2022. április 10., vasárnap

Az ​Örök Város balladája

Luca Di Fulvio: Az ​Örök Város balladája



                                                                   




A történet az első oldalon magával ragadott és az utolsóig nem is eresztett, Luca Di Fulvio ebben a könyvében is varázslatosan szövi a szálakat. Nem egy történelmi regényt írt, de a cselekmény és a szereplők megformálásához fontos volt a történelmi háttér. A szerző a 19. századba viszi el az olvasót, ahol egy elbűvölő és színes történettel ejti rabul a lelkét.


Di Fulvio ügyesen ötvözi a történelmi és a kitalált eseményeket, amelyek a három főhős életét is meghatározzák. Az élet sorsok alakulása végig meglepetéseket tartogat. A folyékony, képszerűen látványos és finom narratív stílus megkönnyíti az olvasó számára, hogy azonnal elmerüljön a cselekményben, ahol a váltakozó nézőpontokon keresztül közelről ismerheti meg a három főszereplőt. Három ember, három sors találkozik Olaszországban a 19. század végén: egy árva fiú, a tizenhat éves Pietro, akit a dúsgazdag Contessa Silvia di Boccamara örökbe fogad. Ezzel úgy tűnik, élete döntő fordulatot vesz. Érdekes fordulat volt, hogy a fiú remélt menekvést az árvaház poklából, de végül ő nyújtott menedéket megmentőjének. A kettőjük között kialakult bizalmat és szeretetet élmény volt végigkövetni.



A fiú később a fotózáshoz talál affinitást. A társadalmi ambíciókkal rendelkező kontessza sorsa mellé megjelenik Marta, egy lány a cirkuszból, akinek a szenvedélye nem csak a politika iránt lobban fel fokozatosan. A szenvedély mindhárom történetszálban meghatározó. Ennek a három, egészen különböző társadalmi osztályt képviselő szereplőnek sorsán át bontakozik ki a történet. Olvashatjuk gondolataikat és lelkük rezdüléseit. Luca Di Fulvio ezúttal is hiteles karaktereket hoz létre. Részletgazdagon, emberi adottságaikkal együtt ismerjük meg őket. Az olvasót már az árvaház nyitó képeinél megfogja a hangulat, Pietro kemény iskolát kapott az árvaházban, és nem csak a korához képest harcias, hanem meglehetősen érett is. Először tapasztalja meg a szerelmet, miközben keresi a helyét az életben. Később a tizenöt éves Marta sorsán át belekóstolhatunk a vándorcirkusz atmoszférájába. A cirkusz lakói közül mindenki keresztet cipelt a hátán, és családra találtak egymásban, előítéletek nélkül e furcsa kompániában. Nekem Marta volt az egyik kedvencem, aki segítőkész, érdeklődő és szenvedélyesen kutatja múltját, származását. Itt még Melo a cirkuszi ember alakja emelkedik ki. Jellemzően a zord külső mögött igazi érző, emberi lélek lakozik. Az ő életük keresztezi egymást, és sorsuk drámai módon összekapcsolódik. Olvastatta magát ez a kegyetlen valóságon alapuló, mégis megindító mese. Luca Di Fulvio rendkívül olvasmányosan ír, feltárva az élet valóságát, az érzelmeket megmozgató történelmi pillanatokat. Amihez Róma sötét sikátorai, jellegzetes épületei és a történelem ad impozáns hátteret az emberi eszmék tisztaságával. A kapcsolatokban meghatározó barátság, szerelem és hazafiság tiszta vágyával, ami a szereplők jellemfejlődésében is megmutatkozik. 

A mese visszaröpített a korszak Rómájába: nyomortanyák, cirkusz és az úri paloták világa keveredik. A cselekmény lendületes, kalandos, érzékenyíti az olvasót. A lapokon élvezhetjük az arisztokraták társaságát is. Silvia grófnő nekem eleinte kissé sznobnak és zárkózottnak, gőgösnek tűnt, de gyorsan átváltozik szerethető, melegszívű és erős személyiséggé, aki tudja, mit akar az élettől. A sorscsapás következtében a grófnő mindent elveszít, és Pietroval bujkál Róma pápai államában, ahol Nella Beltrame-nek nevezi magát. Oldalról oldalra fokozódik a feszültség, miközben Róma nemzetállammá válása a tét. Azonban a varázslatos Róma és a megszállt Pápai Állam váratlan kihívások elé állítja mindhármukat. Amikor egy napon egy drámai esemény megrázza az Örök Várost, ami azzal fenyeget, hogy elveszítenek mindent, ami drága számukra, hiszen hamarosan új korszak kezdődik Olaszországban. Ezzel arra késztetve őket, hogy maguk mögött hagyják múltjukat és félelmeiket, hogy merjenek egy új életet kezdeni. A szerző tudja, hogyan kell mesterien összefűzni a három történetet, és szemléletesen mutatja be főszereplőit és a korabeli társadalmi viszonyokat.


Szeretem Luca Di Fulvio regényeit, mert hiteles és lenyűgöző karaktereket hoz létre, akiket egy különleges és szórakoztató történetben mutat be nekünk. Kalandokban bővelkedő utazás volt, ahol a helyszínek, az érzelmek, a hangulatok leírása eleven tablóvá varázsolta történetet. Mindenkinek csak ajánlani tudom.



                                  
Luca Di Fulvio: (1957. május 13. Róma)

Jelenleg is itt él és dolgozik. Elvégezte a Színművészeti Főiskolát is. Könyveit eddig több országban adták ki nagy sikerrel, többek közt Franciaországban Angliában és Németországban is. Az Álmok bandája Olaszországban és Németországban hónapokig a könyveladási listák élén állt. Már több mint egymillió példányt adtak el világszerte.
Nálunk az Álmok bandája kötete jelent meg először 2012-ben, majd a Lány, aki megérintette az eget követte. Legutóbb 2019-ben az Amikor az álmaink ránk találnak regénye került a hazai boltokba.



Maxim, Szeged, 2021
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634995241 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése