2022. április 28., csütörtök

Férfimesék

Sándor Anikó: Férfimesék



                                           








Sándor Anikó könyve a szerelmek, kalandok nem mindennapi történeteit gyűjti egy kötetbe.

Néhol egyszerű, már-már banálisan hétköznapi történetek az életből, ahol a férfi-nő kapcsolatok kerülnek terítékre, ezúttal a férfiak szemszögéből. Az Asszonymesék kötet ezen párja is szórakoztató és elgondolkodtató, lendületes gyűjtemény. A tizenkilenc történet, ami a kötetbe került, valós háttéren alapszik, az érzelmek útvesztőjében járunk. Bevallom, olvastam volna még akár több ilyen megélt és megtörtént életmesét. Úgy érzem ez a könyv több, mint aminek legtöbben elsőre gondolnák. Sokaknak lehet okulás vagy tanulság a történetek emberi oldala, nem csak remek szórakozás. A sorsok és történetek valóban egyediek, egyéniek. Érdekes volt belelátni a kapcsolatok zökkenőibe, különböző fokait megismerni. Nem csak a testi vágy, a lelki állapot is egyértelműen hangsúlyos.

Mindig ketten kellünk hozzá, nincs új a nap alatt! A valóság néha valódi elemi ösztön tud lenni. 
Megcsalunk és megcsalatunk…Pálcát törni értelmetlen lenne, nem is szabad egyik esetben sem. Sándor Anikó jó érzékkel választott témát, színes tartalmakkal, nem mindennapi esetekkel tölti meg a könyvet. Azonban nem csupán a szex a kapcsolatok mozgatórugója, az érzelmek viharos változásának is tanúi lehetünk. A magány érzése, az összetartozás és a szeretetvágy is megjelenik ezekben a történetekben.

A megszólalók stílusa könnyen emészthető, olvasmányos, gyorsan lehet haladni, ugyanakkor fontos és mély témákat boncolgat, amiken érdemes elgondolkodni. Az is egészen biztos, hogy már sokan kerültek hasonló helyzetbe, ha nem is mindig tudnak róla. A férfi félrelépéséhez legalább egy nő is kell...ilyen az élet, néha bizony nem kell ehhez még rossz kapcsolat sem. A véletlenek, betegségek is megjelennek a történetekben. Néhol megható, vagy fájdalmas, de leginkább humorral átitatott, meglepő vallomásokon keresztül mélyedhetünk bele a kapcsolatok rejtelmeibe.  A férfiak gondolkodásmódja néha egészen egyéni módon mutatkozik meg, ahogyan a nők reakciója is furcsa egy-egy magánéleti problémára.

Kifejezetten üdítően szórakoztatnak is ezek a mindennapos esetek. Igazi életképekről, sorsokról olvashatunk, mulatságos pillanatok tárulnak fel az olvasó előtt. Valós látlelet, férfi-nő kapcsolatokról, érzelmekről, ahol a kaland és szeretet vágya vagy éppen hiánya a fő vonal. Őszinte és pontos, érzékletes életképekben tárulnak fel a házasságok mindennapjai. Ironikus humorral szembesülhetünk önmagunkkal. Egy kis görbe tükör, nézzünk bele bátran. Lesznek ismerős pillanatok, helyzetek mindenkinek, ebben biztos vagyok. Némelyik történetnek meghökkentő volt a vége (Stockholmi babák), vagy zárásnak humoros kis történeteket olvashattunk csokorba kötve. A sugardaddy jelenség is felvillan az egyik életmesében, de számtalan izgalmas találkozásról és elválásról is olvashatunk.

       
Milyenek is vagyunk mi férfiak? Ilyenek is, ahogyan a kötetben megvillan: odaadó szeretők, vagy kalandokat kereső, macsó hódítók. Könnyű Katát táncba vinni, ha akarja... Mindig kettőn áll a vásár, de egy jó kaland reménye erős motiváció is lehet, amiből érzelmeken alapuló házasság is kerekedhet. Az olvasó a történetek között felfedezheti önmagát, számtalan ismerős helyzetre bukkanhat, miközben jól szórakozik. Akad néhány hosszabb lélegzetű írás is. Váratlan, meglepő találkozásokról és elválásokról olvashatunk, hiszen elsődlegesen a félrelépések adják az alapokat. Számtalan őszinte tanulságot kihámozhatunk ezekből a történetekből. Talán okulásul jobban figyelhetünk környezetünkre, embertársainkra. A féltékenység zöldszemű szörnye mindig lesben áll. Azonban a bizalom és a megbocsájtás ritka és kivételes erény.
Tetszett az afrikai kalandok sorát bemutató életmese, ami valóban Rejtőt idézi. Igazolva, az élet írja a legjobb sztorikat. A férfibarátságok mélyére ásva sok izgalmas vagy meglepő pillanat kerül az olvasó elé. Katonakalandtól életre szóló óvodai barátságokig kapunk jellemző elemzést. 


Ami velünk történik, az ismerős élethelyzetek sorát mutatja, ahol hétköznapi hősök keresik a boldogságot. Ahogyan az életben, itt is nyitva marad néhány mese, az olvasó magának vonhatja le a tanulságot. Nem mindig záródnak le, vagy nem feltétlen boldog a végkifejlet sem. Minden történetben találunk mondanivalót, üzenetet. Amikor egy boldog felnőttkort remélünk, az érzelmek hálójába gabalyodva még nem tudjuk mi is vár ránk igazán.



ITT rendelhető a könyv! 

         

Az eredetileg újságíró szerző egy napon úgy döntött, hátat fordít teljes addigi életének, kiszáll a pokolba kívánt mókuskerékből, és elindul, hogy megkeresse a valódi vágyaihoz elvezető saját útját. Tervét tett követte, így történt, hogy mindent hátrahagyva először Buenos Airesbe repült fél évre, argentin tangót tanulni, majd végiggyalogolt a nyolcszáz kilométeres zarándokúton, az El Caminón. Ezután vett teljes fordulatot az élete.
Első regényében, amely rövid idő alatt bestseller lett, az El Camino csodáját írta meg, később könyv született a Buenos Aires-i kalandról, majd újabb és újabb, egy időben külső és belső utazásairól is, Indiába, Mariazellbe, Indonéziába, Thaiföldre. Életvezetési tanácsadóként – és persze középkorú nőként – hiteles képet festett a fiatalabbra lecserélt feleségek világáról, a hitelcsapdából kiutat kereső, munkanélküli magyar zarándokról és a kátyúba került életek hátteréből kirajzolódó, megrázó történetekről.








Jaffa, Budapest, 2021
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634755265








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése