kissé (nagyon) hatásvadász és borzalmas volt. Egy horrorisztikus gyilkosság helyszínére hívják tudósítani. Egy death metal fiúbanda három tagját mészárolják le, kegyetlen módon...feltűnik még Jostein felesége, Turid, aki egy pszichiátriai intézet éjszakai műszakjában kiengedi a beteget - ez váratlan következményekkel jár, találkozhatunk még a fiatal Vibekével, aki férje 60. születésnapjára készül. Több cliffhanger van a könyvben, ami kifejezetten felpörgeti, izgalmassá teszi az eseményeket.

Kedveltem még Iselin karakterét. A fiatal lány élete nem pont a tervei szerint alakult. Eladóként dolgozik, albérletben lakik, és meglátogatja az apját, aki második házasságban él új családjával. A Harcomból ez is egy ismerős epizód. A regény egyik témája most is a családtagok elidegenedése, elhidegülése. Vannak, léteznek, de csak egymás mellett, nem együtt. A boldogság rég elillant, bár görcsösen igyekeznek megtartani.

Jó volt még minden döbbenetessége mellett Solveig az ápolónő története. Ő egyedül él, demens édesanyját gondozza. Látogatóba érkezik hozzájuk az egyetemista lánya. A három nő kapcsolatának ábrázolása alig néhány aprósággal, de realisztikusan részletes. Itt jön be a műtőasztalon felébredő politikus esete..., aki agyhalált halt, és a transzplantációs műtét közben felébred. Ez is egy bizarr momentum, fordulat a regényben a sok közül.

Szintén meglepően életszerű volt Egil esete, ő a magányosan élő filozófus, aki az apja örökségéből él. Elvált, és a volt felesége egyszer csak váratlanul elküldi hozzá a tízéves kisfiát, akivel nem tud mit kezdeni, ahogyan a gyerek is gyűlöli a ráerőszakolt helyzetet. Tudható, hogy Knausgård jelenleg hét gyereket nevel Londonban, jól érti a gyerekek rezdüléseit, ezt már a Harcomban is kiderült. Itt is szemléletesen jelenik meg az egymáshoz való alkalmazkodás próbája. 

Az nem derül ki, hogy az új csillag felragyogása baljós-e, vagy sem, de mindegyik történetben felbukkan. Bibliai utalásokkal, fizikai kérdésekkel jelenik meg a regényben. A hajnalcsillag valamiféle szimbólumként fogható fel. Az olvasó óhatatlanul beleképzeli az ősi jelentéseket. Az apokaliptikusnak tűnő jövő képe elgondolkodtató és szomorú, számomra kissé elvont. A Hajnalcsillag a mennybe, a földre és a holtak birodalmába viszi el az olvasót. 


A regényt egy hosszabb esszé zárja, az egyik szereplőtől. Egil írása A halálról és a halottakról nyomasztó és szomorú, hiszen itt áll össze a regény fő kérdése az élet és halál folyamat. Ez több művelődéstörténeti adalékot is tartalmaz, mégis nekem lehúzó volt lelkileg megviselt. Knausgård ezzel még jobban belemegy a filozófiálással. Felbukkan a sámánizmus és a rítusok kérdése is. Nem egy jó befejezés volt. Nem értem mi célja, értelme volt ennyi tömény borzalom megjelenítésének a regényben. Nem csak azért, mert a regény vége nyitott, több kérdés marad válasz nélkül, ami sejtésem szerint a következőkben kap majd megoldást. Az igazi főszereplő a Hajnalcsillag, ez váltja ki a könyv főszereplőinek kétségbeesett, irracionális és részben végzetes döntéseinek sorozatát.  Mi és miért történik valójában? Mi is az a Hajnalcsillag valójában? Ki ölte meg az eltűnt death metal banda három fiútagját? Kik azok az embertelen szörnyalakok, akiket többen látnak, felbukkannak az eseményekben? Mindezeket a nehéz gondolatokat mégis sikerül összekapcsolnia a kitalált történettel. Sűrű és komoly szöveg, manírok nélkül. Izgalmas és meglepő, elgondolkodtatóan furcsa utazásra viszi olvasóit Knausgård.


ITT rendelhető kedvezménnyel a könyv! 


             

Karl Ove Knausgård: norvég író, Oslo, 1968. december 6-án született; legismertebb műve a Harcom (Min Kamp) című hatrészes önéletrajzi regénysorozat. Ez a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban a Min Kamp-ciklus több mint 450 000 példányban kelt el.
Knausgård tanácsadóként közreműködött a Biblia norvég újrafordításában is.
Díjai: Norvég Kritikusok Irodalmi Díja (1998), Brage-díj (2009), NRK P2 Hallgatók Díja (Norvég közszolgálati rádió) (2009), Év Könyve Díj, a Morgenbladet című norvég hetilapban (2010), Welt-Literaturpreis – a Die Welt nemzetközi szerzőknek ítélt díja (2015)









Magvető, Budapest, 2023
702 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631442694 · Fordította: Kúnos László

2023. július 18., kedd

Ketten ​a világ végén



Vámos Nóra - Rakonczay Gábor: Ketten ​a világ végén

Páros transzgrönlandi expedíció




                              


"Amikor expedícióra indulsz, egy belső hívásra válaszolsz, aminek felesleges hagyományos értelemben az értelmét keresni."



Hihetetlen élmény volt ez a könyv! Nem csupán a jelenleg tomboló, embert próbáló kánikula miatt, amiben olvastam. Az újdonság erejével hatott rám ez a jeges kalandtúra. Egészen elképesztő és megkapó, szinte kedvem lenne azonnal elindulni felfedezni ezt a félelmetes, ugyanakkor lenyűgöző világot. Érdekes és őszinte, motiváló leírásokból tárul elénk az expedíció története.

„A természet pillanatok alatt levizsgáztatja az embert..."


Két fiatal merész, kalandos útinaplója ez, ami számtalan szebbnél szebb fotóval is bizonyítja, kivételes élményben volt részük a megpróbáltatások mellett. Nincs önfényezés, a megismerkedésük és a terv születését is megismerjük. A Grönland-átkelés előzménye is megkapó: az ország keleti pontjától a nyugatiig tartó futás és kerékpározás is kedvet ébresztett bennem. Olyan ez, mint a Balaton-átúszás, egyszer meg kell ezt is tenni. Ennyi kalandvágy talán mindenkiben akad. Az írás végig informatív, humoros, és nagyon szerény. Gábor és Nóra eredeti ötlete mélyen őszinte és olvasmányos. Minden pillanata átérezhető. Amikor feszegeti az ember saját határait, és egy olyan tudatos felkészüléssel igyekszik bizonyítani, mire is képes, az elég elképesztő és tiszteletre méltó. A sikerben az összefogás és kitartás adott erőt a két embernek.  

   
     
Bepillanthatunk egy olyan világba, ahová valószínűleg sose fogunk eljutni. A kivételesen gyönyörű táj látványa, a végtelen hómező megkapó. Okos, humoros, látványos leírásaival, képeivel valóban lenyűgöző. Rakonczay Gábor neve már ismerős lehet az olvasónak, a sportok iránt érdeklődőknek. Extrém sportoló, kétszeres Guinness- és többszörös magyar rekorder hajós, ultrafutó világbajnok, több könyve megjelent már. Most Vámos Nórával alkottak párt, aki fotóművész és háromgyerekes anyuka. Igazi kezdő, de kalandvágyó, nem ijedt meg a saját árnyékától. Nem mellékesen dolgozott benne a boldogságérzet, hogy felzárkózzon Gábor mellé, kiszakadva a mindennapokból. A harminc napos túra, együtt lenni, együtt megtenni, legyőzni az elemeket és önmagukat, jól összekovácsolta őket. Az akaraterő, a kitartás diadala, amit véghez vittek. Elismerést érdemlő a mások számára érthetetlen motiváció, az alázat, az áldozathozatal, a tudatosan bevállalt veszély. Igazán lebilincselő történet volt, örülök, hogy olvashattam és így részese lehettem. A harmónia, a közös cél elérése érezhetően nagy kihívást jelentett számukra. Tudatosan, együtt legyőzték a természetet is. 

Rajzok, grafikák mellett mindkettőjük személyes naplóbejegyzéseit, észrevételeit is olvashatjuk. Tetszett a fegyvervásárlás, a majdnem medve, a kiadagolt élelem, a súly elosztása, vagy az elhagyott radarállomás leírása. Izgalmas volt olvasni, végig átélhetőek a kalandok. Amikor önmagát legyőzi az ember a természetben, amikor tényleg maga az út a boldogság. Együtt megtenni, bebizonyítani hogy nincs lehetetlen, az közös élmény a javából. Egy nem szokványos kihívásban elsőnek lenni kiemelkedő. Összességében meglepően érdekes könyv volt, egy teljesen más világ tárult fel előttem.

Grönland a világ legnagyobb szigete, melyet több mint 2 kilométer vastag jégpáncél fed. A sziget első átszelői a norvég Nansen és társai voltak 1888-ban. A történelmi expedíció híres mottója azóta sem veszített erejéből: „A nyugati part, vagy a halál.”

  

Az expedíció nem titkolt célja a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet. Az út nem jött volna létre a remek szponzorok nélkül, akik lelkesen és bízva a sikerben azonnal melléjük álltak. A végén olvasható megnyilatkozások az összetartás az elismerés hangján szólnak. Kivételes túra, kivételes összefogással, kivételes kalandokkal, élményekkel. Mindenkinek ajánlom! 


ITT megvásárolható a könyv kedvezménnyel!












Partvonal, 2023
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636090623

2023. július 16., vasárnap

Vándorünnep


Ernest Hemingway: Vándorünnep







                                                              




„ Ha szerencséd volt
és ifjan Párizsban élhettél,
bárhova vetődj életed során,
Párizs veled marad mindig,
mert Párizs vándorünnep ”











Mesés kalandozás Párizsban a 20. század egyik legnagyobb írójával. A Vándorünnep az író posztumusz kötete, három évvel Hemingway halála után, 1964-ben jelent meg. Afféle emlékidézés ez a novellafűzér, Hemingway 1921-1926-os, Párizsban eltöltött éveiről. 


          
Már az első történettel megragadott ez az alig 200 oldalas novelláskötet. Azért is élmény volt olvasni ezeket az novellákat, hiszen a szerző itt még kezdő, szárnypróbálgató író boldog éveit idézi meg. A pályája elején járó, fiatal íróként találkozhatunk és élhetjük át vele mindazt amit akkoriban Párizs nyújtani tudott egy magafajta írópalántának. Nem is akármilyennek, hiszen már itt megvillant a tehetsége. Hemingway a húszas évei elején járt ekkor, feleségével és kisfiával élt a francia fővárosban. A történetekből felvillan Hemingway első házassága Hadley Richardsonnal. (kép) Érezhetően boldogok voltak és a nélkülözések ellenére is élvezték azt, amit az élet nyújtott nekik. 

Igaz, hogy már az idősödő Hemingway emlékeit olvashatjuk párizsi éveiről, de remekül felidézte az akkori hangulatot, élményeit és érzéseit. Azt hiszem itt még valóban boldog volt, nem élte át a 2. világháború poklát, ami számtalan regényét ihlette. Különleges csemege ez a könyv, ritkán vallott önmagáról ilyen mélységben és mondhatni, szinte bőbeszédűen. A visszaemlékezések magával sodornak és nem engednek.


„Jól és olcsón étkeztünk, jót és olcsón ittunk, jól és összebújva, melegen aludtunk, és szerettük egymást..”



A novellákból kibontakozik a város hangulata, a színes, szagos forgatag gyönyörű leírásokban kel életre előttünk. A Szajna-parti városban kezdtünk kalandozni, ami tényleg megér egy misét, ahogyan Hemingway mesél. Jó lenne azonnal odautazni, valami időgép segítségével, együtt bebarangolni a várost, megismerni a kávéházak hangulatát. Este üldögélni a Szajna-parton, borral a kézben, nézni a város fényeit. Párizs igazi ünnep, egy himnusz az élethez, a barátsághoz, az alkotáshoz. Egy csodálatos tisztelgés a kötet Párizs előtt. Személyes hangú önéletrajzi írás ez, de aki ismeri Hemingway életét, munkásságát, tudhatja, hogy valójában minden regénye az életéből fakad, és annak állomásait tükrözik. Tapasztalt és tanult, élvezte a párizsi életet, fanyar derűvel szemlélve a barátait, azok eszmecseréit irodalomról, az életről.

              
Fontos háttér, hogy megismerjük a korabeli művészvilág több szereplőjét. Elképesztő irodalmi közegben élt és alkothatott. Ekkoriban már kéziratként emlegeti a Fiestát, ami később a legnagyobbak közé emelte.
Ezek az anekdoták az Elveszett Nemzedék más szereplőivel izgalmas hátteret adnak a háborúk közötti Franciaországnak. Nyüzsgő, lüktető élet lehetett ott akkoriban. A kor számos jelentős alakjával találkozhatunk a lapokon: Többek között James Joyce, Wyndham Lewis, Ezra Pound, Ford Madox Ford, Alice B. Toklas alakja tűnik fel. Több anekdota is elhangzik Picasso-ról. Ezek gondoskodnak némi humorról. Külön tetszett az F. Scott és Zelda Fitzgeraldról szóló rész. Ez egy mély és különleges művészbarátság volt a két író között. Ebben az időszakban született Scott Fitzgerald A nagy Gatsby regénye. 


     

Nem lehet szó nélkül hagyni a XXI. Század Kiadó igényes kivitelű, gyönyörű borítóját sem. Ez az életműsorozat nyolcadik kötete, képen az első kiadást mellékeltem. Nálam eddig a Fiesta borítója vitte a pálmát. Színes, hangulatok, egy életérzés van ezúttal is a borítón. Letisztult mondataival egy gyöngyszem ez a könyv, nem csak a sorozatban! Olvassátok, fedezzétek fel Hemingway szemével Párizst! Hemingwayt olvasni, ismerni, érteni és szeretni kell, kihagyhatatlan és összetett élmény minden regénye! A Vándorünnep egy csodás darab ebből a mozaikból, amit érdemes kiraknunk..





ITT kiadói kedvezménnyel elérhető a könyv! 




      

Ernest Miller Hemingway: 1899. július 21. (Oak Park, Illinois, USA) – 1961. július 2. (Ketchum, Idaho, USA) amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró. Az elveszett nemzedék jeles tagja.
Az irodalmi Nobel-díjat 1954-ben, Az öreg halász és a tenger kisregényéért kapta meg.





Eredeti megjelenés éve: 1964
XXI. Század, Budapest, 2023
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683673 · Fordította: Göncz Árpád

2023. július 14., péntek

Gyerekkor


Tove Ditlevsen: Gyerekkor

(Koppenhága-trilógia1.)





                                                




"A gyerekkorától nem szabadulhat az ember, beleivódik, mint a szag."





A Gyerekkor cselekménye a két világháború közötti Dániába repíti vissza az olvasót. Ez a vékonyka könyv erős, lélektanilag nagy hatással bír az olvasóra. Tove Ditlevsen új felfedezés, neve eddig ismeretlen volt számomra. Tove úgy tekint vissza, meséli el saját gyerekkorát, hogy őszinteségéhez kétség sem férhet. Gyönyörű, lírai önvallomást olvashatunk.




„Sötét a gyerekkor, és nyüszít, mint egy pincébe zárt,elfelejtett kis állat.”


                   
Ebből a bensőséges portréból kirajzolódik a korszak és egy kamaszodó, koraérett kislány élete, világlátása, aki lírai vénáját bontogatja. Ez a meg nem értettség, a magányosságot hozza magával. A szeretetvágy végig ott érezhető a sorok közt. Mindehhez társul az anya zaklatottsága, az apa küzdelme a család eltartásáért vívott harca, munkanélküliség, az ital, és egy nagyobb fiú testvér, Edvin. 

A kis Tove gyermekien őszinte naivitással és ezen családi háttér mellett éli meg a felnőtté válás buktatóit. Már ezek előrevetítik élete későbbi traumáit, sajnálatosan korai halálát. Családja nem tartja sokra írói szándékát, verseit, ezért szinte lenézik, nem értik őt. Egy szerető nagymama sokat javít a kislány életén. Tove később valóban költő lett, így az érzelmek hullámzása áthatja a történéseket. Ez az íróvá válás lépcsői még csak afféle első szárnypróbálgató, de tudatos álmok a kislány részéről. Éles megfigyelések ezek a gyermekkorról és az időről, olvasmányos formában. Bármerre is nézünk, szembetalálkozunk a saját gyerekkorunkkal, és úgy tűnik, mindenkinek megvan a sajátja, és mindegyik teljesen más. Ilyen-olyan traumát pedig mindenki hordoz magában.


"Ha a jövőmre gondolok, mindenhol falakba ütközöm, ezért akarom annyira kitolni a gyerekkoromat."


A koppenhágai munkásnegyed, Vesterbró és lakói látványos képekkel kelnek életre előttünk. Színes mellékszereplőgárda vonul fel előttünk: Rühes Hans és Szép Lili, a vándorló cigányok élete mellé idő előtt teherben maradt fiatal lányok, pletykás népek teszik elevenné ezt a fura valóságot. A gyerekkor egy meghatározó, népszerű, jó téma. Hatásos és átélhető ez a felnövésről, félelmekről, a barátságról és egy kezdő író első bimbózó álmairól szóló történet. Tabutémákat kendőzetlen őszinteséggel mesél el, ír az elszenvedett traumákról. Fájdalmas őszintesége lehengerlő. Mindezt a remek korrajzot Tove Ditlevsen irónikus humorával tárja elénk. Kertész Judit érzékeny fordítása tökéletesen adja vissza a kislány lelkivilágát, az érzelmeit, gondolatait a felnőttek világáról.

Engem teljesen beszippantott ez a kisregény. Igazi gyöngyszem a kínálatban, olyan pofon ez, ahol a fal adja a másikat. Egészen biztos, hogy bekerült az idei legjobb olvasmányaim közé.
Izgalmas és meglepő, hogy a dán Tove Ditlevsen művei közel ötven évvel szerzőjük halála után indulnak világhódító útjukra. Izgatottan várom a folytatást, ami ősszel érkezik. A ​Koppenhága-trilógia megjelenésével a dán irodalom egy klasszikusát ismerheti meg a magyar olvasó, a köteteket 2021-ben a The New York Times az év legjobb könyvei közé sorolta.




ITT  megvásárolható kedvezménnyel a kisregény!

                  



                              
Tove Ditlevsen (1917-1976) a 20. századi dán irodalom legeredetibb női hangja. Koppenhága munkásnegyedében, Vesterbróban nőtt fel, első költeményeit 12 évesen írta. Hosszú alkotói pályafutása során több mint harminc verseskötetet, regényt, novellát, gyerekkönyvet és memoárt írt, amelyek középpontjában a szorongás, a traumák és a lelki vívódások állnak. Írásaiban elmosódnak a határok önéletrajz és fikció között, megelőzve ezzel az autofikció olyan kortárs klasszikusait, mint Rachel Cusk és Karl Ove Knausgard. Műveit mintegy harminc nyelvre lefordították.



Park, Budapest, 2023


132 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633559536 · Fordította: Kertész Judit







2023. július 12., szerda

Az idő gyermeke

 

Josephine Tey: Az idő gyermeke





                                                               








”Az igazság az idő gyermeke”




A General Press Kiadó Krimikönyvtár sorozatának harmadik kötete ez az eredetileg 1951-ben megjelent regény. Aki véres krimit, akciókat és hullahegyeket keres, annak nem ez lesz a jó választás. Ez egy oknyomozós, ám annál érdekesebb, kifejezetten különleges, szórakoztató történelmi krimi.


Sok évvel az első megjelenése után is jól megállja a helyét, formailag is időtálló. Kimondottan lendületes és érdekes a háttér, ugyanis egy kórházi kórterem Grant nyomozó főhadiszállása. Egy lábtöréssel járó gerincsérülés miatt kénytelen idejét kórteremben tölteni, igazi "fekvő rendőr" lett belőle. Elég nehezen viseli ezt az állapotot a Scotland Yard felügyelője. Így az ágyhoz kötöttségét arra használja, hogy legalább az agyát tornáztatva, egy több évszázados rejtély nyomába ered segítőivel. Talán az egyik legismertebb gyilkosság ez az angol történelemben, amit aprólékos tüzetességgel átvizsgál. A "perújrafelvétel" izgalmas, meglepő eredményt hoz.

Nem kisebb ügyet vett elő a kórházban fekve, mint hogy megfejti III. Richárd és a kis hercegek történelmi rejtélyét. Lenyűgöző meditációt olvashattam több szemszögből a történelemről, az előítéletekről és az emlékezetről. Ez egy gyönyörűen felépített, érdekes, történelmileg rendkívül meggyőző értekezés III. Richárd és a Towerban élő, majd eltűnt két herceg témájában. Akiket mindenki tudomása szerint III. Richard állítólag meggyilkoltatott. Túl mély történelmi ismeret nem szükséges, de az alapokkal érdemes tisztában lenni az olvasónak. Ez a szórakoztató oknyomozás valóban másképp láttatja az eseményeket, magát a történelem igazságait kérdőjelezi meg. Biztosan úgy történt, ahogy tudni véljük?

Grant nyomozó baráti köre is besegít, ellátják őt korabeli dokumentumokkal, információkkal, amelyek néha bizony szöges ellentétben állnak egymással. Grant színésznő barátja, Marta és a British Múzeumban dolgozó amerikai kutató, Brent Carradine segítségét kéri. Ezen a ponton már messze vagyunk a detektív fikció hagyományos képletétől. Nem lesz tetthely bejárás, nincs ujjlenyomat vagy DNS vizsgálat, nem lesz üldözés vagy feszült összecsapás sem. A tények makacs dolgok tudjuk jól. Az időpontok is nagy szerepet kapnak, a háttér meglepő és csavaros lesz. Mi is történt a hercegekkel valójában? Ezt a rejtélyt próbálja felülvizsgálni, értelmezni a korabeli történelmet, az okokat, eseményeket felülvizsgálni. Egy különleges nyomozás részesei lehetünk, ami a krimit igen eredetivé, mit ne mondjak, szórakoztatóvá teszi. A középkori Anglia történelme önmagában is elég mozgalmas és színes. A könyvben egy olyan háttér elevenedik meg, ami valóban elgondolkoztatja, meglepi az olvasót.

Grant megjegyzi, hogy a valós történelmet nem a történészek által összeállított narratívák alkotják, hanem a hétköznapi emberek, akiknek egyáltalán nem állt szándékában történelmet írni. Vagy tudatosan az meghamisítani. A valóság, vagy amit annak hiszünk nagyon képlékeny. Az olvasó előtt marad az az érdekes fejtörés, hogy hihetünk-e bármit, amit a történelemkönyvekben a múltról olvasunk. Remek gondolkodtató fejtörő ez a történet, az okok vizsgálatával. Szórakoztató formája, a körülmények néhol Agatha Christie klasszikusát Az alibit juttatta eszembe. Érdemes elolvasni, jó kikapcsolódás lehet mindenkinek. Josephine Tey 1951-ben íródott klasszikusa a New York Times szerint minden idők száz legjobb bűnügyi történetének egyike.



ITT kedvezménnyel tiéd lehet a könyv, akár E-formátumban is!







         

Eredeti megjelenés éve: 1951


General Press, Budapest, 2023
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634527411 · Fordította: Kaul Éva

2023. július 10., hétfő

Mély ​vízben


Arne Dahl: Mély vízben





                                                    







A svéd Arne Dahl amellett, hogy irodalomkritikus, remek szerző is. A korábbi sikeres könyvei után elkezdte a Berger & Blom nyomozópárosról szóló sorozatát, amely idehaza elérkezett a harmadik részéhez.

Arne Dahl prózájának különleges aurája és finom árnyalatai vannak. A természetleírásai szépirodalmi igényességgel, látványos képekkel épülnek a krimibe. A vad hullámok, a kihunyó csillagok, a kavargó jeges hóesés a svéd tél jellemzői, a millió kis sziget a tengerben ad egy remek atmoszférát, ami erősíti a hangulatot. A sorozatot csak sorban érdemes olvasni, hiszen a történet igen szövevényes, aprólékos, sok a visszautalás a korábbiakra. Sam Berger és Molly Blom nyomozók karakterépítése itt a gyerekkorukig nyúlik vissza, igen összetett a történet felépítése is. Itt most egy kicsit bonyolultabb Dahl írási stílusa, gondos, aprólékos, ami viszont a feszültség rovására megy. A krimi egy akciójelenettel indul, aztán a magyarázatok, okok keresése közben szerintem kissé leül a történet. Ez teszi a cselekmény szálait szerteágazóvá, és néha bonyolulttá. Az eredmény, az olvasó (én) itt és most kissé kívül maradt az eseményekből. A fordulatok, történések ellenére az ellaposodás, a feszültség hiánya miatt Dahl eltűnik a részletekben. A végére lesz igazán pörgős a krimi, ahol eredeti és egyedi befejezést olvashattam.

A címre utalva, valóban Mély víz! Csak úszóknak!

Sam Bergert egy olyan gyilkossággal gyanúsítják, amelyet persze nem ő követett el, társa, Molly Blom nem tud segíteni, hiszen kómában van. A vadászat nagy tempóban folytatódik, bonyolultabb, mint valaha. Molly kómában van, ám hirtelen és elég hihetetlenül, de felébred... Az események lendületet kapnak, újra feltűnik Őzike is. Sötét van, és Molly az örökkévalóság irgalmának van kitéve a mélyben, Sam nélkül. Meg kell találnia társát, hogy kiszabaduljon, a felszínre jusson.

                
Dahl egészen más írói stílusban írja ezt a sorozatát, mint az elhíresült A-csapatban. Kétségtelenül egy klasszikusabb skandináv noir thrillert kapunk, amely a műfaj számos védjegyét magán hordozza: zaklatott lelkivilágú főszereplők, hideg-rideg, sivár környezet, izgalmas fordulatok, hazugságra épülő csalásokról olvasunk. Az első két könyv igazán jó volt, így nem volt kétséges, hogy ezt is el akarom olvasni. Mégis kissé mást kaptam, mint vártam, ez nagyon nem az átlag, megszokott skandináv krimi. Azoknak, akik még nem olvasták a sorozat első két könyvét, mindenképp tegyék meg, mielőtt sorra vennék ezt a krimit. Mindegyik szorosan egymásra épül, és nehéz lesz megérteni, követni az eseményeket. Dahl itt bedobja az olvasót a mély vízbe. Bibliai utalások mellett a Hamlet és az Ulysses kap fontos szerepet. Erre épül ez a rész.

A cselekmény előrehaladtával felidéződtek bennem az előzőek, és megértettem, hogyan függ össze minden. Ez az első két könyvhöz hasonlóan egy egy nagyon jól megírt könyv, bár ez valóban a végén áll össze az olvasóban, annyira kapcsolódik az első két részhez. Amit eddig tudtunk, esetleg utólag most még változik... Sam családi élete, múltja kerül középpontba, iker-fiai is belesodródnak a történésekbe. A tét hatalmas, elképesztő fordulatok részesei lehetünk az utolsó 80-100 oldalon. A tempó itt már ezerrel pörög, csak kapkodjuk a fejünket. Molly élete is tartogat sötét titkokat, meglepő fordulatokat. A megoldásért a tenger mélyére megyünk, így a befejezés valóban a mélyből tör elő. Minden más értelmet nyer, átértékelődik. Olyan, mint egy boszorkányos mese, ahol csupán a végén derül ki a valódi bűnős kiléte. Az igazság és az okok döbbenetes ereje mindenki életére hatással lesz. Lars Kepler jellemzése tökéletes. Izgatottan várom a folytatásban merre, hogyan alakul hőseink élete.




„Arne Dahl saját iskolát teremtett a svéd krimi hagyományán belül. A nemzetközi szcénán játszódó izgalmakat intelligenciával, feszültséggel és irodalmi igényű írásmóddal ötvözi.” – Lars Kepler


ITT megvásárolható kedvezménnyel!


      
Arne Dahl (eredeti nevén Jan Arnald) 1963-ban született, Svédország egyik legismertebb krimiírója. Elsősorban az érdekli, mi történik az emberi elme mélyén, ennek ábrázolásához borzongató, fojtogató környezetet választ. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat.






Animus, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141622 · Fordította: Szeibert Ádám

2023. július 7., péntek

Senkiháza


Vida Gábor: Senkiháza

Erdélyi lektűr



                                                      




"Ha mindenkinek egyszerre van igaza, abból súlyos ügyek származnak…"




Kissé zavarban vagyok, nem szeretek nagy szavakat használni, de Vida Gábor új regénye mesteri alkotás! Az idei év eddigi legjobbja, jó eséllyel az is marad. Az olvasók szerencséjére nagy a merítés, már Krusovszky Dénes vagy Tompa Andrea kötete is ide sorolható. Mitől szép a szépirodalom vetődik fel a kérdés az olvasóban. Erdélyi lektűr az alcím szerint, ami kissé provokatív egy szépirodalmi alkotás esetén, így ez ironikusan értendő.

Már 2017-ben, az Egy dadogás története elvarázsolt. Minden rendben volt ott is, nem véletlen lett kiemelkedő siker a kötet. Nekem különösen a magánéleti önvallomás, a lélektani háttér miatt lett nyerő. Sok évet kellett várni az új regényre, de megérte. Alapos történelmi háttér, kidolgozott, jól felépített cselekménye mellé olvasmányos, fanyarul keserédes a történet. A humora is ilyen, sokszor sírva vigadós, a sorok között is érdemes olvasni. Komoly, súlyos a téma, ami nem meglepő Vida Gábornál.

"A namajdi zsidókat úgy vitték el egy hajnalban, hogy senki sem látta, de mindenki tudta, hogy éppen most."

A nemzeti identitás, öntudat keresése, a kisebbségiek nyomorúságos helyzete, ma is valós probléma, átérezhetővé teszi a történéseket. A cselekmény egy évtized krónikáját meséli el, az 1936 és 1946 közötti, viharos történések összefoglalója. A képzeletbeli, román kisváros, (talán csak nagyobb falu) Namajd lakóiról élénk, mozgalmas tabló kerekedik elénk. Ide érkezik főhősünk, Kalagor Máté mérnök. Szerelmi bánat miatt menekül el Bukarestből, ide, az eldugott városkába. Kalagor Máté jóravaló, szelíd ember, és mellé elég optimista. Kalagor Máté azt ígéri, hogy megjavítja a régen tönkrement Ganz vízturbinát.


"a város pedig nyomasztó, mint azok a helyek általában, ahol gyorsan élnek az emberek, mert tudják, hamar múlik az idő és az élet."



A szereplők élethűek, számtalan különc és különleges figurát mutat be az író. A nemzeti identitás mindenkinél meghatározó. A lakosok mozgalmas hátteret adnak: ebben a zárt kisközösségben békében él itt egymással magyar, román, örmény, székely, zsidó, vagy éppen német, akik igyekeznek valahogyan boldogulni. A regény az erdélyi valóságot egészen más aspektusból mutatja be, mint az képzeletünkben él. A kiszolgáltatottságról, a népek hányódásáról olvashatunk a történelem viharaiban. Minden úgy van, úgy volt, ahogy azt leírta Vida Gábor.

A háború alatt rengeteg megpróbáltatás teszi próbára a közösség lakóit. Az egymás elleni békétlenség, harag és irigység elképesztő tud lenni. A lényeg, legyen mindig rendben minden papírod...Mindezt megélni az ott élőknek sem egyszerű. Az apró életmesék mesterien fonódnak egybe, Vida biztos kézzel vezeti a történet fonalát. A határok tologatása, Erdély el, illetve visszacsatolása sok problémát mutat. Amikor megjelennek a németek, majd az oroszok Erdély már rég nem a románoké. A végkicsengés elgondolkodtató. Természetesen szerelmek is szövődnek, csalódások is akadnak, lüktet, él a történet. Olvassátok el, maradandóan meghatározó élmény lehet ez az utazás. Nincsenek üresjáratok, minden betű a helyén van, lendületes olvasmány, ami jelentős is egyben. Olyan jó kortárs prózáról jót írni, főleg, hogy nem recenziós példányt olvastam. Egy szó, mint száz: Nem szabad kihagyni!

"A jelenhez bátorság kell, jövő pedig nincs, de lesz..."




ITT kedvezménnyel tiéd lehet a regény!



        

Vida Gábor: 1968. március 4. (Kisjenő) –
Marosvásárhelyen élő író, a Látó folyóirat főszerkesztője. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végzett magyar–francia szakon. A Magvető Kiadónál megjelent művei:
Fakusz három magányossága (2005), Nem szabad és nem királyi (2007), A kétely meg a hiába (2012), Ahol az ő lelke (2013), Egy dadogás története (2017)

Díjai
Artisjus Irodalmi Díj (2008), Déry-díj (2017), Merítés-díj (Közönségdíj és a Zsűri Díja) (2018)
A szerző portréját Szilágyi Lenke készítette.

Magvető, 2023
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631442762

2023. július 5., szerda

A léhaság szentélyei

 

Kate Atkinson: A léhaság szentélyei






                                               







Egy mozgalmas, korabeli részletekben gazdag mesével kápráztatja el olvasóit Kate Atkinson. Az új regény a krimi, a romantika és a szatíra mámorító elegye. Az 1920-as évek londoni éjszakai életének minden mocskos és veszélyes, sokszor sötét csillogása megjelenik. A téma zord, a háború irtózatos hatása még érezhető, de Atkinson nem fogja vissza az izgalmakat. A jazzkorszak kezdetén, London dekadens világa és az édes élet pillanatnyi varázsa a két világháború közötti életfelfogásra erősen jellemző. Ez egy szórakoztató, magával ragadó olvasmány, amit filmen is simán el tudnék képzelni.

Akasztás lesz?

Ezekkel a szavakkal kezdődik, és csaknem ezek az utolsó szavak is ebben az igazán szórakoztató, egyedi hangvételű regényben, amit nagy kár lett volna kihagynom. Már csak emiatt a fanyar akasztófahumor miatt is, ami éppen a megfelelő helyeken elszórva, de cseppet sem banálisan, remekül feloldja az amúgy nehéz témákat, melyek fajsúlyossá teszik a sok szálon futó történetet. A háttér és a körülmények komorak, küzdelmes életeket és társadalmat mutatnak be. London kétségbeesetten akarja leküzdeni a rémületet, a fájdalmat, a szenvedést. 


     
A történet lassan hömpölyög elénk mint a Temze, az ezernyi szál pókhálóként keresztezi egymást, de ettől nem kell megijedni. Atkinson remekel, az írás és a szerkezet mesteri. Egy színes és mozgalmas univerzumban járunk, rövid, érthető fejezetekből épül fel a regény.  Könnyű kibogozni a rokoni viszonyokat, fejben tartani azokat. Rendkívül izgalmas jellemek és élethű karakterek rajzolódnak ki előttünk, nekem Gwendolin lett a kedvencem, aki egy könyvtárosnő. Igazán színes egyéniség, karakán és nem ijed meg az árnyékától, tele van élettel. Nem véletlenül kerül az események fősodrába.


A londoni Soho királynőjeként elhíresült Nelli, aki nemrég szabadult a börtönből, és hat gyermeke a másik főszereplő. Természetesen nem utolsósorban a klubok szerencsejátékokkal és gyilkosságokkal, korrupt zsarukkal teljesedik ki. A szex, a léhaság szentélyeinek jellemző figurái ezek, egy romlott világ hősei. Bármennyire pusztulásra ítélt ez a milliő, mégis vonzó és magával ragadja az olvasót a sajátos atmoszféra. Megmerítkezhetünk London éjszakai életében, különleges utazást tehetünk az alvilág mélyére. Nem kisebb jelentősége van az elveszett lányok történeteinek, a szegénységben, nyomorban élő, és onnan menekülő fiatal teremtéseknek. Veszélyes, de vonzó az éjszaka világa, a csillogás, ami zord mélységét később tárja fel előttük. Talán ők a legerősebb személyiségek a szememben. Egyes szám első személyben ismerjük meg őket, a gondolataikat, ettől közel érezzük magunkhoz őket, szeretetreméltóak és esendőek. Nem nehéz őket jóhiszeműségükben és naivságukban kihasználni, őket, „akik senkinek sem fognak hiányozni”..

                             
Mindent behálóz a zűrös alvilág, a drogok, ármány és árulás, a szerencsejáték, elveszik benne a módos és a szegény, itt bárkiből lehet egyetlen pillanat alatt áldozat. Ez volt a legfőbb tanulsága számomra, hogy a gazdag lány éppúgy megesik, és veszélybe kerülhet egy illegális beavatkozás során, és a jómódú ifjak is igencsak kockázatos helyzetekbe keveredhetnek. Nem ritkán éppen egymáson segítenek, mindenki a maga eszközeivel, a pillanatnak élnek. Döbbenetes a rendőrségi korrupció és a hatalommal való visszaélés is, nem meglepően több főkolompos kerül ki közülük. „Egy szőttessé állt össze a történet, s a szálak mintát alkottak…” Valóban, végül összeállt a kép, és fény derült mindenre, mondhatni a jók elnyerték jutalmukat, a rosszak pedig meglakoltak. Szép kerek, magával ragadó cselekményt kaptunk egy letűnt korszakról, amely a maga módján harsogóan élettel teli, nosztalgikusan vidám, egy rendkívül nehéz időszakban, amikor az emberek próbálták elfeledni a háborút, és élni, élvezni az életet. Sokan vívják a maguk harcát, amiből szerencsére győztesek is kikerülnek.



Igényes kivitel, a művelt fogalmazás és szóhasználat szépirodalmi magasságba helyezi a cseppet sem felemelő eseményeket. Olvasás közben többször eszembe jutott egy régebbi Kult könyv, a Hosszú fényes folyó, hasonló témát járva körül, arra is szívesen emlékszem vissza. Nem is értem, ez a könyv miért nem került be a KULT-sorozatba? Jó érzésekkel fejeztem be az olvasást, elgondolkodtatott és meglepett ez a fikciós mese, sokat tanultam arról a korszakról, zenéről, irodalomról. A csodás borító és Borbély Judit Bernadett hozzáértő fordítása is sokat adott hozzá, hogy újabb kedvencet avathatok olvasmányai sorában. Szívesen olvasnék még Kate Atkinsontól.




ITT rendelhető kedvezménnyel a regény!






                                       

Kate Atkinson első regényével elnyerte a Whitbread-díjat (azóta már: Costa-díj). Legismertebb könyve a magyarul Szűr-Szabó Katalin fordításában olvasható Élet az élet után. Szinte minden regénye bestseller lett, a BBC tévéfilmsorozatot készített írásaiból (Jack Brodie esetei) A brit Királyi Irodalmi Társaság tagja, 2011-ben a Brit Birodalom Rendje (MBE) kitüntetésben részesült.







XXI. Század, Budapest, 2023
446 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683833 · Fordította: Borbély Judit Bernadett