2023. október 28., szombat

Buda ​& Pest

Bakóczy Sára - Bányai D. Ilona -Cselenyák Imre - Fábián Janka - Gál Vilmos - Gáspár Ferenc -Hacsek Zsófia - Izolde Johannsen - Jezsó Ákos - Kapa Mátyás - Nemere István - Novák Andor - Schmöltz Margit - Soós Tibor - Szélesi Sándor - Trux Béla:

Buda ​& Pest

egy város zivataros századaiból


                                           




Kivételes, egyedülálló vállalkozás eredménye ez a kötet. A TRT szerzői összefogtak és megírták egy kalandos-romantikus családregénybe foglalva Buda és Pest nyolcszáz éves történetét. Az apropót
a város egyesítésének 150. évfordulója adta. A tizenhat író két család sorsát követve mutatja be a történelem viharain keresztül ezt a sajátos történetet.
A regény egységes, olvasmányos fejezetei fontos, jellemezően meghatározó pillanatokat ragadnak meg a történelem és a város életéből. Ezekből a szemelvényekből kerekedik ki a Farkas/Farkaslaky család és a Révész família sűrű titkokkal átszőtt, összefonódó sorsa. Ha a történelmi háttér nem lenne elég fordulatos, egy álló griffet formázó kulcs ad további izgalmakat. A kulcs sorsa, a családi legenda átszövi a történeteket, fordulatokat ad a történelem legtöbbször zivataros képei mellé. A különleges, griffes kulcs mindig felbukkan, számtalan bonyodalom forrása lesz végig.  


              
Kapa Mátyás biztos kézzel megírt első történetével, 1241-ben indul az időutazás, ami napjainkig tart. Úgy tud végig izgalmas és sodró lendületű lenni, hogy közben hiteles történelmi, néprajzi és kulturális ismereteket ad. Elképesztő és zseniális az ötlet, ahogy ez a regény létrejött. Igazi "szerelemgyerek", mindenféle támogatás nélkül íródott, az első adag már el is fogyott, az érdeklődés nagy. Ilyen még idehaza biztosan nem volt, hogy tizenhat szerző összefogásából egy egységes, kerek történet kerüljön a lapokra. A szokásos, évi novelláskötet helyett most egy pazar regényt kapunk a TRT tagjaitól. Akik nem mellékesen tíz évesek lettek! Gratulálok ehhez is!


Az ötlet érzésem szerint talán Kapa Mátyás városregényeiből eredeztethető. Aki olvasta ezeket, vagy a Budai krónika címűt, az ismerheti a hangulatot és a regényfolyam alapjait. A kötethez családfa melléklet is készült, ami nagy segítség az olvasónak követni a rokoni kapcsolatokat. Életszerű, hihető történetfolyam kerekedett ki a szerzők keze nyomán. A térképek izgalmas eligazodást nyújtanak a város fejlődéséről, a helyszíneken való eligazodásban. Természetesen rengeteg ismert, valós szereplő színesíti a nagyívű történelmi tablót. Élvezetes, sodró a történet, ami a tatárjárás kezdetével indul. A jelentős vagy meghatározó történelmi eseményekből természetesen nem tudott minden bekerülni, ám így is kerek egész, szórakoztató és informatív a regény. Persze a város fejlődése is nagy szerepet kap a szereplők összefonódó sorsa és a kincsvadászat mellé. A belviszály, a hatalmi harcok sora után a polgárosodás folyamata, az 1848/49-es forradalom a gazdasági válság és a város egyesülése, kultúrtörténete is kiemelkedő a regényben.


Korszakonként tekintjük át a város születését, annak jellemző változásait. Végig élmény volt nyomon követni ezeket, a közismert történelmi figurákkal (Anjou Károly, Mátyás király, Hild József, Adam Clark vagy éppen Déryné, Sisi és Bessenyei Ferenc, hogy csak néhányat emeljek ki) és a kitalált szereplőkkel együtt létezni. No és persze keresni a mesés kincset, megtudni mit is nyit a különös kulcs. Szépirodalmi igényességű a szöveg, élvezetes leírásokból kerekedik ki a mese. Néhány figyelemfelkeltő a történetfolyamról.
A múlt ismerete meghatározó a jelenünkhöz. Szélesi Sándor, Trux Béla líraian szép, ám kalandos történeteit öröm volt megismerni, ahogyan Cselenyák Imre vagy Nemere István sorai is odaszögeztek a fotelhoz. Hatalmi harcok, csaták és királygyilkosság, ahogy az megtörtént. Tényleg nem lehet letenni a regényt. Izgalom, kaland, barátság, szerelem és szenvedély, árulás van a lapokon, miközben a két város lassanként majd egybeolvad. Jó volt megismerni ahogyan Buda és Pest egy lassan kialakuló, várossá fejlődött.

              
A török kor mesés és különös hangulata is megkapó, ez Schmöltz Margit és Gál Vilmos írásában bukkan fel. Gáspár Ferenc különleges kakasviadala, valamint Hacsek Zsófia a fejlődés, 
az iparosodás korszakába kalauzolja az olvasót. Elindult a polgárosodás, színes forgatag bontakozik ki előttünk. Az egész regény egy mozgalmas és olvasmányos, lendületes, színes történelmi tabló.



Jó volt olvasni a Hess András-féle budai nyomda születéséről, A betűk szava Bányai D. Ilona csodaszép története, ami szintén egy fontos pillanatról szól. Az első magyarországi nyomtatott könyv hátteréről, annak születéséről olvashatunk.
Egy nagy ugrással izgalmas volt a Híd épül (Bakóczy Sára) része, ahol a Lánchíd építésének háttere, a Duna áradása is megjelenik. Megtudjuk, miért is nevezték a Kelet Párizsának a fővárosunkat. Itt látványos képeivel a kiegyezés korszaka kel életre. Fábián Janka mesterien varázsolja el az olvasót, teremt hangulatot. A bécsi élet és a pesti forgatag színei mesések, amikor Ferenc József elégedetten köszöntötte a nemzetet a királyi esküje során. Soós Tibor már a vészterhes Horthy-korszakot eleveníti fel a lapokon nagyon átélhetően.


Bevallom, engem különösen az elmúlt száz év, a közelmúlt történelme érdekelt most. Trianon fájdalma, az 1956-os események és a rendszerváltás. Ezen utóbbiak a regényben Jezsó Ákos és Novák Andor nevéhez köthetőek. Félelmetes volt a Gólem arca, míg az Angyal némi reményt sugárzott. A háborús évek keserű valósága is elgondolkodtató Izolde Johannsen érző írásában. Döbbenetesen erős és meghatározó lezárást kapunk. Minden pátosztól mentesen, végig hihető és átélhető a történelmünk minden megidézett pillanata, az események, kalandok sora. Elismerésem a tizenhat szerzőnek, a szerkesztőknek és az igényes kivitelezésért a borítótervezőnek. Hihetetlen vállalkozás és kivételesen nagy élmény az olvasónak. Jött a tatár, török, osztrák, román vagy orosz uralom, támadt a kolera, Budapest mégis él és a világ egyik legszebb fővárosa.
Ez egy valóban fontos, profin megírt szórakoztató regény, amit mindenkinek olvasnia kell. Kétségtelenül az év történelmi regénye!




ITT tiéd lehet a regény!



   
A Buda&Pest regény szerzőgárdája a Nemzeti Múzeum dísztermében egy remek könyvbemutató után 2023. október 27-én:  Bakóczy Sára - Bányai D. Ilona -Cselenyák Imre - Fábián Janka - Gál Vilmos - Gáspár Ferenc  - Izolde Johannsen - Jezsó Ákos - Kapa Mátyás - Nemere István - Novák Andor - Schmöltz Margit - Soós Tibor - Szélesi Sándor - Trux Béla


Fotók: Szélesi Sándor és Soós Tibor













Historycum, Budapest, 2023
642 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155816246

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése