2023. október 30., hétfő

Minden csendes és nyugtalan

 


Kovács Krisztián: Minden csendes és nyugtalan




                                                






Izgalmas bemutatkozás volt Kovács Krisztiántól a tavaly megjelent Hiányzó történetek regény. Nem kellett sokat várni, október elején megérkezett a Minden csendes és nyugtalan című második kötet. Ezúttal is egy mozgalmas családtörténetről olvashatunk. Az ígéretes kezdést egy biztató folytatás követte. Remek a témaválasztás, tetszett a váltott nézőpont, a lendületes cselekmény vitt magával. Az írásmód, a történetszövés, a karakterek színesek és hihetőek. A furcsa, mozaikos indítás után kellett némi idő, amíg ráhangolódtam a mesére, ami utána vitt magával. Talán nem is egy klasszikus családregény ez, annyi kaland és fordulat akad benne.

Ügyesen kerekedik ki a végére az események sora, minden kiderül, helyére kerülnek a mozaikdarabkák, válaszokat kapunk. A történet több fontos üzenetet rejt magában. Mennyire hat a múlt a jelen életünkre, mennyire meghatározóak a családon belüli viszonyok. A kapcsolatokban a megbocsátás, elfogadás a legfontosabba szeretet mellett. Nagyon mai, üdítő olvasmány, ami nem csak egy szórakoztató regény. Tele van érzelmekkel, útkereséssel, titkokkal és örömökkel, fájdalommal, ami mindenkit érinthet. Fontos szerepet kap a véletlen, középpontban a szülő – gyerek kapcsolat áll. Különös hangsúllyal az apa-fiú kapcsolatra. Ahogyan a jelen és a múlt képei, az idősíkok váltakoznak a két történet lassan egybekapcsolódik. Már a címe megfogott, a csendes felszín alatt forrongó indulatok húzódnak meg. Kifejező, nagyon találó cím, jól adja vissza a két fiatal hullámzóan nyugtalan lelkivilágát. A regényt ezúttal is a kiváló író, Krusovszky Dénes szerkesztette. Érezhető a keze nyoma, a történetvezetésben. Több sorsfordító helyzet bukkan fel a regényben, hiszen a múlt is tartogat titkokat. A generációs ellentétek mindig ott lapulnak a családi történetek mélyén. Talán a cselekményben akad némi valós alap is. Él, lüktet a regény, ami a végére egy nagy ívű eseménysort alkot. Mindehhez a pazar és kifejező borító társul. Lángoló könyvesbolt, az utcán sétáló tigrissel... fontos elem mindkettő a regényben.

Nem spoilereznék, hiszen meglepetés volt nekem is, mi mivel és hogyan függ össze, vártam mi áll a háttérben, hogyan érnek majd össze a szálak. A történet fiatalos lendülettel pörög, olvastatta magát. A két fiatal fiú, Kende Zalán és Novák Hunor sorsa párhuzamosan fut, mégis lesz közös találkozási pont. A helykeresés és beilleszkedés, szerelem, párkapcsolati problémák mellé sok kulturális adalék is felbukkan, rengeteg az információ: (írók fontos művei, zenék, korabeli újságok, képzőművészet), ami nagyon jó atmoszférát teremt. Az események sora teljesen megfogott, voltak találkozási pontok. A cselekmény hihető, könnyen átélhető. Ajánlom mindenkinek, aki az elsőt is szerette. Egy olvasmányos, ugyanakkor elgondolkodtató mű olvasója lehet.



A regény kedvezménnyel ITT lehet a tiéd! 


  


Kovács Krisztián: 1987-ben született Zalaegerszegen. Főiskolai tanulmányait Szombathelyen végezte. 2018-ban alapította meg az Ectopolis Magazin online kulturális portált, amelynek 2022-ig főszerkesztője volt.
Jelenleg az Agave Könyves kommunális igazgatója. A Hiányzó történetek volt az első regénye, ami 2021-ben jelent meg. 
Gyömrőn él feleségével és kislányával. 




Európa, Budapest, 2023 432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635048250

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése