2022. április 14., csütörtök

A nyúlfaktor

Antti Tuomainen: A nyúlfaktor



                                                                     





A Nyúlfaktor egy szórakoztató, mókás történet, néhol egy sötét krimi-vígjátékra emlékeztet, ami kellően bővelkedik váratlan fordulatokban. Olvasmányos, jó stílusban megírt regény, szerethető karakterekkel, ahol több szálon futnak az események. Jól adagolt groteszk, fanyar humora kiemeli a szokásos skandináv történetekből, ezzel is alátámasztva, hogy az északiaknak is van ám humora!


A Nyúlfaktor a gyilkos humora mellett a cselekmény fordulataival fogja meg az olvasót, kíváncsian vártam, mi lesz a megoldás, mi fog történni a következő lapokon. Egy regény szerelemről, halálról és matematikáról, no és egy műanyag óriásnyúlról. Az egészben az tetszett a legjobban, hogy egyszerre tud eredetien vicces és elgondolkodtató lenni a regény. Csupán a világba vetett hitedet ne veszítsd el, tarts ki és nem kell mindent a matematikára bízni, hiszen az élet kiszámíthatatlan. 

Főhősünk a különc, kissé "kocka" biztosítási matematikus, aki könnyen megkedvelhető karakter lesz. Henri Koskinen pontosan és jól kiszámított élete egyik pillanatról a másikra fenekestől felfordul. Henri úgy gondolja, mindenre tudja a választ, mert tényleg mindent az utolsó tizedesjegyig kiszámol. Aztán a számok adta biztonság egy pillanat alatt összeomlik, minden megváltozik életében. Ugyanis váratlanul kidobják állásából, majd megtudja, hogy szeretett bátyja hirtelen szívrohamot kapott, és elhalálozott. Henri akarata ellenére bekerül az élet sodrásába. Egy kalandparkot örököl bátyjától sajátosan különc alkalmazottaival és komoly anyagi nehézségeivel. Ezek közül a legveszélyesebb a bűnözőktől felvett nagy összegű kölcsönök rendezése. Henriből akcióhős lesz, megvédve életét és az örökölt kalandparkot. Már a nyitó jelent sötét és groteszk kezdést ad, majd az időben visszaugorva ismerjük meg az előzményeket.

Jól keveredik a humor, a szellemesség és a mélyreható kis mondatok, ami ad némi komolyabb tartalmat az egyébként vicces történéseknek. Különösen mikor lecsap rá egy addig még nem tapasztalt érzés, a gyomorból induló bizsergés, ami a szívét is erősen megdobogtatja Henrinek. Találkozik Laurával, és szerelmes lesz. Ettől az új éréstől pedig nem lesz számára leküzdhetetlen akadály. A felbukkanó gonosztevők, bérgyilkosok és fenyegetéseket a leleménye segít legyőzni. Mit és hogyan érdemes csinálni az életben? Ezt pontosan kiszámolja Henri... azonban van, amikor az élet minden törvényszerű matematikai egyenletet felülír. Henri olyan helyzetek és érzések közepette találja magát, amelyeknek matematikailag nem sok értelme van. Antti Tupmainen ügyesen görgeti a cselekményt, olvasmányos és humoros a történet, ahol a krimi sötét elemei is megjelennek.

Henri Koskinen kontra alvilág története érzelmeket is rejt. A kiadói ajánló Fredrik Backman rajongóit igyekszik megszólítani. Azonban aki olvasta és szerette még a Rablás uzsonnára, vagy a Kell egy pszichológus és Az ördög is csak ember történeteket valami hasonlót olvashat a lapokon. Az író stílusa illetve a cselekmény sajátossága üde szín a kínálatban. Aki szereti a néhol bizarr, fordulatos történeteket, nem fog csalódni.

Persze a zűrzavaros események végén minden kiderül, elrendeződik és értelmet nyer. Könnyed, szórakoztató, nem moralizál, nem komolykodik, nem akar több lenni, mint egy jó szórakozást rejtő történet. A karakterek szerintem egyediek, vannak a történetben csavarok is, ezekre nem feltétlenül lehet előre számítani, és van benne sötét, groteszk humor a garantált kikapcsolódáshoz. A Nyúlfaktor egy trilógia első része, tehát folytatás várható, a szereplők még visszatérnek.


ITT 20% kedvezménnyel tiéd lehet a Nyúlfaktor!



 
Antti Tuomainen: 1971. január 1. (Helsinki, Finnország) –
Finnország egyik nemzetközileg legsikeresebb kortárs írója. Tuomainen művei 30 országban jelentek meg. Az előző Kis Szibéria című regény óriási nemzetközi sikert aratott.


Animus, Budapest, 2022
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633249444 · Fordította: Bába Laura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése