2023. május 21., vasárnap

Agatha Christie - Egy sejtelmes nő



Lucy Worsley: Agatha Christie

Egy sejtelmes nő



                                                                  





Agatha Christie élete elég közismert, szinte biztos, hogy már mindenki olvasott tőle, láthatta valamelyik filmes feldolgozását könyveinek. Életem címmel saját maga megírta életrajzát, így Lucy Worsley nem kevésre vállalkozott új könyvével, újra életre kelti Agatha Christie-t, egy olvasmányos, informatív kötetben. Worsley végig lenyűgöző képet fest Christie-ről.

A krimi koronázatlan királynőjének életét bemutatni, újszerűen és szórakoztatóan az olvasók elé tárni, izgalmas kihívást jelentett. A nyomon követés jól sikerült, számtalan eredeti fotó is kiegészíti a kötetet. Lucy alaposan elmélyült a terjedelmes életműben, szeretettel és hozzáértéssel írta meg Agatha történetét. Tetszett az is, hogy egyáltalán nem idealizálta az írónő alakját. Számtalan apró, de meghatározó momentum mellett természetesen a írónő gyermekkorát is feltárja, majd az életét erősen befolyásoló 1926-os év eseményeit is górcső alá vette. Szó esik Christie első férjéről, Archibaldról, akinek házasságtörése elindította azt a bizonyos 1926-os mélyrepülést. Christie életének talán leghírhedtebb epizódja az 1926 decemberében történt 11 napos eltűnése volt, amiről élete folyamán később sem beszélt.


       
Agatha a viktoriánus kor szülötte, mozgalmas és színes volt gyermek és magánélete. Mélyen szenvedélyesen élte később is az életét. Hosszú élete során (1976-ban, 85 évesen hunyt el) végig élte a XX. századot, mindkét világháborút, az első világháború idején lett igazán sikeres, pedig A titokzatos stylesi eset című első regényét éppen hat kiadó utasította vissza. A második világháború idején az N vagy M című kémtörténete aratott sikert. Műfajt teremtett, népszerűvé tette a zsáner ezen formáját. Az írást komoly munkaként élte meg. Jó iparosnak, háztartásbelinek tartotta magát, szerény idős néniként élte meg később az öregedést. Agatha Christie megfoghatatlan volt, érvel Worsley, mert "szándékosan rájátszott arra, hogy olyan hétköznapinak tűnjön".

Az írónő élete során a világban folyó változások, a nők helyzete is képbe kerül. A válás folyamata, majd elvált, gyermekét egyedül nevelő és dolgozó, jól kereső nőként is másképp látta a világot, ezzel már életében is példát adott nőtársainak. Később a szerelem is újra megérkezett életébe, amit negyven év boldog házasság követett Max Malowannal. Vele beutazta a világot, sok élményt gyűjtve regényeihez, hiszen Agatha rajongott férje munkájáért a régészetért. 1950-ben már az ötvenedik kötete jelent meg, ami elismerést érdemlő teljesítmény. Krimijeit színdarabjait Amerikában is megismerték, ott is népszerű volt. Tetszett, hogy egyes fejezetek egy-egy krimi címét viselték, vagy ahogyan Agatha élményeit, véleményét a háborúról, a nők helyzetéről egy-egy szereplőjével tolmácsolta olvasóinak. Kiderül az is, hogyan született Poirot nyomozó figurája, vagy Mrs. Marple alakja. Említést kapnak az álnéven írt regényei is. Sok meglepő és titokzatos háttér adalékra épül fel a kötet, pl: kiderül az is, melyik krimijét tartotta a legrosszabbnak az írónő. Életében 66 krimit írt, amik közül bár sokat olvastam, most több felkerült az olvasási listámra. Mi lehet vajon sikerének a titka? Erre is kitér Worsley, ahogyan bemutatja Christie hibáit is. Mostanában regényei a rasszista megjegyzések, antiszemitizmus miatt kerültek előtérbe.

Most egy újraárnyalt, szórakoztatóan olvasmányos kötetben ismerhetjük meg Agatha Christie életét. Nem csak rajongóknak ajánlom.

ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény! 































Helikon, 2023
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634799337 · Fordította: Sipos Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése