2023. május 15., hétfő

A Szabadság hadművelet

 Cserhalmi Dániel: A Szabadság hadművelet

ÁVH-regény



                                               







"Innen nem lehet csak úgy leszerelni."




Az ÁVH-regénysorozatot azért kedvelem, mert egy olyan történelmi korszakot mutat be, amiről ritkán írnak a szerzők vagy viszonylag kevés a hiteles információnk. Cserhalmi Dániel immár harmadszor is egy olvasmányos, jól felépített cselekményű politikai krimivel lepett meg. A kínálatban kivételesen üdítő és egyedi színfolt.

A Csengőfrász izgalmaival odaszegezett a fotelhez, szinte egy szuszra olvastam végig, míg a Szibériai csapda elképesztő logikájával fogott meg. Most A Szabadság hadművelet című új regényében tudta fokozni a hatást Cserhalmi Dániel, aki azonnal a kedvenceim közé került. Feszült várakozással vártam az új regény megjelenését. 

Jó stílusban megírt, izgalmas és fordulatos a kitalált történet. Cserhalmi Dániel friss, hiteles és hihető, krimiszerűen fordulatos regénye a Rákosi-korszak politikai rendőrségének sötét világába kalauzolja el az olvasót Az előző részből több szereplő is visszatér, bár nyugodtan olvasható külön is a könyv. Sőt, a második kötet egyik mellékszereplője kap itt főszerepet, érte szurkolhat az olvasó. Egy régen felszámolt összeesküvés éled újjá, ez köti le az ÁVH figyelmét. Ezzel veszi kezdetét a történések sora. Kiderül, mennyire fontos a helyesírás az ügynökök esetében is. Hatalmas ötlet, az ilyen apró csavarok miatt is remek krimit kaptam. A fent idézett mondat többször visszaköszön és mindig súlyos értelmet takar. Az aprólékosan kidolgozott előzmény látszólag csak egy kis csavar a gépezetben. Ez még az előjáték, ami azonban szorosan kapcsolódik a további történésekhez, innen vesz lendületet a történet. Erre épül a regény cselekménye, amely az előzőeknek megfelelően ismét alapos, kidolgozott. A karakterei élnek előttünk, látványos képeket kapunk a korszakról. Félelmetes lehetett a besúgók országában élni. A mai viszonyokkal való összecsengésekre nem térnék ki, ezt egyénileg rábízom az olvasó fantáziájára. A rettegett ÁVH a saját embereit sem kíméli, ahogy a rokonok, barátok vagy régi szerelmek is könnyedén bajba kerülhetnek.

             
Az előzőekből Csonka ezredes kudarcba fulladt szökése adja még az alapot ehhez a regényhez. Sok valós, létező karakter tűnik fel, bár a történet kitalált. A május elsejék hangulata, a Szabad Nép információi és az életképek hatásosak, átélhetőek. A házmesterek és a megfélemlített emberekre épülő sötét időszak ez. A hatalmi besúgórendszer látványos és megdöbbentő, mindenütt akad egy beépített ember. A főhősünk kalandjai végig filmszerűek, izgalmasak, egy idő után letehetetlenek. Igazán fordulatos, macska-egér játék ez, ahol az idővel futnak versenyt a szereplők. Természetes, hogy a hősünk életét a szabadságvágya motiválja, amiért az olvasó is neki drukkol. Az külön tetszett, hogy a déli határszakasz a cél, erre menekül. Határzár, aknamező, besúgók és embercsempészek állnak szembe a hatalommal. A vége üdítő meglepetés a történéseknek, minden értelmet nyer, nincs elvarratlan szál. Nagyszerű élmény volt olvasni a regényt, igazán megérdemli a nagyobb figyelmet. 

Nem csupán a történelmi háttér, a korszak tökéletes, de az emberi sorsok is jellemzőek és hihetőek. A félelem és a rettegés fojtogató időszaka volt ez. A létező, valós személyek szerepétől még emberibb, hihetőbb a regény sodró története. Informatív és szórakoztató a kötet. Elgondolkodtató és döbbenetes az ötvenes évek Magyarországa. A szomorú valóság, a felvillanó emberi sorsok, ahol a hatalom megnyomorított és gátlástalanul eltaposott mindenkit. A szerzői utószóra is érdemes figyelni, sok meglepő háttér-információt kapunk. Remélem az újabb kötetre nem kell sok évet várni. A könyv az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltára szakmai támogatásával készült.







ITT kedvezménnyel rendelhető a könyv!



 
               
Cserhalmi Dániel:
„civilben” környezetgazdálkodási agrármérnök, az Állatorvostudományi Egyetemen tanít növénytani tárgyakat. Kamaszkora óta ír, ÁVH-regényeinek sora a legutóbbi A Szabadság hadművelettel együtt három kötetet foglal magában: a Csengőfrász első megjelenésekor már a címével is feltűnést keltett a politikai krimik között; a Szibériai csapda könyörtelenül magával ragadó története pedig ÁVH-vezérek sakkjátszmáiba illeszkedik – erre utal a talányos cím is. Dániel szabadidejében olvas, túrázik, zenél a kollégákkal ‒ és a negyedik ÁVH-regényét tervezgeti.






Alexandra, Pécs, 2023
552 oldal · puhatáblás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése