2023. március 5., vasárnap

Szerelem 50 felett


Francine Russo: Szerelem 50 felett
Az újrakezdéstől a kiegyensúlyozott kapcsolatig



                                                   







Igaz történet alapján - lehetne az alcíme ennek a kötetnek. Leginkább a sok vitathatatlanul okos és hasznos tanács, esetleírások után különösen a világnézetbeli különbség ragadott meg. Elgondolkodtató az amerikai hozzáállás az élethez, párkereséshez. Még ha ez esetleg csupán néhány évig tartható boldogságot eredményez. Itt Kelet-Európában szerintem ha nem is fényévekre, de elég messze vagyunk ettől a mentalitástól. Ahogy a cím is sugallja, Russo hasznos információkat kínál nem csak nőknek. Csak bátran! Öröm volt olvasni a közvetlen hangú, és jó humorú esetleírásokat. Érezhetően őszintén, olvasmányosan tárta fel a női-férfi lélek találkozását ötven felett. Igazi életérzést közvetít a tapasztalatok révén. 

    
A szerzőnő negyvenes évei közepén maradt váratlan hirtelenséggel egyedül. Férje korai halála után nem akart társ nélkül megöregedni, szerencsére gyermekei is biztatták az új kapcsolatkeresésben. Röviden megismerjük ennek a házasságnak a hátterét is. Érthetően vágyott egy olyan kapcsolatra, amiben egymást segítve, támogatva, boldogságban élhetnek tovább. Nem akart bezárkózni, nem akarta magát elzárni az élet örömeitől. Koncertre, moziba menni, kirándulni egyedül nem túl felemelő. 
Egy közös hobby is sokat enyhíthet az életünkön. A közösen eltöltött minőségi idő az, ami meghatározó lehet. A két kamaszlánya ebben sok ötletet és támogatást adott. Ugyanis az új kapcsolat nem jelenti egyben a régi megtagadását. Okosan, éretten, már tapasztalatokkal a hátunk mögött talán egyszerűbb új partnert találni. Buktatók akadnak, de a könyv tanácsai segítenek bátrabbá válni a keresésben. Francin saját tapasztalatait, barátnői és ismerősei megélt élményeit rendszerezte, gyűjtötte egybe. Ami nem kevés, hiszen tíz évbe telt mire újra házasságra lépett. Segít az elengedésben, a gyászfeldolgozásban, hiszen egy új kapcsolat felépítése sem megy máról holnapra. A könyv tele van jó meglátásokkal és építő ötletekkel egy új kapcsolat lehetőségének ígéretével.


Az életkori sajátosságok mellett a munka, család is tényező lehet. Pozitív, reális elvárásokat támasztani fiatalon sem megy mindig. A párválasztással kapcsolatban motiválhatja a kötet az özvegy és egyedülálló embereket. Egyáltalán az, hogyan is fogjunk hozzá, mikor állunk készen egy új szerelemre. Arra is fel kell készülni, kudarcok is érhetnek a keresésben. Mint minden, ez is fejben dől el. A leendő partner háttere mellé az érzelmek is fontosak. A netes ismerkedés buktatói sok mosolyt is előcsaltak olvasás közben. Óvatosan, okosan lehet képet vagy adatokat megosztani, de a személyes érzéseknél, semmi nem lehet fontosabb. A szerelem nem korhoz kötött. Bátran kellene belefogni egy másik kapcsolatba, ám ahogy környezetemben is látom, ez idehaza még kevéssé megszokott, nem túl elfogadott. Ötven körül, hatvanig még talán, de később már marad a magány. 


     
Szomorúan elgondolkodva olvastam a hetven-nyolcvanas nők párkeresését, összevetve a hazai viszonyokkal. A férfi-női átlagéletkor, a szokások, betegségek tükrében. Bár itt tarthatnánk... Az új partner egy új életszakasz is egyben, ami ugyanúgy felvet számtalan akadályt is. Összeköltözés, pénz, gyerekek, betegségek, no és a szex. Ezekhez is olvashatunk hasznos tanácsokat. Itthon sok esetben már a család is ellenzi az ilyen kapcsolatokat, betolakodóként tekint az új félre. Így legtöbbször marad az egyedüllét, amit talán néhány régi barátnő enyhíthet. Az amerikai hölgyek és férfiak bátrabbak, bevállalósan a szexre is nyitottak a történetek szerint. Ami jó, hiszen az érzelmek, a simogató ölelés is sokat adhat lelkileg az embernek. Érdekes és hasznos bepillantást ad ez a kötet az 50 éves kor utáni kapcsolatokra. Hiszen van élet, lehet szerelem 50 felett is.












HVG Könyvek, 2023
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635653393

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése