2023. február 19., vasárnap

Hosszúlépés a körúton túl


Koniorczyk Borbála & Merker Dávid: Hosszúlépés a körúton túl

Séták, titkok, történetek





                                                                






Budapestet kevéssé ismerő vidékiként nagy érdeklődéssel vettem kézbe a Hosszúlépés. Járunk? csapatának immár második könyvét. Ha valaki szeretné kicsit alaposabban megismerni Budapestet, és nem csak vidékiként, akkor ez a könyv alkalmas időutazás, izgalmas kalandtúra lehet az otthoni fotelból. Új és izgalmas képet mutat a város mindenkinek.

A szerzők 2013 óta foglalkoznak várostörténeti séták szervezésével, amit könyv formában adnak az érdeklődő olvasók kezébe. Négy izgalmas útvonalat járhatunk be a könyv segítségével. Tematikus útvonalon ismerhetjük meg a város titkait, épületeinek hátterét. Az első kötet a belvárost tárja elénk, míg ez a folytatás a körúton túlra kalauzolja a kíváncsiakat. Jó, ha ismerjük azt a szűkebb világot, ami körülvesz bennünket, ahol akár naponta megfordulunk. A könyv kivitele gyönyörű, a tartalom lenyűgözően informatív. Érezhetően alapos kutatómunka van mögötte. A történeteket számtalan korabeli fotó teszi élőbbé, tartalmasabbá. A napjainkra jellemző rohanásban jó volt szemlélődő, aprólékosan figyelő módon ismereteket gyűjteni Budapest épületeiről, azok korabeli történetével megismerkedni, de az egykori lakók élete is feldereng a lapokon. Gyönyörű album számtalan érdekességgel, amihez történelmi múltunk izgalmas hátteret ad. Színes életekről, életképekről olvashatunk, ami ismerős érzéseket ébreszt az olvasóban. Bevallom néhol sóvárogva merültem el a boldog, nyugodtan békés korszak képeiben. Mint a rácsodálkozó kisgyermek, aki felfedezi a körülötte lévő világot, úgy olvastam a könyvet. Olvasmányos történetfolyam, számtalan érdekességgel, sötét titkokkal megspékelve. Kifejezetten izgalmas volt az első hazai bankrablásról olvasni. Ki gondolná, hogy ez még (vagy már?) 1908-ban történt?

Kifejezetten tetszettek a korszak híres embereit bemutató részek. Olvashatunk Papír Mária, a későbbi Szepes Mária életének korai szakaszáról, Babits, Jókai és Laborfalvi Róza élete is elég mozgalmas képekkel elevenedik meg előttünk. Anekdoták is akadnak, amik mosolyt csalnak az olvasó arcára. Ezek a részek felérnek egy szociológiai tanulmánnyal is. A Táguló világ fejezetben az Uránia történetébe merülhetünk el. A Józsefváros mélyén élő "famme fatale" azaz Karády Katalin és a Gestapo történetét olvashatjuk. Tanulságos és elképesztően szomorú volt Az utolsó csendes éj Budán fejezet. A fővárost körbezáró ostromgyűrő tragédiái is sajátos részei a várostörténetnek. A Gestapo foglyai a titkosrendőrség főhadiszállásává lett Hotel Majesticben raboskodtak.

Ahogyan a gyárosok élete, munkássága is kiemelkedő része, üde színfoltja a kötetnek. A sok színes történetből nekem kiemelkedett a Zwack család sikertörténete. Bár a híres recept továbbra is titok marad, mégis jó volt olvasni a gyárról is, ahová régóta szeretnék eljutni. Érdekes volt mélyebben megismerni a Glóbus hátterét, vagy a vakmerő iparmágnás, Weiss Manfréd életét és munkásságát, az újpesti városháza építésének hátterét vagy az egykori árvaház életét. Amit a korszak zseniális építésze Pollack Mihály tervezett. Ezek az épületek napjainkban is meghatározzák a városképet. A Mautner bőrgyár vagy a cserkészélet képei is tartalmas információkat adnak, ahogyan szomorúan olvastam a mára eltűnt Népszigetről. Ezt sokan Szúnyogszigetként ismerik. Jó lenne betérni az egykor híres Illik Viktor halászcsárdájába, ahol József Attila is gyakran megfordult. Nem maradhat ki a foci sem, akkoriban még a vasárnapi meccsek eseményszámba mentek, tökéletes szórakozást nyújtottak. A korabeli hangulatot tökéletesen visszaadja a kötet. Varázsa van a múltunknak, érdemes megismerni. Egy remek album, amely ügyesen összeköti a múltat a jelennel. Egy izgalmas időutazásra viszi az olvasót a két szerző, amihez a korabeli képek, plakátok adnak sajátos hangulatot. Olvasás után valóban kedvem támadt egy városnéző-felfedező sétára.




ITT rendelhető a kötet kedvezménnyel! Csomagban is elérhető kiadói akcióban mindkét könyv.


      
A szerzőkről: Mindkettejüket az urbanisztika, a szociológia érdekelte, ezt tanulták belföldön és külföldön, és kamatoztatták itthon, egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapítottak városi sétaszervező céget 2013-ban. A hosszúlépés.járunk? közel nyolcezer sétájából több százat vezettek már.

Koniorczyk Borbála urbanista és Merker Dávid szociológus a 2021-ben megjelent, azonnal a sikerlisták elejére kerülő Hosszúlépés Budapesten szerzői és a lassan tíz éve működő, városi sétákat szervező hosszúlépés. járunk?  alapítói. Második könyvükben elhagyják a belvárost, és felfedezik a távolabb eső városrészek titkait és történeteit.












XXI. Század, Budapest, 2022
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682447

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése