2023. október 16., hétfő

Egy város újabb titkai

 

    Kordos Szabolcs: Egy város újabb titkai



                                                    







Kordos Szabolcs nagy sikert aratott előző kötete az Egy város titkai után itt az újabb válogatás! A csodás kivitelű album egyszerűen kiabált a folytatásért, én nagy örömmel vártam. A második, újabb emlékek, legendás titkok gyűjteménye méltó módon viszi tovább az előző könyv erényeit.

Az új könyvben 32 újabb épület, számtalan hozzájuk kötődő emberi sors villan fel. Pazar válogatás! Ezek alig ismert, több számomra is ismeretlen, vagy kevéssé közismert történetet tárnak elénk szórakoztató formában. Igazából hiánypótló összeállítás az ikonikus helyszínekről, a korszak ismert embereiről. A mögöttes történet mindig meglepő, izgalmas és érdekes, vagy éppen megható és elképesztő, sokat ad a múlthoz. Örülök, hogy nem csak a turisztikai látványosságokra koncentrál a könyv. Jól összeszedett, olvasmányos, érdekes, valóban építészeti és helytörténeti gyűjtemény.




A kötet rengeteg témát érint, amire kíváncsi lehet az olvasó. Tekinthetjük lenyűgöző történelemkönyvnek, kalandokban bővelkedő felfedezésnek, mélyebben megismerve fővárosunk történetét. A könyv egyébként most is nagyon alapos, pazar fotókkal illusztrált, köszönet Huszár Dávidnak a látványos képekért!

Jó stílusban megírt, a sok információt olvasmányosan, gördülékenyen, jó tematikával tárja az olvasó elé Kordos Szabolcs. Hiánypótló, gazdag ismeretanyag kerül elénk. Olyan könyv, ami történelmi tényeken-dokumentumokon alapszik, érdekfeszítően izgalmas, meglepő. 

                      
                                             

Néhány kiemelés a nekem meghatározó történetekből: már az első épület története megfogott, hiszen egyik kedvenc festőmről mesél. Zseni a padlásról a címe, és Csontváry műtermébe pillanthatunk be. Izgalmas volt a Körszálló története, döbbenetes a kiscelli kastély falai közötti szerelmi történet, ami erősen krimibe hajlik. Jó volt felfedezni Rejtő Jenő otthonát, vagy a Bajor Gizi-villa titkát mélyebben megismerni. A város "legflancosabb" bordélyháza is tartogat az olvasónak meglepetést, vagy a Somossy Orfeum élete is elképesztő, de ahogyan a záró történetben megismert Hegedűs-villa története sem marad hatás nélkül az olvasó lelkében. Nem kevés politikai életkép is színezi a könyvet: nem csak a kincseket rejtő Kőrössy-villa, de Rákosi elvtárs egykori villájának jó néhány titkáról is lehull a lepel, vagy a Balaton kávéház fontos szerepe a politikai elit életében is elképesztett. A távbeszélőt feltaláló Puskás család lakhelye mellé kiderül, hol őrizték Rajk Lászlót, vagy éppen a Ferenciek tere alá temetett nemzeti hősünkről is akad adat.


Nagyon megkapó Neumann Jánosról olvasni, ahogyan a Benczúr ház is sok meglepő titkot árul most el. Afféle honismereti séta alapja is lehet a kötet informatív tartalma. Izgalmas kalandozást, felfedezést mindenkinek! Akár a fotelból, a képekben gyönyörködve, vagy egy túratervet összeállítva bejárni a helyszíneket.

A kötet megjelenését az e.on támogatta.

ITT tiéd lehet kedvezménnyel a könyv!




               


Kordos Szabolcs (42) tíz riportkönyv, az Egy város titkai című kötet, és több ezer cikk szerzője. Dolgozott a repülőtéren, újságíróként és lapszerkesztőként, jótékonysági szervezetnél, élt Észak- és Dél-Amerikában, jelenleg pedig egy kommunikációs ügynökség társtulajdonosa.




XXI. Század, 2023
puhatáblás · ISBN: 9789635684670 · Fotózta:Huszár Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése