2023. május 26., péntek

A történetsütödés

Carsten Henn: A történetsütödés



                                          








"Meddig táncolhatunk még, miután elhallgatott a zene? "




A szerző előző könyve A könyvsétáltató, a tavalyi év egyik szívmelengető meglepetéskönyve volt.

Egy különleges kapcsolat áll az új történet középpontjában is, ismét sok apró emberi történet villan, fel, de most kezdettől fogva kicsit furcsának találtam a történetet. Eleinte úgy éreztem, hogy ez nem az én könyvem. Egy balett-táncosnő, aki péknek tanul?

Az egykori primabalerina, Sofie egy tartós sérülés miatt nem állhat színpadra, felmondanak neki. Az ifjú tehetségnek, Irinának adva ezzel kiugrási lehetőséget. Sofie élete felborul, rosszul viseli az élete változását, ami természetes. Ráadásul házasságán is erős repedések jelennek meg. Megítélésem szerint főleg a nő hibájából. Bevallom, egyáltalán nem volt szimpatikus szereplő Sofie. Nyafogott, elutasítóan gyerekesen viselkedett a férjével, aki hasztalan igyekezett kedvében járni. Sofie sorsa mély gödörbe zuhant, önsajnálatba süllyedt, amivel saját sorsát nehezíti.

Egy meghökkentő váltással Sofie pékként vállal munkát a kisvárosában, hogy a munkanélküli segélyt tovább kapja...Na, ez is elég meglepő helyzet, amit majd még tud fokozni a szerző. Sofie nem akarja ezt a munkát végezni, úgy tervezi, pár nap után gyorsan felmond. De van valami a kisváros pékjében, ami a nő sorsát, az élethez való hozzáállását hamarosan megváltoztatja. A calabriai származású, munkáját szerető Giacomo Botura igazi szenvedéllyel süti kenyereit. Sofie lassanként oldódik fel, élete új célt talál, a férfi alázatos szenvedélye a munkája felé hamar magával ragadja.

Giacomo minden élethelyzetben párhuzamot von a kenyér sütésével, vagy a tészta dagasztásával. A tánc és a sütés érdekes párhuzamát olvashatjuk. A felbukkanó szereplők színes sora vonul fel, életük is felvillan, mindig kapunk egy bölcs mondást. Fontos szereplő még a pékség eladója, a mogorva Elza. Érezhetően van valami sötét titok a háttérben, a pék minden faggatózás ellenére nem árul el sokat magáról. Munkája már-már művészet, hogy az emberek élettörténetét belesüti a kenyérbe. Átvitt értelemben sok szeretettel sütni és abban kiteljesedést találni, ezzel az embereket boldoggá tenni a célja. Titokban tartja saját, kevésbé boldog történetét, amely szorosan összefügg a katonásan szigorú, barátságtalan Elsa történetével. Vajon Sophie hogyan fog visszatalálni az életbe? Megtanulja elfogadni a sorsát, vagy a saját kezébe veszi? Hogyan segíthet ebben Giacomo és sütödéje? Amikor nem találjuk a kiutat életünk kátyús útján, bizony szükségünk van más emberek segítségére. A hangulatát tekintve ügyesen lavírozik a komédia és a dráma között a regény. Az események finom humorral átszőve, az iróniát sem nélkülözik. A végkifejlet elgondolkodtató. Fajsúlyos gondolatok bukkannak fel, az élet szomorú pillanatai.

A történet eleinte komédiának indul, kétségtelenül vicces, tele van bölcsességgel, melegséggel, humorral. Mégis nekem valahogy halványabb maradt. Sofie egyszerűen sótlan, mit ne mondjak unalmas, nem szimpatikus és nagyon önző. Giacomo csendes ember, nagy szívvel igyekszik segíteni a nőnek. Elsának, a barátságtalanul zord öreg eladónőnek van számomra erős hatása. Itt fordul át a regény egy szomorú drámába... Kiderül mi áll a háttérben, mitől sajog a pék szíve, és mitől morcos Elza? Sofie húga és kislánya a humort képviselik, de nekem végig idegesítőek voltak, azonban a kisvárosi hangulat jól működik ezúttal is.

Ha tetszett A könyvsétáltató, szinte biztos, hogy ez is fog, bár ez nekem csak egy utánérzés volt. Könnyed, kedves kis történet a barátságról, szenvedélyről. Reményt adó könyv felnőtteknek, akik szeretik a modern életmeséket.




ITT lehet a tiéd kedvezménnyel a könyv! Akár E-könyvben is!



  

Carsten Henn: 1973. október 29. (Köln) – író, borújságíró, étteremkritikus, a Vinum bormagazin főszerkesztője. Gasztrokrimiket is írt. Idehaza ez a második megjelent regénye.








Animus, Budapest, 2023
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636142308 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése