2023. május 12., péntek

A végzet fegyvere

Steven Saylor: A végzet fegyvere



                                           





"Cerberus szabadon kószál ma éjjel – suttogtam. – Bármi megtörténhet."






Gordianus ismét nyomoz. Róma egyik leggazdagabb embere, Marcus Crassus felkérésére egy gyilkost kell előkerítenie, amilyen gyorsan csak lehet, hiszen a tét 99 rabszolga élete. A krimihez ugyanis a hátteret a Spartacus-féle rabszolgalázadás adja, ami egy izgalmas és mozgalmas időszaka az ókori történelemnek.

A történetmesélés kiváló, minden figura, amely ebben a történelmi római krimiben szerepel, hihető és élethű, a Spartacus rabszolgalázadás során kialakult ellenséges és halálos légkör tapinthatóan előtérbe kerül. Gordianus a közeli Baiae városkába indul, hogy kivizsgáljon egy gyilkosságot, miközben Spartacus rabszolgái feldúlják a vidéket. Az egész krimi erre épül. Ez a rejtély tehát Kr.e. 72-ben, a Spartacus rabszolgalázadás idején játszódik, és Lucius Licinius, a hatalmas és nagyon kapzsi Marcus Licinius Crassus unokatestvérének meggyilkolásával kezdődik. A történet során izgalmas háttér bontakozik ki, az áldozatot igazán senki, még a felesége sem sajnálja valójában. Két, a házból eltűnt rabszolgát gyanúsít mindenki, Alexandroszt és Zénót vádolják a gyilkossággal. Gordianus és az olvasó számárra is azonnal egyértelmű, biztosan nem ők az elkövetők. Lassanként bebizonyosodik, valóban teljesen ártatlanok, csak menekülniük kellett az életükért. Eközben Gordianus, és fogadott fia, Eco ügyesen figyel, faggatózik, mire kirajzolódik a szövevényes bűntény háttere. Gordianus egyszerű kis módszere ismét célra vezetőnek bizonyul: kérdezgeti, beszélteti a gyanúsítottakat. A könyv elején egy szemléletesen elkészített térkép található a Neapolisi-öbölről (Nápoly) a Kr.e. 72-ben, míg a regény végén egy informatív szerzői utószót olvashatunk, amely történelmi részleteket tartalmaz.

Egy izgalmas és cselekményes római misztérium játék tanúi lehetünk. A háttér tele van korrupt politikai cselszövésekkel, hatalomvággyal, kapzsisággal és kegyetlenséggel. A sűrű titkok és intrikák mögé látva, Gordianusnak valahogyan meg kell találnia az igazságot Lucius Licinius meggyilkolásával kapcsolatban. Az egyetlen nyom egy véráztatta köpeny, és a holttest lábánál a kőbe vésett Spárta szó. Még fontosabb, hogy meggyőzze Marcus Crassust, hogy kíméljen meg a sok rabszolgát. Ugyanis a gazdag, hatalmas Crassus megesküszik, hogy tiszteletben tartja az ősi törvényt, és bosszúból megöli kilencvenkilenc megmaradt rabszolgáját. A kétségbeesett rabszolgák és kétszínű urak, pazar lakomák és mocskos titkok világába belegabalyodva Gordianusnak az életét is kockára kell tennie, hogy megállítson egy értelmetlen mészárlást – és Róma jövőjét is megmentse.

A Római vér történetéhez képest ez talán picit feszültebbnek éreztem, a vége különösen akciódús volt. Látványos képekkel kel életre a korszak. A Fúria nevű rabszolgahajón utazni izgalmas élmény volt, míg most egy erős női karakter is színesítette a krimit az Iaia nevű festő alakjában. Megismerhetjük a római festészetet, temetési hiedelmeket, szokásokat, hagyományokat, a mérgező és gyógynövények korabeli használatára vonatkozó bizonyos magyarázatokat olvashatunk. Színes volt a jósnő alakja is, a Cumae Sybilével kapcsolatos részletek is lenyűgöztek. Steven Saylor hangulatos életképekkel kelti életre a miliőt, ismét a Római Birodalom csodálatos ízét kapjuk. Bár Spartacus nem szerepel ebben a könyvben, a rabszolgalázadás és annak hatása a könyv alapja. Határozottan ajánlom a történelem és a krimi műfajának kedvelőinek. A megújult borító és a friss szöveggondozás egy remek történelmi krimit kínál az olvasóknak.  


ITT tiéd lehet akár e-könyvben is kedvezménnyel! 


      

Steven Saylor: (Port Lavaca, Texas, 1956. március 23. –) amerikai író. A legismertebb munkái az ókori Róma életébe bevezető, Gordianus, a Nyomozó életútját és ügyeit feldolgozó Róma Sub Rosa sorozata.

A történelmi regények amerikai bestsellerszerzője 1991-ben indította útjára kedvenc ókori nyomozója azóta másfél tucat kötetet számláló fordulatos történetét



Eredeti megjelenés éve: 1992


Agave Könyvek, Budapest, 2023
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635981397 · Fordította: Heinisch Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése