2023. február 14., kedd

A legyek menyasszonya


Carmen Mola: A legyek menyasszonya
(Elena Blanco 1.)



                                                   





„Madridban keveset ölnek” – mondta a rendőrségi mentora a fiatal Zárate felügyelőnek. Ha igen, akkor viszont nagyon. Spanyol krimit ritkán olvasok, ez most egy új sorozat nyitánya. A Carmen Mola gyönyörű női név mögött mára kiderült három férfiú alkotását olvashatjuk. Ez talán nem is számít, csak érdekesség. Egyenletes, erőteljes stílusú a krimi, amit már több mint húsz nyelvre lefordítottak. A siker elsöprő...és valóban! 

      
Tökéletesen megírt regény, jól felépített, könnyen olvasható, dinamikus rövid fejezetekkel. Nem túlzok, az első pillanattól kezdve magával ragad  a történet. Egy hátborzongató ügyet kell megoldania Elena Blanco nyomozónőnek és csapatának. Elena Blanco az egyik legjobb női főszereplő, aki hosszú idő óta felbukkant a krimiirodalomban. Elena engem nyomokban Kim Stone-ra emlékeztetett. Igazi egyéniség! 




Határozott, céltudatos, okos és kemény nő, aki vedeli a grappát, imádja a karaokét és a jó szexet. Aki persze hordozza élete traumáját, ami fokozatosan bontakozik ki, és döbbenetes befejezést ad a történetnek. Ez a háttérszál, ami elképesztő és sokkoló. Legalább annyira, mint a fő bűntény. Imádtam olvasni, pedig tartottam a durva, brutális részektől, de ez Chris Carter mellett elviselhető. Tény, hogy baljóslatúan sötét, erőteljes történet, amely az olvasót leköti. Olvastam, olvastam és egyszerre vége lett. Kérem a folytatást!

A történetről nem spoilereznék. Susana Macaya a lánybúcsúja után, az esküvője előtt lesz áldozat. Pontosan úgy, ahogyan a nővére is hét évvel ezelőtt. A cigány származású lány nővére is hasonlóan fájdalmas módon hagyta itt ezt a világot. A gyilkosa azóta is börtönben van. Több kérdés felvetődik: egy másolóval van dolgunk, avagy ártatlanul ül az elkövető? A cigány szokások, családi összetartás is megjelenik a történetben, fontos háttér. Ehhez tökéletes és színes hátteret adnak Madrid utcái.

A fiatal Zárate rendőr pályafutás érdekes még a történetben, ahogy a régi nyomozás az újabbal összeér. Itt a korábbi nyomozást vezető, mára nyugdíjas rendőrnyomozó is képbe kerül, és fontos dolgok derülnek ki. Miközben a média támadja a rendőrséget, az elkövető szabadon távozik... Izgalmas, fordulatos bosszútörténet kerekedik ki a végére. A történéseket időről időre megszakítja egy visszaemlékezés. Ez színvonalasan és ügyesen elkülönítve kerül elénk, fekete lapokon. A rutinos olvasó sejtheti, ez a kisfiú lesz a későbbi elkövető. Megismerjük egy leendő gyilkos lelkivilágát, mi vitte rossz útra. A végére minden mozaik a helyére kerül, értelmet nyer a visszaemlékezések sorozata, ami eleinte úgy tűnik csak ott van. A gyerekkori traumák valóban kihatnak egy életre. Addig azonban számtalan fordulat és elképesztő háttér előtt loholunk az igazi gyilkos után. Aki igen csavaros észjárással bír, elszánt és kegyetlen, az orránál fogva vezeti a rendőrséget. Idegőrlően alapos, sötét és igényes nyelvezettel megírt, eredeti kivitelű minőségi krimi.


ITT megvásárolható kedvezménnyel!


        
Carmen Mola sokáig egy titokzatos álnév volt, amely három szerzőt takar: Antonio Mercero, Agustín Martínez és Jorge Díaz 2017 tavaszán írta meg A legyek menyasszonya krimit, majd álnéven adták ki. A siker hatalmas, azóta több kötete is megjelent már a sorozatnak. 2021-ben elnyerték a rangos Planeta spanyol irodalmi díjat.

ITT bővebben olvashatsz a három férfiúról!

General Press, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527114 · Fordította: Tolvaj Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése