2022. június 1., szerda

A bezzeggyerek

Rényi Ádám: A bezzeggyerek és más felnőttmesék




                                                                  





A tavalyi év egyik nagy kedvence volt Rényi Ádám novellagyűjteménye, az Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek. Már a címadó írás nagyot szólt, meglepett a csattanó. Az abszurd és humoros írások hétköznapi, mindenki számára ismerős karaktereket vonultatnak fel. Jó volt egy laza, önfeledten szórakoztató, mégis elgondolkodtató könyvet olvasni. Ezúton is köszönet a megtisztelő előolvasás lehetőségéért a 21. Század Kiadó csapatának.




Nagyon vártam ezt az újabb gyűjteményt. A Bezzeggyerek kihagyhatatlan folytatás mindenkinek, ezt a letisztult borító is ígéri. A történetekben továbbra is a valóság jelenik meg és egy laza fordulattal áll a feje tetejére. Laik Eszter bevezetőjében remekül összefoglalja, miért is nevetünk Közép-kelet Európában mi magyarok másképpen. Rényi Ádám történeteiben a meghökkentés sem kiszámítható, néha éppen az ellentéte fog történni, mint azt az olvasó gondolná. Talán picit hangulatában komolyabb-komorabb ez az új kötet, ami ismét harminc novellát tartalmaz.

Több csoportra oszthatóak, a vidám fricskák mellett sok esetben maga a halál, elmúlás áll a középpontban. Amikor személyesen a Halál csönget be, az adja a meglepetést, hogy egyszerűen nincs időnk meghalni. ..ami azért egészen jó kifogás lehet. Megdöbbentő volt egyszerű, de fájó szomorúságával a Nő a szalonban történet. Ez lett az egyik kedvencem. Drámaian elgondolkodtató búcsú ez az élettől.

            
Ezekben a néhány oldalnyi életmesékben sajnálatosan tökéletes látleletet kapunk, jellemző mai helyzetek, pillanatok villannak fel. A felszínes emberi kapcsolatok állnak a középpontban, afféle görbe tükröt tart elénk a szerző. Amitől ha nem is mindig kacagunk fel, de fanyar mosolyt csalhat arcunkra. Ilyen volt Edit és Aranka vagy a címadó Bezzeggyerek novella is. Sejtettem, hogy a nő a szomszédból valami óriási terhet hurcol. Persze a végén kapunk magyarázatot, nem is akármit. A bezzeggyerek létezik, talán ott van mindannyiunkban, az okok egyénenként változóak lehetnek.

Az örökség egy olyan apró kis mindennapi esetből indul, ami bárkivel megeshetett már. Amikor nem hiszünk a csodákban, így járhatunk. Nem kell halogatni, ahogyan A Marklin vasút hőse teszi. A jó pillanatra várva eltelik az élet. Talán a kötetet záró Bentley Gyulán is ide sorolható. Az álmok veszélyesek is lehetnek, de kellenek az élethez. Ahogy azért az sem mindegy, ha végre beteljesülnek, mikor...Az Efrájim Kishon előtt tisztelgő Mesterlövészek novella igazi poénözön, ahogyan a Bomba novella is elképesztő geg parádé a bürokráciáról. Ezek a "könnyem is kicsordul a nevetéstől" novellák.

Az egyéjszakás kaland egy mély lelki drámát hordozó lányról mesél, ami már-már felér egy pszicho-krimivel. Ahogyan a Randi nálam is valami hasonlóan bizarr, meglepő írás lett. Vidámabb, de hasonló és nem kicsit szürreális reggel felébredni egy ismert Kossuth-díjas színészünk bőrében. Ez a Beugrás története. Némileg mókásabb párja ennek A dáma története lehet. Kellően szürreális groteszkbe hajló a Búcsúelőadás meséje is, ami szintén a színház világába viszi az olvasót.

A mindennapjainkat érintő történetekből kiemelkedik és kedvenc lett a Kurzus című novella. Ez a napi politikai helyzetre reflektál.Ötletes és elképesztő, mégis szomorúan sokkoló volt olvasni. Na, ezért is nevetünk mi másképpen. Ennek a novellának a Meddő vita a párja a kötetben szerintem. A Balatoni nyár szenvedélyes történetéből a szocialista nyarak derengenek elő...váratlan és meghökkentő lezárással íródott. Hatásos, különösen erős történetek ezek.

Három kiemelkedő novella van még, amit mindenképp megemlítenék: az Anya és a Levelek történéseiből anya és fia kapcsolata bontakozik ki, ami több meglepetést és fájdalmat hordoz. Vajon, miért is nem tudunk a másik ember sikerének, boldogságának örülni? Gonoszkodó tréfák, viccesek meglepő helyzetek és a valóság elegye a kötet. A férfi-nő kapcsolat, a mélyen meghúzódó, megalázott szerelem a témája a Meccs novellának. Nos, ezek mindent vittek nálam. Egyszerre groteszk és lírai, a fekete humor és valóság sokkolja az olvasót. Rényi Ádám jó arányban vegyítette ezeket a jellemző pillanatokat, keverte történetei hangulatát.

Kiváló és pontos írások, elgondolkodtató és mellbevágó hatással kerültek a kötetbe. Soha ne higgy a látszatnak, nézz az események mögé. Rényi Ádám méltón járja a nagy elődök útját. Karinthy, Örkény vagy Efrájim Kishon írásai után Ádám a jelen Magyarországát vette górcső alá. Sikerrel. Sokszor elbeszélünk egymás mellett, ahogyan a Váratlan találkozás két barátnője. Remek szórakozás, elgondolkodtató és szívszorító pillanatai maradandó élményt adnak. Az év egyik sikerkönyve lehet szórakoztató kategóriában. Mert minőségi módon szórakoztatni nem kis feladat. Rényi Ádám ismét bizonyított.


ITT akár dedikálva is rendelhető a kötet. Rényi nem csupán jól, de szépen is ír. Alá. 

                            
Rényi Ádám (Budapest, 1977. ápr. 23.-) a 21. Század Kiadó társtulajdonosa. Kommunikációs és médiaszakember, újságíró, szerkesztő, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát francia nyelv és irodalom, valamint média szakon. Rényi Ádám pályáját újságíróként kezdte.

Első novelláskötete Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek címmel 2021 áprilisában jelent meg.






XXI. Század, Budapest, 2022
keménytáblás · ISBN: 9789635682300 · Megjelenés időpontja: 2022. június 9.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése