2023. március 22., szerda

Istennő


Anthony Summers: Istennő

Marilyn Monroe titkos életei



                                                         




Marilyn Monroe a filmtörténet egyik legnagyobb ikonja, az ötvenes-hatvanas évek meghatározó szexszimbóluma. Igazi idol volt, a nőiesség szimbóluma. Róla biztosan mindenki hallott már. Zaklatott, rövid élete, szeretőinek neves sora és titokzatosan tragikus, korai halála a mai napig érdekli az embereket. Szeretem az életrajzi könyveket, Monroe életéről is már többet olvastam Nagy érdeklődéssel vettem kézbe ezt a legújabb életrajzot. Számtalan levél, fotó teszi teljessé az alapos háttérmunkát. A kötet bemutatja hogyan lett a félénk és szeretetre éhező Norma Jeane Amerika egyik legnagyobb női sztárja.

Filmjei a mai napig népszerűek, a sikerért keményen megküzdött. Azon meghatározó, korszakos nők közé közé tartozik, akinek az élete és a személyisége mindig is óriási érdeklődést vált ki az emberekből. A tragikus végű éjszaka óta már több mint hatvan év telt el, ám a színésznő emléke nem halványul. Ez nem véletlen .

Kalandos, megrázó élete és kivételes személyisége magyarázat erre. Anthony Summers közel hatszáz interjút készített a könyvhöz, városi pletykáknak, legendáknak járt utána. Próbált az események mögé látni. Marilyn sosem tudta feldolgozni szomorú gyerekkorát, ami után egy fényes és csillogó, de tragikus és hányatott élettörténet bontakozik ki a lapokon. Mindezt az évek során a magány és a gyermek utáni vágy csak tovább súlyosbított. Egy bájos és félénk lány sorsát követhetjük Hollywood férfiak uralta dzsungelében. Ez a férfiközpontú gondolkodás a filmstúdiók részéről eléggé megnehezítette a kezdő színésznő életét. Monroe hullámzó életútját számtalan ellentmondás feszítette szét. A magánéleti válságok csak tetézték a lelki bizonytalanságait. A csillogás, a sztárélet mögött kiszolgáltatottság, bizonytalanság, komoly önértékelési és mentális zavarok állnak. A kötet igazán részletgazdag, számtalan korabeli filmes, újságíró, zenész, vagy éppen sztárok idézi fel Marilynhez fűződő emlékeiket.

                     
A karriertörténete filmek alapján kerekedik ki. Marilyn, aki nagyon tudatosan építette a karrierjét tele volt becsvággyal, önbizalomhiánnyal és szeretetvággyal. A könyv alapján eléggé előtérbe kerül a szexuális élete, szinte mindenki megkaphatta, aki picit is törődött vele... hírbe hozták nőkkel is, számtalan férfi mellett. Elég tényszerű ez a rész, kevés hangsúly van a lélektani részeken, ami nekem kevésbé tetszett. Miss Monroe itt is mint a férfiak vágya-álma, egy szextárgy jelenik meg. Miért is fontos kivel vagy kivel nem bújt ágyba? A híres naptársorozat fotóiról is sok szó esik. A házasságai közül a DiMaggioval és az Arthur Millerrel kötött nász kerül jobban nagyító alá. Talán Miller mellett valóban boldog volt, ekkor vonult önkéntes száműzetésbe New Yorkba, ahol távol a médiától színészmesterséget tanult. A nász szétesése is megelevenedik. Utolsó filmje a Kallódó emberek forgatókönyvét is Miller jegyezi. 



Természetesen a legizgalmasabb rész a Kennedyekkel való kapcsolat, az utolsó év. Hogy mi történt valójában sosem fog kiderülni, örök rejtély övezi Monroe halálát. Az biztos, hogy akadnak titkok és meglepő dolgok. Az összeesküvéselméletek rajongói maguknak dönthetik el a leírtak alapján mi is történhetett... Érdekes, hogy az első Monroe-életrajz amit olvastam, az Norman Mailler tollából került ki, még a nyolcvanas években jelent meg. Szintén a Corvina Kiadónál, gyönyörű fotóalbumként. Itt merült fel, hogy a színésznőt meggyilkolták. A sok altató, depresszáns és alkohol, a vágyott szerető társ hiánya után a zaklatott lelke talán megnyugvást talált. Vágyott a sikerre, de beskatulyázták a "buta, szexi szőke" szerepbe. Egyértelműen több volt benne. A Marilyn-jelenség napjainkban is működik még. Életét filmek, könyvek sokasága dolgozza fel. A szerző gondosan megrajzolja egy gyötrődő, szeretetéhes és mindenekelőtt végzetesen magányos nő, egy állandó egzisztenciális szorongásban élő emberi lény portréját. A megértés, a valódi törődés hiánya, a magány lélekölő hatása és a gyógyszerek elképesztő rombolást vitt végbe személyiségében. Marilyn a saját életének, szerepének vált foglyává, ami végül a vesztét okozta. Tragikus halála elszomorító.

A kötet érdekességekkel, új információkkal szolgál az érdeklődő olvasóknak. Marilyn Monroe személyét és halálát övező rejtély még ma is őrzi titkát. Anthony Summers új megvilágításba helyezi az életút állomásait, az 1962 augusztusi eseményeket és a végzetes éjszakát. Marilyn fiatalon és titokzatos körülmények között távozott az élet színpadáról, így lett igazi legendává. Elgondolkodtató és megrázó történet elevenedik meg. Akár így is történhetett.


Kedvezménnyel, akár E-könyvben is  ITT lehet tiéd az életrajz! 

             

Marilyn Monroe: (született Norma Jeane Mortenson)
1926. június 1. (Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok) – 1962. augusztus 4. (Brentwood, Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok)


Corvina, 2023
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631368956 · Fordította: Barabás József 

Anthony Summers korábban a BBC haditudósítója volt. Tíz nemzetközi sikert elért könyve közül a Kennedy elnök meggyilkolásáról szóló Conspiracy, és a The Secret Life of J. Edgar Hoover a legnépszerűbbek. Pulitzer-díjra jelölték, és ő az egyetlen, aki kétszer is megkapta a Gold Dagger-díjat, amelyet minden évben a legjobb krimi írójának ítélnek oda. Írországban él feleségével, egyben munkatársával, Robbyn Swannel.

Istennő - Marilyn Monroe titkos életei az első könyve magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése