2023. március 31., péntek

Ida titkai

Fábián Janka: Ida titkai



                                           




"– Egy lánynak a naplóírás szinte szükséglet"



Fábián Janka új kisregénye elvarázsolt. Jó volt olvasni, visszamenni az időben, ahol épült-szépült Kecskemét.  Múlt és jelen összefonódása a két szálon futó történet magva. 
A Lechner Ödön tervei alapján épülő városháza a múltbéli szál 1896-ból. Majd egy ugrással napjainkba fordul a történet, ahol az épület felújításáról van szó. Mindehhez mozgalmas és színes adalék Ferenczy Ida élete, aki Kecskemét szülötte.
Ferenczy Ida neve nekem nem volt ismerős. Kivételes élete volt, azon kevesek közé tartozott, akik nagyon közeli kapcsolatba kerülhettek Sisi királynéval. Így bőséges és izgalmas információkat kapunk a dicső múltról. Ida nemcsak felolvasónője, hanem barátnője és bizalmasa is lett Sisinek, pedig köznemesi származása miatt nem lehetett hivatalosan udvarhölgy. Ida élete szorosan összefonódott a királynőével. Meglepő gondolatokat olvashatunk a nők sorsáról, anyaságról, a mayerlingi tragédia hátteréről. Így egy másik szemszögből láthatjuk Sisit, aki szerette a magyarokat. Legbensőbb gondolataik adják a titokzatos napló eseményeit. Ettől informatív és szórakoztató, ahol az első magyarországi látogatás is megelevenedik, egészen a királyné elleni gyilkos merényletig. A szerelem, az érzelmek adják a hátteret, amikor egy hirtelen elcsattanó csókért még illett bocsánatot kérni. Becsület, tisztelet, a férfi-nő kapcsolat egy egészen más módon zajlott. Remek hangulattal kel élere a múlt. Zelma kedves karakter, igazi életvidám fruska. Az ő története, sorsa adja itt az izgalmakat.


Zelma egyébként Lechner munkatársának unokahúga. A lány tehetséges rajzoló, sorsa mégsem tud igazán kiteljesedni. Zelma és Ida karaktere kidolgozott és szerethető. Sorsuk elgondolkodtató. Ida harminc évvel élte túl a királynét. Emlékének ápolása volt későbbi életcélja. Bájos és eleven, érdekes történetet olvashattam róluk. Fábián Janka érezhetően profi a történelmi háttér, tények és valóság egyensúlyának megteremtésében. Remekül felidézve az adott korszakot stílusában egyéb jellemzőivel. Izgalmas és kedves korabeli valós mesét írt ezúttal is. Ferenczy Ida élete kivételes volt, de ennek is meg volt az ára. 

   
A napjainkban játszódó rész ugyan kevésbé tetszett, de ez nem az írónő hibája. Ebben élünk... és elsődlegesen a szereplők miatt volt. Kinga nem túl szimpatikus egyetemista, szakdolgozatát írja, miközben egy cukrászdában dolgozik. Egy titokzatos csomag indítja el itt az eseményeket, amiben régi rajzok és egy napló lapul. Milyen titkok vannak a kusza sorokban, kitől is érkezett a csomag? A múlt a jelenben folytatódik, amikor Bori néni is képbe kerül. Miközben nagy lendülettel folyik a városháza azaz a Tündérpalota felújítása. Szép íve van a regénynek. Itt is a szerelem lesz a meghatározó elem a történetben. A két időben eltérő szál nyelvezete is tökéletesen elkülönül. A békés, értéket teremtő múlt látványos, hangulatos képekkel kel életre előttünk. A mai bizony zaklatottabb és elgondolkodtatóbb. A finom társadalomkritika tetten érhető a történetben, ami nagyon tetszett. Fábián Janka kisregénye nem csupán szívmelengető, de remek múltidéző olvasmány is. A gyönyörű borító tökéletesen illik a történethez, ahol a 19. század vége, a 20. század elejére utazhatunk vissza. Ez az utazás napjainkig tart.











  
Ferenczy Ida díszmagyarban, a millennium alkalmával.
Fotó: Wikipedia




Fábián Janka:1973-ban született, írói álnevét nagymamája irántit tiszteletből vette fel.
Egy Pest melletti községben nőtt fel. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol–francia nyelvtanárként és fordítóként munkálkodik. Eleinte saját kiadásban jelentette meg könyveit, így maga indította el írói karrierjét.
Sikerregényei: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő, Az utolsó boszorkány lánya, Könyváruslány, Cholera-napló.






Libri, Budapest, 2023
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636041991


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése