2023. március 12., vasárnap

Holttér



Jørn Lier Horst: Holttér




                                           





"A múlt jól illeszkedett a jelenhez. Olyan érzés volt, mintha egy apró kirakósdarab kerülne éppen a helyére."




Jørn Lier Horst negyedszer bizonyított. Már a Fekete nap története megfogott, de a Vadászkutyák és A barlanglakó krimik után a kedvenceim közé került a norvég író. Olvasmányos stílusával, hangulatteremtő leírásaival, egyszerűségében rejlik az ereje. Nincs semmi extra borzalom, nem folyik a vér a lapokon, szereplői egyszerű, hétköznapi emberek, a nyomozás valósága, a kisváros hiteles hátteret ad egy hagyományos skandináv krimihez.



            
Sofi Lund kislányával hazaköltözik a nagypapától örökül hagyott vidéki házba. Hamarosan új barátnőre talál, aki nem más, mint Line, William Wisting rendőrfelügyelő lánya. Aki hamarosan nagypapává teszi apját, Wisting nyomozót. A békés, kisvárosi idill képeit egyedül az örökül kapott ház pincéjében terpeszkedő páncélszekrény-monstrum árnyékolja be, aminek sehol nem találják a kulcsát. Sofi nagyapja ugyanis a sötét oldalon élte életét. Szesz- és drog csempészetből származó pénze és hatalma a bűnözők közt elismert személyiséggé tette. Horst nem csak ábrázolja szereplőit, hanem emberi sorsokat tár elénk. Milyen titkokat rejt a régi trezor? A két nő természetesen nem adja fel, amit találnak, többek életét felforgatja. A páncélszekrény feltárja féltve őrzött tartalmát. Ezzel kinyitja a régi ügyek tárházát... Van, aki semmiképp nem szeretné, ha a rendőrséghez kerülne az öreg bizonyítékgyűjteménye.

"Felerősödött a szél, a sötét fellegek közeledtek a szárazföld felé."


A tapasztalt nyomozóhoz kerülő fegyver váratlan felbukkanása egy már lezárt ügy aktáit is megnyitja. Innen a cím, ami kifejező. A feszültséget Horst az utolsó oldalig bravúrosan tudja fokozni. Két szálon fut a történet, ami természetesen összekapcsolódik. Lassan kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik. A rendőrségi ballépések mögött meghúzódó indok szomorú. Wisting mégis képes szembe szállni a hatalommal, megkérdőjelezi a régi ügy megoldását, miközben az kapcsolódik az ő nyomozásához. Hihető történet, személyes sorsok, a régi bűn hosszú árnyéka adja az események lényegét. William Wisting őszinte igazságkeresésének lehetünk tanúi. Jørn Lier Horst a rendőri munkába vezeti be olvasóit, érezhetően tudja miről ír. A szerző korábban nyomozóként dolgozott a rendőrségen. A nyomozási háttér izgalmai egyre több érdekes és nem várt fordulatot hoznak. Erőssége még a kriminek az igényes nyelvezete, kifejező képi világa. Jól megírt, felkavaró bűnügyi regény, ahol a kiforrott történet végére minden darabka a helyére kerül. A baljós, kiszámíthatatlan cselekményű és fanyar humorú regény megoldása sem hoz mindenkinek igazán boldog véget. A történet nagyon egyben van: a sztori, a karakterek, az atmoszféra, igazi skandináv krimi a javából. Amihez egy remek borító és választékos fordítás társul. Várom a sorozat következő epizódját.


ITT lehet tiéd a krimi kiadói kedvezménnyel!


             

Jørn Lier Horst:
1970. február 27. Norvégia, Bamble

A Vestfoldi rendőrség nyomozó tisztje volt. 2004-ben jelent meg első krimije. A Wisting nyomozó történeteiből TV-sorozat is készült. Vadászkutyák krimije 2013-ban elnyerte az Üvegkulcs díjat.  Több gyerekkönyvet is írt.





Animus, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141714 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése