2022. április 16., szombat

Alfred Hitchcock tizenkét élete

Edward White: Alfred Hitchcock tizenkét élete




                                                               





Hitchcock vitathatatlanul a filmtörténet legnagyobb hatású rendezői közé tartozik, filmjei még napjainkban is széles tömegeket szólítanak meg az egész világon. A rettegés nagymestereként tartják számon, már életében is sokan foglalkoztak, elemezték munkásságát, filmjei hatását. Edward White könyvében tizenkét megközelítésben vizsgálja, festi meg az angol származású rendező portréját. Alapos és bőséges elemzést olvashatunk, ami nem csupán a rajongóknak, filmek iránt érdeklődőknek adhat izgalmas hátteret, hanem azoknak is színes kordokumentum, akik még nem ismerik az életművét.


       
Műhelytitkok és anekdoták, régi interjúk, vallomások tükrében láthatjuk viszont a Mestert. A nyitó fejezet címe már árulkodó: A fiú, aki sosem nőtt fel, ahol a gyerekkor, családi háttér elevenedik meg. Hitch Londonban született egy ír katolikus családban. Számára anyja volt élete meghatározója, valamint apja korai halála és az első világháború "élménye". A filmes érdeklődése a reklámszövegek írásából fakadt, karrierje 1921-ben indult.




A sikeresen felépített Hitchcock-brand már a kezdetektől tudatosan alakult. Talán a Mester volt az egyik legalaposabb, aki karrierjét, a róla kialakult képet meghatározta. Sziluettje és stílusa hozzátartozik mítoszához. Ez az elhívatott tudatosság nem csak a filmjeire, színészválasztására terjedt ki. A fejében pontosan tudta, mit és hogyan akar a vásznon viszontlátni, milyen hatást igyekszik a nézőiből kiváltani. Nem csupán a tartalom, a forgatókönyv volt lényeges számára, de az adott szereplők ruhájának színe is. Számtalan meglepő titkot olvashatunk az egyes filmek hátteréről, az alkalmazott korabeli technikáról. Gondoltad volna, hogy a híres zuhanyjelenetet több mint hetvenszer vették fel, ami a filmben alig ötven másodpercet tesz ki? És azt, hogy a stúdió nem látott elég "fantáziát" a filmben, így azt teljes egészében Hitchcock finanszírozta zsebből? Később, éppen ezért Hitchcock számára egyre fontosabbá vált nem csak a film elkészítése, de annak utóhatása is. A szerző elénk állítja a családapát, a dandyt és kukkolót, vagy az egész életét meghatározó, kövérségével küzdő férfit. Aki bátran volt újító, született komédiás. 

          
A Hitchcock-pályakép nem lenne teljes a kiemelkedő örökzöld klasszikusok és filmjeit meghatározó sztárok nélkül. Korai filmjeinek háttere mellett olvashatunk olyan nagy színészekről, mint Cary Grant, Ingrid Bergman, James Stewart, Grace Kelly vagy Tipi Hedren. Megelevenednek előttünk olyan nagy filmek, mint 
a 39 lépcsőfok, Londoni randevú, Forgószél, A gyanú árnyékában, Idegenek a vonaton, Észak -északnyugat, Gyilkosság telefonhívásra, Hátsóablak, de természetesen a Psycho, és a Madarak kulisszatitkai is. Másik örök meglepetés számomra, hogy Hitchcock soha nem nyerte el az amerikai filmes akadémia kegyét, azaz, soha nem kapott rendezői Oscar-díjat. Csupán visszavonulása után, 1979-ben jutott egy Életműdíj neki.

Bár az álomgyár már 1939-ben Hollywoodba csábította, a Manderley-ház asszonya megrendezésével, ő élete végéig mégis ízig-vérig angol úriember tudott maradni. Hitchcock-életműve köztudottan a néhol már sokkoló hatások, a rettegés univerzuma. Az egyik legszembeötlőbb elem az életrajzban, hogy mennyire férfiközpontú volt az akkori filmes világ. Forgatókönyvet írt neki Steinbeck, de szándékában állt Nabakovval is dolgozni. 


   
Bár Hitch imádta a szőke színésznőket, de minden zseni mellett ott egy nő, jelen esetben a felesége. Talán kevesen tudják, hogy egyetlen szerelme a felesége, Alma Reville volt. Őt 1926-ban vette feleségül, és 54 éven át Hitch haláláig alkottak egy párt. Alma ugyan végig a háttérben maradt, de a munkában is fontos társa volt a rendezőnek, aki két évvel élte túl férjét.

A Hitchcock-házaspár magánéleti válságáról is olvashatunk, azonban a könyv nem megy le bulvár szintre. Alma Reville a kihülő kapcsolat hátteréről mesél, amiről Hitch egyszerűen nem vett tudomást. Felesége azonban a megtalált boldogság biztos hátteréhez a közös munka örömét, az odaadást élte meg egy zseni árnyékában. A könyv elemző, alapos háttérrel végig reális képet mutat, melynek segítségével megismerhetjük és talán jobban megérthetjük egy olyan művész életművét, aki örökre beírta nevét a film történetébe. A tartalmas életrajzot számtalan eredeti vagy ritkán látott fotó teszi teljessé. 




ITT kedvezménnyel tiéd lehet a könyv! 



      
Alfred Joseph Hitchcock: London, 1899. augusztus 13. angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

1979-ben az angol királynő lovaggá ütötte, és márciusban megkapta az Amerikai Filmintézet díját is. 1980. április 29-én, 80 évesen halt meg veseelégtelenségben. Holttestét elhamvasztották és a Csendes- óceánba szórták. A rövid éjszaka című utolsó filmjét betegsége miatt már nem tudta elkészíteni. Pályafutása töretlen és egyedülálló a filmművészet történelmében.



Kossuth, Budapest, 2021
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635443666

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése