2023. március 3., péntek

A kisváros titkai


Harlan Coben: A kisváros titkai






                                 






Harlan Coben amerikai krimiíró kilencedik önálló regénye eredetileg még 2008-ban jelent meg. A klasszikusnak számító Az erdő és A bűnösnek nyilvánítva között íródott. Az eltelt évek alatt semmit nem veszített aktualitásából. Kriminél ritka a mélyebb tartalom, fontos mondanivaló, amit Coben érzékletesen tár elénk. Mozgatja és igényli az olvasó fantáziáját, ráadásnak bőven kapunk gondolkodni valót. Ráadásul a hazai megjelenés aktualitásához a Netflix csatorna is hozzájárult, a könyvből készült hat részes minisorozattal.

A történet a szülői kontroll problémáival, a tizenévesek öngyilkosságával, a gyermekek személyiségi jogaival, függetlenné válásával, és a gyógyszerekkel való visszaélésekkel, drogokkal foglalkozik. Ezen alapkérdések mellé egy sorozatgyilkos is képbe kerül. Coben kiválóan érzi a műfajt, már az első oldalon megragadja az olvasót és végéig nem is ereszti. Coben elképesztően profi mesélő, remek író, megmutatja az olvasó előtt karakterei gondolatait, érzéseit. A krimi izgalmas, elgondolkodtató, és érzelmeket mozgat meg az olvasóban. Amolyan bárhol, bármikor, bárkivel megtörténhet eset. Az emberi kapcsolatok szövevényes hálója bontakozik ki előttünk.

Azonnal a sűrűjébe csapunk, a sok szálon futó történet döbbenetes, jól felépített és hatásos. Valós alapokon nyugszik, aktuális problémákról beszél, végig fenntartja a feszültséget és jól olvasható. Harlan Coben mesterien adagolja a feszültséget, izgalomban nincs hiány. A cselekménynek több mellékszála is akad, amit a szerző a végére ügyesen fésül egybe. Kiindulásnak van Adam, a tinédzser fiú, aki szülei rémületére eltűnik otthonról. Adam érzelmileg zárkózott fiatal, láthatóan küzd valamivel, ami nyomasztja. Életét beárnyékolja barátja öngyilkossága. A szülők már-már betegesen aggódnak a fiuk miatt, hosszas huzavona után kémprogramot telepítenek a számítógépére, hogy figyeljék és megvédjék a fiukat. Magánnyomozásba kezdenek, de amit találnak, arra nem számítanak ők sem. Az életük kibillen a megszokott idilli keretekből.

      
Az alapkérdés az, mit tennél meg szülőként, meddig vagy hajlandó elmenni, hogy megvédd a gyermeked? Mennyire is ismerik valójában a szülők a gyerekeiket. A békés kisváros szereplői, a zárt ajtók mögött létező valóság, az összefonódó kapcsolatok háttere, a hangulat látványos képeivel jól működik. A történet rávilágít arra, hogy egyes titkok hogyan változtatják meg az emberek életét. Ahogy ezen családok élete tragikus, váratlan és erőszakos módon összeütközik, a kisvárosban régóta rejtőzködő indulatok kezdenek a felszínre törni. Rákényszerítik ezeket a kétségbeesett szülőket, hogy eldöntsék, van-e olyan határ, amelyet már nem lépnek át, hogy megvédjék azokat, akiket a legjobban szeretnek. Akad még egy tízéves gyerek, akinek transzplantációra van szüksége. Itt a szülők házasságának sötét titkára derül fény. Az igazság sok esetben fáj, és nem is biztos, hogy tudunk vele mit kezdeni. Szomorú és döbbenetes a fiatal lány története, akit társai zaklatnak egy tanára által elhangzott érzéketlen megjegyzés miatt.

Nem lenne igazi a krimi, ha nincs valami sötét bűntény. A lélektani drámák sora mellé kapunk egy sorozatgyilkost is, aki lelketlen és kegyetlen módon végzi ki áldozatait. Az összekötő kapocs meglepő és elképesztő lesz. A kíváncsiság vitt, hogy a hat eset szálai fokozatosan érnek egybe, mi lesz ebből? Minden az iskolába majd a múltba vezet vissza. Lesznek, akik túlélik, és olyanok is, akik nem. Azonban még a túlélők élete sem lesz többé ugyanolyan. A látszólag egymáshoz semmi közös pontot nem mutató esetek részletekig mesterien kidolgozottak, ahogyan végül egybekapcsolódnak. A befejezésben is van még fordulat, amikor azt gondoljuk már mindent tudunk... erre tuti, hogy egyáltalán nem számítasz. Tetszett, hogy a frappáns és lebilincselő történet számtalan erkölcsi kérdést is felvet. Van mélysége a kriminek. Csak ajánlani tudom. Fenntartja az izgalmat, a történet olvastatja magát. Érdemes elolvasni, különösen ha tizenéves gyermekeid vannak. Már csak okulás miatt is.


Kedvezménnyel ITT rendelhető a krimi! 

                 
HARLAN COBEN: 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban.

Napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon.

Több mint húsz nagy sikerű regényt írt, közülük az utolsó hat felkerült a The New York Times bestsellerlistájának első helyére. Műveit negyvenhárom nyelvre fordították le, és közel hetvenmillió példányt adtak el belőlük. Több regényéből a Netflix készített sorozatot.



Jaffa, Budapest, 2023
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634756569 · Fordította: Csáki Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése