2022. június 8., szerda

Eufória

Elin Cullhed: Eufória
Sylvia Plath élete nyomán


                                                                         








Meglepően erős, pontos a svéd írónő által lefestett dráma. Bár Elin Cullhed nem önéletrajzot írt, fikciós történet került a lapokra, mégis az ábrázolás, Sylvia lelkének belső hullámzása, érzelmeinek, gondolatainak csapongása miatt tetszett ez a könyv. Tökéletes hangulattal érzékelteti mi játszódhatott le Sylvia Plath elméjében, lelkében. Tény, hogy a benne rejlő fájdalommal együtt nehéz a tartalom. Az olvasó önkéntelenül átéli a fiatal nő életének utolsó évét, lelki problémáit. A tragédia előtti év, az odavezető út izgalmas és szeszélyes, a bármi megtörténhetne állapotba kapunk betekintést. Sylvia eleinte erősen küzd, még akarja, reméli a javulást az életében. Legtöbbször mégis elutasításban, meg nem értésben van része.  


                                   
Úgy látja, harminc évesen kezdődik, még előtte az élet...Sylvia mégis magányos, boldogtalan házassága szétesőben van. Valóban egy érzelmi hullámvasút a regény. A sajnálatosan korán bekövetkezett drámai vég előtti egy év kerül bemutatásra, amikor Sylvia és szintén költő férje, Ted egy angliai kisvárosban élnek. Éppen második gyermekük érkezését várják. A kiüresedő házasság, az anyaság terhe nyomasztja a nőt. A férje hűtlensége és sikere is komoly problémákat okoz a felek között. Magával ragadó írás, letisztult, érzékeny, őszinte. Aki olvassa a könyvet, annak tudnia, ismernie kell egy kicsit Sylvia Plath sorsát. Nem olvastam még valós személyről fikciós történetet, így újszerű, bátor ötlet a témaválasztás.

A legjobb dolog a könyvben véleményem szerint a költői és kifejező nyelvezet, amitől az ember úgy érzi, mintha Plath belsőjébe látna bele. Súlyos a téma, de minden sora megéri. Kellenek az ilyen kötetek, amelyek közelebb hozzák mind az amerikai irodalom meghatározó alakját, mind pedig a betegség feldolgozását. Az ötvenes-hatvanas években járunk, amikor erről még keveset tudtak. Egy mániás depressziós élete ez, ahol átjön a főszereplő zaklatottsága, megfelelni vágyása. Ami nem megy neki. Szeretetre vágyik, amiért megtesz mindent. Ted alakja is kiemelkedő, akit egyszerre szeret rajongva, miközben gyűlöli, amiért a férfi eltaszítja, ellehetetleníti a nőt. Ennek a könyvnek az elolvasásához lelkierő és érettség is kell a kíváncsiság mellé. 

                        
Amit Sylvia Plath életének utolsó éveiről megtudunk az izgalmas szerkezetű, nagyon friss, lendületes regényből az az, hogy az átlagemberek jobban megértsék a mentális betegségeket. A könyv sok szempontból arról is szól, hogy az anyaság hogyan tarthatja fogva a nőket, és akadályozza meg őket abban, hogy kiéljék ambícióikat. Sylvia afféle szélmalomharcot vív, egyedül, egyenlőtlen körülmények és társadalmi elvárások közt. Inspiráló életút van Sylvia mögött, még ha rövidre is szabott lett élte.

A regényben a nagy sikerű, erősen önéletrajzi ihletésű, Az üvegbúra regényről is esik szó, ahogyan a korszak több fontos személyisége vagy helyszíne is megjelenik. A bostoni életük pillanatai, az ír tengerpart vagy London irodalmi élete is jelentős elemek a regényben. A korán elvesztett apa képe is megidéződik a méhekkel, ahogyan az anya is egy örök csatában áll a lányával. Elin Cullhed megérdemelten kapta a díjat ezen regényéért. A düh, frusztrációk hullámzása, a szerelem és szeretet vágya és a mentális betegség tökéletes ábrázolásával a fiatal nő élete ma is sorsszerű. Az eufória közel áll a mániákushoz, és a tökéletes szimbolikája lehetne, amellyel Plath folyamatosan küzd, hogy elérje, de sajnos igazán soha nem jut a közelébe.
Az igényes kivitelű kötet és Papolczy Péter remek fordítása kivételes élményt ad az olvasónak.   
Sylvia Plath (Boston, Massachusetts, 1932. október 27. – London, 1963. február 11.) amerikai költő, író, novellista, gyerekkönyvíró.

A kötet kedvezménnyel ITT rendelhető!







Európa, 2022
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635046041 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése