2023. február 12., vasárnap

És ott lesz majd a szeretet


Bálint Erika: És ott lesz majd a szeretet




                                             










Bálint Erika harmadik regénye fontos témát állít a történet középpontjába. Rövid, olvasmányos fejezetei egy rég kihűlt házasság mindennapjaiba engednek bepillantást. Sok házasság egy idő után elszürkül, elmúlik a varázs a felek között. Itt Zita és Andor életének zsákutcája egy régebbi tragédiára vezethető vissza. Ez az egyik fő ok, ami egyre jobban elválasztja a nőt a realitástól. Ráadásul férje agilis, törtető, politikai pályára lépett ügyvéd, aki nem ismer lehetetlent. Kihasznál és átgázol a siker érdekében mindenkin. Zitán is. A bántalmazó kapcsolat mérgező hatásai fájón elevenednek meg előttünk.


Zita már elvált nő volt gyerekkel, amikor életébe lépett a gazdag férfi. Lehetett volna ez egy jó kapcsolat is, de nem lett... Zita végig nem volt szimpatikus alak, bár sok ilyen nő akad a valóságban is. Már ott rossz döntést hozott, hogy olyan férfival állt össze, aki nem szerette a gyerekét. Ha nő lennék, biztosan nem mentem volna hozzá a vagyonhoz, nem hittem volna a szép szavaknak, mikor a gyerekemet utálja a jövendőbelim... Ez később sem javult, majd egy szerencsétlen vetélés végleg kettétörte az életüket. Ennek már öt éve múlt, de Zita sajnos beleragadt az önsajnálatba, alárendelt mindent zsarnok férje akaratának. Nem tudott vele lépést tartani, talán nem is akart. Magányosan él az amúgy kényelmes aranykalitkában... úgy, hogy szinte a problémái nagy részét önmagának köszönheti. Kissé érthetetlen, hogy ott az élő gyermeke, de attól depis, hogy sok éve elvetélt. Ettől azért nagyobb tragédiák is megesnek.Tudom, nem én vagyok az igazi célközönsége a könyvnek, de férfi szemmel is bosszantó volt, sem mint szórakoztató. Tanulságot most ne keressünk. 

A történet szereplője még Peti, a kamaszfiú lehetett volna egy remek karakter, de sajnos kevés szerephez jutott, pedig ő a legjobb fej a családban. Tökéletesen látja a hibákat, de anyja belekényszerítette ebbe az életformába. Lázad, persze, melyik kamasz nem? Sok sztereotípia akad a történetben, nem túl eredeti sajnos. A karakterek sematikusak. A befejezést még "Hálivúd" is megirigyelné, annyira rózsaszín lett. Ez szerintem sokat ront a történeten.

Andor életéhez a sikerei, szeretői, a politikai játszmák tökéletes hátteret adnak, a mocskos hazugságok és a férfi gyerekkora adja a további magyarázatot. Egyértelműen ő a rosszfiú. Bizonyításvágy, sikerorientált fickó, ez munkálkodik a lelkében, amiért mindent megtesz, hogy céljai megvalósuljanak. Zita nem tud és nem akar önálló életet élni, csak egyfolytában kesereg, jajj, nem jó ez így... A válóperes ügyvédhez a fia löki be, egyszerűen képtelen önállóan tenni önmagáért, gyermekéért. Az események itt pörögnek fel, mikor végre eljut az ügyvédhez. Andor önérzete, hatalmas egója nehezen viseli a választási harc hátterét, a széteső életét. Stefi, a tesó tökéletesen idegesítő és felesleges volt a történetben. Nem tudom, a szerkesztő mit is csinált (nem sokat), de olyan dolgok maradtak a szövegben, amit javítva minőségibb, tartalmasabb lehetett volna a könyv. Ha a szerkesztő komolyabban veszi a munkáját (előolvasók?), tesz néhány javaslatot ez lehetett volna egy friss, lendületes mai történet. A bosszantóan sablonos karakterek, a lila befejezés miatt sem lett az.

Mezei olvasóként feltűnt és rettenetesen zavart, hogy legalább háromszor elhangzott Andor részéről, Peti egy "csíragombóc"... Borzalmas, de a "csusszanó, (koppanó??) bőrcipők hangja" is számtalanszor felbukkant... Egy ügyes, figyelmes szerkesztő ezeket kiszúrja azért. Az első 100 oldal nettó nyavalygást Zita részéről le kellett volna rövidíteni. Na, talán ezekért nem a Magvető adta ki a könyvet.

Zita életébe a fordulat végre bekövetkezik. A véletlen szól közbe, azonnal minden megoldódik, még a válás kimondása előtt. Lesz menő állása, új szerelem és a pénz is marad nála...háát. Ez az éleben nem így működik sajnos, még ilyen felsőbb körökben sem. Amikor az egykori barátnő is képbe került tudtam, hová fut ki a vége...és lőn! Zita Teréz anyává avanzsált, (megtartva a vagyont) de reményt adva egy kissrácnak a családban való, jobb élethez. Itt kap talán a cím értelmet. Zita élete egy csapásra sínre került, önmagára talált, ami valahogy hirtelen inkább vicces. Sajnálom, mert az eddig olvasottakból ez lett a legkevésbé tetsző kötet számomra.










Bálint Erika: 1956. július 26. (Békéscsaba) –

Eddig megjelent regényei: Adj esélyt! (2018), A nap csókja(2019).



Könyvmolyképző, Szeged, 2022
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632458359

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése