2023. március 1., szerda

Az egyetlen lehetőség

 

Lee Child - Andrew Child: Az egyetlen lehetőség

(Jack Reacher 27.)





                                                 





Végre, végre, kedvenc magányos akcióhősöm, az igazság bajnoka, Jack Reacher a volt katonai rendőr visszatért! Mondanám jobban és fényesebben ragyog mint új korában, lenyűgözően jó az immár huszonhetedik kaland. Egy hamisítatlan és letehetetlen Jack Reacher-történet. 
Bátran kijelenthetem évek óta a legjobb Reacher-krimit olvashattam! Talán a Néma város, Esti iskola, Éjféli szállítmány ütős korszakához illeszkedik. Valljuk be, sajnos az utóbbi néhány kötet nem volt az igazi, némi fáradtságot, kifulladást éreztem a sorozatot illetően, de most! Remek a cselekmény felépítése, hangulata, nincs üresjárat, minden a helyén van, Reacher végre a régi önmaga. Szórakoztató akciók, jól irányzott pofonok sora vezet a szörnyű és hátborzongató igazsághoz. Nagy öröm ez, amikor a rajongó olvasó azt kapja amit várt. A klasszikus Reacher-krimik legtöbb összetevője ezúttal is jól működik.

A történetről röviden: összetett, három szálon fut a cselekmény. Végig leköti a figyelmet, és bőven akad csattanós fordulat. Jack egy coloradói kisvárosba vetődik, ahol szemtanúja egy balesetek. A nő, aki szó szerint egy busz alá esik, nem véletlen került oda... a nő egy Mississippi állambeli magánbörtönben dolgozott. Reachert a rendőrség nem veszi komolyan, balesetnek veszik az ügyet. Természetesen ezt Reacher nem hagyja annyiban. Amikor kiderül, a nő találkozni akart egykori főnökével (aki éppen előző nap kapott szívrohamot), besűrűsödnek az események. Reacher tudja, ennyi véletlen nem lehet, hogy ezek a bűncselekmények valami sokkal nagyobb és gonoszabb titkot lepleznek. A gyászoló özvegy lesz a segítőtársa az igazság kiderítésében.

Feltűnik egy kamaszfiú, aki megszökik nevelőszüleitől, és kétezer kilométert buszozik Los Angelesből, hogy időben ott legyen egy mississippi börtön előtt. Semmit nem tudunk ki a fiú és miért is fontos ez a váratlan utazás, amitől élete megváltozik. A harmadik szál egy elkeseredett és dühös, gyászoló apa bosszúját meséli el. A fia haláláért felelős személyek kerülnek sorra nem mindennapi hadjáratában. Reacher gyorsan rájön, hogy összeesküvés van az események mögött. Az olvasó is érzi, valami nagy gonoszság lappang a háttérben, izgatottan várja, hogyan kapcsolódnak egybe a szálak. Ráfért a sorozatra a megújulás, a két Child megrázta magát és kaptunk egy újabb remek történetet. Nem tudom Andrew mennyire írt bele akár az előzőekbe vagy ebbe, de ez most egy tökéletes Reacher krimi. Úgy tűnik a testvéreknek sem volt B tervük, ez az egyetlen lehetőségük volt, hogy bizonyítsanak Reacher rajongóinak. Sikerült! Az egyetlen lehetőség tökéletes, pörgős thriller, minden eddiginél nagyobb fordulatokkal.

Hiszen az események összefüggenek, de nem tudjuk, hogyan és miért, ez ami a feszültséget adja a mozgalmas kriminek. A rosszfiúk nagyon rosszak, a bűn galádul aljas. A karakterek tökéletesek, a krimi hangulata és a leírások tényleg a legjobbakat idézik. Reacher és az olvasó válaszokat akar, az óra ketyeg. Jól felépített a cselekmény, amit eleinte sejteni vél az olvasó, csupán a jéghegy csúcsa. Amikor azt gondoljuk, kész, ennyi volt, a két szerző még bedob egy olyan drámai fordulatot, ami a legvadabb álmunkat is felülmúlja. Egyértelmű, hogy a börtönben van a megoldás kulcsa. A valóság sokkoló lesz. A végső lezárás tetszett, érzésem szerint sokat sejtető... Jól van fiúk, izgatottan várom a következő történetet!



ITT kedvezménnyel veheted, akár e-könyvben is!







                          

Lee Child:
eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award

Andrew Child: Birminghamban született, eddig kilenc önálló thriller fűződik a nevéhez. Lee Child öccse.



General Press, Budapest, 2023
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527213 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése