2022. június 7., kedd

Nincs olyan, hogy rossz idő

Linda Åkeson McGurk: Nincs olyan, hogy rossz idő

Hogyan neveljünk egészséges, reziliens és magabiztos gyerekeket skandináv módra?






                                                     





 "Lehet, hogy a skandinávok rájöttek a gyereknevelés titkára?"




Linda McGurk svéd származású újságírónő, aki az Egyesült Államokban találta meg élete párját, egy véletlen folytán ráébred, mekkora nagy eltérés, különbség van az amerikai és a svéd gyermeknevelési szokásokban. Két kislányát, Mayát és Nórát nevelve (hét és négy évesek) hamar ráébredt, hogy a szabadban való életmód, a természetközeliség, annak szeretete nem túl megszokott, keretek közé szabályozott az USA-ban.

     
Egy svéd fogalomgyűjteménnyel veszi kezdetét a kötete, ami igen hasznos. Már ebből egyértelműen kiviláglik, mennyire eltérően kezelik a természetet és a gyermeknevelést a két országban. Jogunk van a természethez, hiszen a mozgás, a friss levegő jót tesz. Ezt talán nem is vitatja senki. Mégis egészen meglepő eltéréseket mutat be a történet. Skandináviának a természetközpontú nevelési filozófiája jelentheti a kulcsot a (nem csak) amerikai gyermekek egészségesebb, boldogabb életéhez. Mindenki okulhat a jó és hathatós példából, hasznosíthatja az olvasottakat. Sok valóban praktikus és hasznos gondolatot vihet magával minden szülő. Hagyjuk a gyereket gyereknek lenni! Játszva fedezze fel az erdőt, mezőt, tavakat, a saját mikrokörnyezetét, ismerje meg a természetvédelem fontos kérdéseit.

Linda, édesapja rákbetegsége miatt egy fél évre visszaköltözött a vidéki Svédországba a gyerekekkel, hátra hagyva férjét. A könyv ezen tapasztalatokat foglalja össze, végig a gyerekek és a természet kapcsolatát helyezve középpontba. 

Úgy tűnik, Amerikában a szabadban való életmód nem megszokott. Svédországban a gyerekek egész évben a szabadban játszanak, az időjárástól függetlenül, és bizony a szülőket nem aggasztja egy kis piszok, némi sár...van mosógép! Azt ugye nem kell ecsetelni, mennyire jellemző a szélsőséges időjárás Skandináviában. Mégsem bosszankodnak, megtanulták elfogadni, tudnak együtt élni ezzel a jelenséggel. A gyerkőcök testi-lelki-szellemi egészsége a legfontosabb a szülőknek. Linda szülőhazájának és fogadott hazájának szabályai és nevelési filozófiája eléggé gyökeresen eltérnek. A svédek évtizedek óta híresen környezettudatosak, aminek hatása érezhető. 

Érdekes volt olvasni számtalan példán átlátni, mennyire megdöbbentően más a gondolkodásuk, az élethez, természethez való viszonyuk. Ezt igazán bölcsen eltanulhatnánk, hasznos lenne. Egy igazán pozitív, tudatos életstílussal ismerkedhetünk meg közelebbről, amitől kiegyensúlyozottabbá válhatunk.
Hozzájuk köthető az újrahasznosítás elterjedése is. A nem trendi babakocsikról olvasni, hiszen már egészen pici koruktól a kisbabákat is kint altatják. Ezzel szemben az Egyesült Államokban azt tapasztalta, hogy a játszóterek, ahol arra számított, hogy hemzsegnek a gyerekektől, többnyire kihaltak. Az óvodáskorban a gyerekeket a tanulási ismeretek elsajátítására fektették, míg skandináv társaik fára másztak, békát fogtak és komposztálni tanultak. Egyszerűen az alapokat már megkapják a svéd gyerekek, ebben a szellemben nőnek fel. Egymással versengve teszik ki a kerti garnitúrát már az első áprilisi napsugarakra, hiszen szabadban, kesztyűben is lehet kávézni, picit dacolva az időjárással. A szülők örömmel tartanak a szabadban szülinapot, télen egy kis szánkópartival megtetézve.Igen, sok az erdő, fontos a mozgás, a jó levegő. A gyerekek a délutánokat a kertben vagy az erdőben töltik, erdei iskolákban tanulják a természet szeretetét. Nem különórákra rohannak.... A négyévest nem írni, számolni tanítják az oviban, hanem engedik saját tempójában felfedezni a világot. Apa jelenléte azért elég szembetűnően hiányzott már az amerikai életükből is. Talán ezt az egy furcsaságot tudnám említeni. Ha már család, együtt lenni jó.

                    
A mindenki számára ingyenes (!) iskolai menzán bio alapanyagokat is használnak, a gyerekek mégis megeszik, és nem csak a hagyományos húsgolyót. Ételt nem dobnak ki, minimális az ilyen pazarlás. Nem meglepően az alsósok már sokat tudnak a környezet védelméről, annak jelentőségéről. A felnőttek természetesnek veszik, hogy a gyerek kinn játszik a kertben, udvaron, ahol bizony piszkos is lehet. A szülő feladata, hogy eldöntse, mi a legjobb gyermekei számára. Felvillantak emlékeimben régi nyarak, amikor a végtelen kukorica, hagymaföldeken át barangoltunk barátaimmal, biciklizhettünk a határban.

"Van egy régi, dán mondás: “A friss levegő nyomorba dönti az orvost.”



Kapunk némi kitekintőt, a régi időkről, visszapillantunk, hogyan érték el ezt az eredményt a svédek. A hurutos, allergiás és egyéb tipikus gyermekbetegedéseket, hogyan szorították vissza, miképpen alakult a gyermekek testi fejlődése. Megvalósult a cím, tényleg Nincs olyan, hogy rossz idő, csupán megfelelően kell felöltözni. A fél év leteltével Linda két, lélekben is megerősödött, magabiztos, nyitott gyerekkel érkezik vissza Amerikába. A környező világot felfedezve remekül szórakoztak Svédországban, pedig nem vették őket körül játékhegyek, és technikai kütyük. Mégis élvezték a kirándulásokat az erdőkben. A könyv egy lenyűgöző, személyes elbeszélés, megtapasztalt élmények gyűjteménye. Rávilágít a szabadban töltött idő fontosságára, hasznosságára. Bemutatja, hogy a skandináv kultúra milyen kulcsot jelenthet az egészségesebb, kitartóbb és magabiztosabb gyermekek nevelésében. A kötet végén összegzi a tapasztalatait “Egy skandináv anya kiáltványa” címmel. Hasznos kötet szülőknek, pedagógusoknak is.


ITT kedvezménnyel rendelhető a könyv! 



Linda McGurk svéd származású újságírónő. A természetközeli gyermeknevelésről ír. Ez az első könyve. További információk Linda Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/rainorshinemamma/




HVG Könyvek, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633049648

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése