2023. február 7., kedd

Az Omega-faktor

Steve Berry: Az Omega-faktor



                                        





Hűséges rajongója vagyok Steve Berrynek, és kedvelem Cotton Malone kalandjait. Kissé meglepődtem, amikor rájöttem, hogy ez egy teljesen önálló könyv, és nem a Cotton Malone sorozat része. Ezúttal egy új férfiú lép színre ebben a történetben, Nick Lee személyében. Nick az Egyesült Nemzetek Kulturális Kapcsolattartó Irodájánál (CLIO, dolgozik, és ez az iroda az UNESCO fennhatósága alatt működik. Nick feladata, hogy megvédje a világ kulturális tárgyait és történelmét. Egy nagyszerű önálló akciókaland Steve Berrytől, ahol a valós történelmet ötvözi a részben kitalált cselekménnyel. Művészettörténet, egyháztörténet akciókrimibe oltva. Berry ezúttal is könnyedén hozza a megszokott színvonalat.

A Prológus egészen 1428-ig visz vissza minket, miközben tanúi lehetünk egy üldözésnek, ahol egy lóháton menekülő embert vadul hajszolnak ez erdő mélyén, szakadékok szélén. A menekülő ember nem más, mint Jan van Eyck a kor híres festője. Nehezen, de sikerül megelőznie üldözőit, és egy titkos kolostorba nyer bebocsájtást. 

         
Napjainkhoz ugorva Nick Lee, aki egykori barátnője (aki ma már apáca!) kérésére érkezik Belgiumba, aki a Genti Oltárkép hiányzó táblájának helyreállításában vesz részt. Érkezéskor tűz pusztít a műteremben, Nick pedig egy laptopot keres, amelyen a felújított panel egyetlen megmaradt képei vannak. Szóval mi van itt? Sok időt töltünk Brüsszelben és Franciaországban, a Pireneusok hegyei között, sokat tanulunk a genti oltárkép történetéről, amely a világ legtöbbet ellopott, megsérült alkotása. Tizenháromszor követtek el ellene vandalizmust, szedték szét vagy lopták el. Ennek egyik táblája adja a történet alapjait. 

Nick a genti oltárkép tizenkettedik táblájának a nyomába szegődik, amelyet 1934-ben az éj leple alatt loptak el, és azóta senki sem látta. Végig fordulatos, izgalmas kalandok részesei lehetünk a két idősíkon játszódó regényben. Sajnos a végkifejlete egy idő után kitalálható, nem túl meglepő. Nick a'la Malone hasonló, jó karakter, bár most a főszereplő más, a tartalom ugyanaz. Nekem kissé sok volt az egyháztörténet, vallási háttér. A genti szárnyas oltár története azonban lenyűgöző, valóban érdekes adalék a regényhez.

     

Van egy titokzatos és elég különleges apácarendünk, megelevenedik a Jeanne d'Arc-legenda, Mária, Jézus anyja katolikus története, a Saskeselyűk, van inkvizíció és a középkorból felbukkanó katarok. Természetesen (?) az egyházon belüli molesztáló papok is képbe kerülnek... Mindezekkel szemben áll a Vatikán, amely már évszázadok óta szeretné megtalálni és birtokolni azt, amit az apácák őriznek.

Az információk meglepőek a katolikus egyház történetéről, de számtalan érdekes művészettörténeti adalék is bekerült a regénybe. Berrynek csodálatos elméje van a történelem apró titkainak bemutatásához, ügyesen világítja meg az összefüggéseket. Ez egy könnyen olvasható, magával ragadó kaland. A gördülékeny regény, amely biztosan bestseller lesz. Úgy gondolom, találkozhatunk még Nick Lee-vel. Összességében ez egy kalandokban bővelkedő könyv, jól szórakoztam. Azért várom vissza Cotton Malone-t. Ahogy szokta, Berry az utószóban részletesen leírja, mi a valós háttér, mi a fikció a történetben. Érdemes elolvasni ezt a néhány oldalt is.







                
Steve Berry a New York Times 1. sz. bestsellerszerzője, tizenhat Cotton Malone-regény, öt különálló thriller és számos kisebb terjedelmű mű írója. Könyveit több mint huszonötmillió példányban nyomtatták ki, és több mint negyven nyelvre fordították le. Feleségével, Elizabeth-tel együtt vezeti a történelmi értékek megőrzésének szentelt, History Matters nevű szervezetet. A Smithsonian Könyvtárak Tanácsadó Testületének nyugalmazott tagja, a Thrillerírók Nemzetközi Szervezetének alapítótagja, korábban társelnöke.


GABO, 2022
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635663866 · Fordította: Komló Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése