2022. június 10., péntek

Ragnarök

Bíró Szabolcs: Ragnarök





                                                 





"Az őseink meséinek végén jársz – […] – Hát nem figyeltél eléggé a vének regéire? Ez a Ragnarök: innen már nincs tovább…"



Bíró Szabolcs az Anjouk hazai krónikása, neve főképpen a középkori történelmi regényekkel kapcsolódik össze. Szeretem és követem munkásságát, ami most egy izgalmas történelmi fantasyt eredményezett. Az író ezúttal a vikingek korába repíti vissza olvasóit egy sodró történettel. A Ragnarök 2014-en jelent meg először, most átdolgozott, frissített változatban került az olvasókhoz.


Mikor először olvastam, már akkor is lenyűgözött a lendületes történet. A gazdag és izgalmas, kalandokban bővelkedő, a skandináv mitológiából merített fantasy világa színes és izgalmas kikapcsolódást nyújt olvasóinak. A mitológiai elemekkel megtűzdelt mesében a valóság jó arányban keveredik. Az író teremtette világ pici fantasyval meghintve élmény volt.A cselekményvezetés tökéletes, szerethető karakterekkel, remek hangulattal, különleges helyszíneken járunk.  


       
Történetünk a IX. század elején egy viking faluban veszi kezdetét. A sötét éjszaka mélyéről felbukkan Nidhögg, a sárkány és porig égeti a falut. A csapatnyi túlélő viking, Kilencujjú Gudleif vezetésével elindul, hogy megkeresse a sárkányt és bosszút álljon. Kitartó, elszántságuk mellett különösen tetszett, ahogy a viking kultúra elemei megjelennek, beépülnek a történetbe. Tudják, ha nem győznek csak a Walhallába vezethet útjuk. Együtt izgultam a harcosokkal, mi lesz a végső kimenete a kalandoknak. A kötet hangulata jól hozza a skandináv mitológiák sötét, ám mesés világát. Több idézet épül be a regénybe az Edda-versekből. Az írói fantázia során a skandináv kultúra és az Arthur mondakör elemei keverednek a történetben. Borzongató volt az élmény, nem engedett a regény atmoszférája. 

   
A viking figurák közül kiemelkedik Yxsmed, a bölcs és bátor baltakovács és Visbur, a halott jarl fia. Sejtettem, hogy Visburnak kiemelten fontos szerepet szánt a szerző. A történet végére igazi férfi érik előttünk.

 A legendás berserker, Hallbjörn és az angliai színben feltűnő Rolf, a medvelovas is fontos alakjai a történetnek. Thorsten a rúnatestű vezér méltó ellenfél volt a sárkányt üldöző vikingeknek. Élvezetes, varázslatos világot fest elénk Bíró Szabolcs. A hideg csípős északi szél, a viharos tenger ereje és a Vågbrytare hajó kalandjai lenyűgöztek. Akad itt misztikum, gonosz ellenfél, véres csaták, boszorkány és a misztikus sárkány is feltűnik. A szerző érezhetően otthonosan mozog ebben a világban, mélységében tanulmányozta az északi mitológiát. A megelevenedő régi régi sagák, modern köntösbe öltöztetve jelennek meg, ahol az Arthur-mondakör fontos és jellemző eleme, az Excalibur is fontos szerepet játszik.


"aki még reményt sem képes adni az embereinek, az ne nevezze magát vezetőnek."

Nem csak a vikingek élete, ruházatuk, fegyvereik, és harcmodoruk is alapos bemutatást kap, életfelfogásuk is jól ábrázolt. Bepillanthatunk a vikingek hiedelmeibe, hagyományaikba, csata után nem mindenki jutott a viking mennyországba. Ugyanis a vikingek szerint a legnagyobb dicsőség, amit ember elérhet, ha harcban esik el.A titokzatos rúnajelek titkairól is olvashatunk. Jó történet, szórakoztató és izgalmas, férfias világ elevenedik meg a lapokon.

                   
A tűz és jég szigetén érnek véget a kalandok.
A viking világvége, a ragnarök végig szemléletes képet ad. A rejtett utalások és a végső záró mondat nagyot szól! Mi is van a Világfa gyökerei között sokat sejtető, hatásos befejezést ad a regénynek, amitől ott érzem egy esetleges folytatás lehetőségét.
Egy újabb különleges kaland, egy szerethető könyv Bíró Szabolcstól.


ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény! 
                    
Bíró Szabolcs 1988-ban született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Tizenhat évesen kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként és még rockénekesként is tevékenykedett.

2007. óta publikál, jelennek meg írásai. Először még Francis W. Scott néven, majd 2010. óta saját nevén jegyzi könyveit. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti. A szakmai hírnevet és a közönség figyelmét a kétkötetes minisorozata a Non nobis, Domine hozta meg számára, ami egyetlen kötetben is megjelent 2016-ban.








Athenaeum, Budapest, 2022
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635432035

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése