2022. június 19., vasárnap

A boszorkány szíve

Genevieve Gornichec: A boszorkány szíve


                                              



A regény a legősibb északi legendákból a veszteség és a remény történetét kovácsolja egybe a modern kor olvasói számára. A skandináv mítoszok nagyszerű újragondolása ez egy másik szemszögből. Gronichec írásstílusa könnyen olvasható, ami egy különös hangulatú utazásra hívja olvasóit.

Genevieve Gornichec A boszorkány szíve egy lenyűgöző regény, amely Angurboda, a boszorkány történetét meséli el. A boszorkány szívének meséje, az istenek ifjú korában, mely egy szerencsétlenül végződő alkuval veszi kezdetét és a Ragnarök –az istenek végzete- előszelét vetíti elénk.
A vajákosság képességével rendelkező boszorkány, Angurboda, kelepcébe kerül, majd kiűzetve otthonából, a Vaserdőben talál menedéket, ahol egy barlangban igyekszik elrejtőzni az őt kereső, üldöző istenektől. Angurbodát Odin háromszor elégette és háromszor újjászületett. A tűz csak megsebesíti,de nem árt neki. Ez a történet érdekessége, hogy ott kezdődik, ahol a boszorkányos mesék általában véget érnek: az égetéssel. Gyógyulni próbál a pusztító tűz hatásaitól, a feltámadások okozta traumákból. Szívét is elveszítette, azonban ezt visszakapja, egy alakváltó férfitól, aki nem más, mint Loki. Ezzel veszi igazán kezdetét történetünk. Ők ketten amolyan kutya-macska barátságba kerülnek, ami végül a szerelemben teljesül ki, és házassággal végződik. Izgalmas szála volt ez a történetnek, pimasz, ironikus évődés, fanyar humor jellemezte beszélgetéseiket, ami általában két, igazán erős személyiség kapcsolatára lehet jellemző.

Rejtőzése alatt Angurboda néhány igazán jó barátra is szert tett, akik sokat segítettek neki az alapvető túlélésben, és a születendő gyerekek körülötti teendőkben is. Mert a házasságból három gyerek is születik, akiket Angurboda a világ peremén szeretne felnevelni. Biztonságban, jól elrejtve Odin mindent látó szeme elől. Szüleik képességeinek megfelelően igencsak érdekes leszármazottakról beszélhetünk. Viszonylag békés mederben csordogáló életüknek véget vetnek a boszorkány egyre gyakoribb látomásai a közelgő végzetről, a kilenc világ pusztulásáról, ezekben az álmokban ismerős arcokat vél felfedezni, de képtelen megmagyarázni ezek jelentését. Végül gyermekei iránt érzett aggódásból kénytelen útra indulni és végére járni mindannak ami az istenek és az emberek közt történik, megakadályozni a bekövetkező legrosszabbat. Hogy sikerül-e, és milyen módon, ez legyen a könyv titka, az események során mindenki hosszú utat jár be, testileg, lelkileg. A vajákosságról, gyógynövényekről mindig érdekes olvasni, a rúnák ismerete pedig elengedhetetlen egy kelta világba születő boszorkánynak. Külön erőssége a történetnek Loki humora, iróniája, amit a legnehezebb helyzetben is megcsillantott.

                
Izgalmas elbeszélés volt, egy valódi mese az istenek fénykorából, amikor még nem lepődött meg senki, ha egy asszony farkast szült, vagy egy alakváltó kanca képében megold egy balul elsült fogadást. Loki személyében amolyan vicces apát ismertem meg, akit elbűvölnek a gyermekei, és kellőképpen öntelt ahhoz, hogy minden jó tulajdonságukat önmagából eredeztesse. Gornichec belülről forgatja fel a mitológiát, hozzáértően és provokatívan. Kalandos és izgalmas utazás az istenek, szörnyek és emberek ősi skandináv világának ködébe.

Skadi és Loki kidolgozása nagyon jól sikerült, Loki és Angurboda együtt tipikus skandináv mitológiai szereplők. Intenzív és varázslatos történet, egy időtlen mese. A szereplők által benépesített gyönyörű világot teremtett a szerző. Genevieve Gornichec egyértelműen jól ismeri a skandináv mitológiát, és rendelkezik azzal a képességgel, hogy erőteljes mesékké szövi őket, amely tiszteletben tartja a forrásanyagot, miközben a mítoszokat a modern olvasók számára is befogadhatóvá teszi. Összességében élveztem ezt a regényt, és azon kaptam magam, hogy teljesen elmerülök élénk leírásaiban és a gazdag történetmesélésében. Ha szereted a mitológiai tájakat és a szereplőket, akik élnek és lélegeznek, ha a szereted a szerelemről és az áldozatvállalásról szóló történeteket, ez a könyv biztosan neked szól.


ITT rendelhető a könyv kedvezménnyel.

    
Genevieve Gornichec az Ohio Állami Egyetemen szerzett diplomát történelemből, mellette az ideje nagy részét a vikingek tanulmányozásával töltötte. Írásait az északi mitológia, az izlandi sagák és az óészaki irodalom ihleti. Jelenleg Clevelandben él, A boszorkány szíve az első regénye.








Agave Könyvek, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980154 · Fordította: Ballai Mária

1 megjegyzés:

  1. Érdekelne, hogy vajon Angurboda és Skadi szerelme tényleg így volt-e a mitológia szerint is, vagy ez csak a manapság kötelező meleg szál megjelenítése...

    VálaszTörlés