2022. június 14., kedd

Hiányzó történetek

Kovács Krisztián: Hiányzó történetek




                                                          



„Korok, generációk, kontinensek között átívelő nagy történet néhány kisemberről”
Krusovszky Dénes






Kovács Krisztián első kötete nagyívű, többgenerációs családregény. Talán nem leszek UFO, de nekem hibái ellenére is tetszett, szerethetőnek éreztem a regényt. A generációkon átívelő történelmi traumák, a meghatározóvá váló, összekapcsolódó sorsok már alapból jó témaválasztás. Beszippantott az elbeszélői stílus, mondhatni, egyhuzamban végigolvastam.




Családregényből talán olvastam már jobbat is, de ne legyünk igazságtalanok, hiszen bizonyos értelemben ez egy remek regény. A tartalom megfogott, olvastatja magát, végig fenntartja a figyelmet. A fokozatosan kibontakozó, egyre izgalmasabb, néhol sötétebb történet egyre meglepőbb lesz a végére. A régi bűn árnyékából kibontakozik az egyén és a társadalom felelőssége. A családban elhallgatott, titokban tartott nagypapa élete és halála meghatározóvá válik nem csak fia, de unokája sorsában is. Elgondolkodtató és szomorú, ahogyan a történelem (politika) átgázol az embereken.




Biztos vagyok benne, sokan fogják a magukénak érezni ezt a könyvet, hiszen sok ismerős érzés, történet jött elő bennem is. A gyerek családi kapcsolatai, sorsdöntő események, amelyek kihatással vannak az életére, jól megírt keretben állnak az olvasó előtt. Kovács Krisztián első regénye alapos, generációkon és országhatárokon átívelő, hihető és hiteles, egyszerre izgalmas és fordulatos történet. Hőseink térben és időben több síkon mozognak. A családi titkok generációkat kötnek gúzsba. Azonban egy újságcikk széttépi a hallgatás fátylát. A nagyapáról megjelent cikk az egykori baráttól eredő információk alapján tényként közli, hogy a Hitlerjugend tagja volt, és egyéb háborús bűnöket is cipelnie kellett. Az elhallgatás nem vezet jóra, ez egyértelműen kiderül most is. Persze, a titok azért titok, de mégis, legalább családon belül nem árt a jelenünket meghatározó titkokat felfedni. Fájó ez a múltidézés, melankolikus hangulattal, keserves lehet sok esetben, de felelősséget kell vállalnunk, szembe kell nézni a történtekkel, hogy lezárjuk, tovább tudjunk lépni. Nagy kihívás, nem könnyű feladat megbocsájtani. 

Tetszett a regény szerkezete, a súlyos múlt árnyéka, ami ránehezül apa és fia kapcsolatára. A kisemberek élete, a történelmi események hatásai egy olyan ember életére, akit csupán gyerekként kényszerítettek ebbe a lehetetlen helyzetbe. A fiatal Vojvoda Dániel újságíró családi nyomozása, válaszkeresése egyféle fejlődéstörténet. A személyes sérelmekről és a társadalmi emlékezetről, de a továbblépésről, elfogadásról is szól. Honnan erednek az érzéseink, a reakcióink? Mit kapunk és cipelünk magunkkal egy életen át, mit adunk át a következő generációknak? Visszhangzik bennünk az ősök sorsa, kikerülhetetlen az örökölt sors? Hogyan hatnak ezek a családi minták utódainkra, hogyan látják, értékelik át a múlt nyomasztó eseményeit? Ezek az apró igazságdarabok máig meghatározóak életünkben. A regény végére is marad még egy meglepő fordulat, ami az olvasottakat átszínezi picit. Egy léleknyomorító korszak bukkan elő, ami családok életét tette tönkre. Kiváló korkép a náci múlt, az ügynöki beszervezések, a szocializmus fullasztó légköre. Amikor csak a Népsport, a baráti sörözések adtak örömet az ember életének.




Kovács Krisztián végig remek atmoszférát teremtett, figurái élethűek. Egyszerre érzékletes, megrendítő a kalandos történet. Olvasmányos, lendületes írás, bár néhol egy kicsit csapongónak, hatásosnak, de picit hatásvadásznak is éreztem egyes elemeit. Kicsit vegyes érzéssel tettem le a könyvet. Kedvelem az erős lélektani könyveket, melyek a főszereplőre, és az ő egyéni problémáira fókuszálnak. Itt a Lili-szál picit túl sok volt, ahogyan a befejezést is rövidebbre vettem volna. Még a Teller-család sorsa is képbe került. Vannak benne történelmi tények, információk. Sok jó gondolat, amin az ember elgondolkodik, amolyan örök igazságok az életről, igazságról, barátságról. Ezek néha bizony valóban Coelhos-érzetet keltenek az olvasóban. Egyszerre akar megfelelni sok szempontnak: tartalmas és izgalmas, bölcs regény, ami a mentor árnyékából azért nem tud kinőni. Az általam is kedvelt, fontos regény az Akik már nem leszünk sohasem -féle hatása van, de ez nem igazán baj, szerintem. Nem egy Fehér király, de üdítően friss, mai, figyelemre érdemes első regény. Kíváncsian várom a folytatás mit hoz majd. A szerző mellett az Európa Kiadó is érezhetően megtett mindent a sikerért. Remek borító, keményfedeles kivitel. Az év egyik felfedezése, meglepetése lehet a kötet. Sok mindent mondhatnék még erről a könyvről, de tessék inkább elolvasni. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.


ITT kedvezménnyel lehet tiéd a regény! 




            
Kovács Krisztián: 1987-ben született Zalaegerszegen. Főiskolai tanulmányait Szombathelyen végezte. 2018-ban alapította meg az Ectopolis Magazin online kulturális portált, amelynek jelenleg is főszerkesztője. A Hiányzó történetek az első regénye.








Európa, Budapest, 2022
488 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635045938

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése