2022. április 18., hétfő

Minden félelmed

Alex Finlay: Minden félelmed



                                                                  






Alex Finlay mesteri történetmesélő, ezt első, bemutatkozó krimije bizonyítja. Tipikusan amerikai történet, baljós hangulatú, szomorú és mégis végig pörgős, eseménydús, a több szálon futó, számtalan karaktert megmozgató krimi. 


Az új szerző sztorijában az alapkérdés egyszerű: mi történt valójában és miért? A történet a múltban gyökerezik és a jelenben kapcsolódik össze. Finlay zökkenőmentesen váltja a nézőpontokat, nem válik zavaróvá az időben való ugrálás. Élveztem az író stílusát, amit filmes jelenetekkel, idézetekkel tesz még színesebbé. Ezek alapból adnak egy hangulatot a kriminek. Nem mellesleg hősünk filmszakra jár az egyetemen, így van helye ezeknek a részeknek. Még arra is jut idő, hogy érzelmi mélységet és feszültséget teremtsen. A média erőszakos jelenléte végig sokkoló.

Ez a történet egy döbbenetes tragédiával veszi kezdetét, amit egy gázszivárgás okozott. A Pine család nyaralása tragédiába fordul. A két szülő és a gyerekek drámája mögött persze más húzódik meg. A Pine családra alaposan rá jár a rúd, sokat szenvedtek már az elmúlt években. A tragikus nyaralás vezető hír lesz, ráirányítva a figyelmet a múltjukra. Évekkel ezelőtt a legidősebb fiút, Dannyt elítélték középiskolás barátnője meggyilkolásáért. A fia ártatlanságáért az apa küzdelmei meggyőzőek. Vajon az igazi gyilkos került rács mögé?
Az ügyről készült egy dokumentumfilm, ami ahogy az lenni szokott, többet ártott, mint sem használt a családnak és Danny-nak. Nem kell mondani, semmi nem az, aminek elsőre látszik, ebben a pörgős, ügyesen felépített krimiben. A szereplők lelkivilága, belső motivációjuk, egymáshoz való viszonya árnyalja az eseményeket. Régi, fájdalmas sebek szakadnak fel. Az olvasó végig érzi, valami nem stimmel. A szerző sorra tárja fel a különböző okokat, miközben végig izgalomban tart. Meglepetésre Matt is hordoz egy súlyos, sötét titkot. 
Az FBI és a külügy vetélkedése, valamint a családját elvesztő Matt epizódjai mozgalmasak, és sok váratlan eredményt hoznak. Matt élete is veszélybe kerül, miközben egyre többet tud meg családja múltjáról, az események hátteréről, hamarosan veszélyes összefüggésekre jön rá. Az FBI-nak egyre több oka van azt hinni, hogy a halálesetek nem a véletlen számlájára írhatók. Kiemelkedik Sarah Keller ügynök alakja, aki a megoldásban is élen jár. Matt és Sarah párosa közösen összerakja a család gyanús halálának darabjait, valamint Danny valódi múltját. Finlay feszültség teremtő képessége végig ügyesen fokozza a hatást. Olvasmányos, akciódús, az emberi természet sötét oldalát bemutató krimit kapunk. 

A történet bonyolítása, a múlt eseményei is filmes formában idéződnek fel. Bár a krimi elég feszes végig, ennek ellenére, van némi üresjárat, illetve néhány hihetetlen elem is, de ennyi belefért még. A titkok, hazugságok szédítő forgatagában az igazság csak a könyv legvégére derül ki. Garantált szórakozást és kikapcsolódást nyújt, ami valóban minden félelmed próbára teszi. Várom a folytatást.


ITT megvásárolhatod kedvezménnyel a krimit! 
       
         
Alex Finley:  A szerző Washington D.C.-ben él, álnéven ír. Krimije kiemelkedő sikert, figyelmet ért el, eddig 12 nyelven jelent meg, már a filmjogok is elkeltek. 




Animus, Budapest, 2022
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249864 · Fordította: Szieberth Ádám






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése