2022. április 4., hétfő

Farkasok nyara

Hans Rosenfeldt: Farkasok nyara
(Haparanda 1.)



                                                     




Hans Rosenfeldt új krimisorozatában Svédország északi határvárosába, Haparandába viszi olvasóit. Kilépve szerzőtársa árnyékából, befejezve a népszerű Sebastian Bergman-sorozatot most egyedül bizonyítja tehetségét. Szeretem, ha egy szerző nem ragad le a jól bevált kliséknél, tud és mer új útra lépni. A Farkasok nyara sűrű és összetett, kemény történet, az utóbbi évek egyik legjobb skandináv krimije lett szerintem. Egészen más, mint az említett sorozat. Rosenfeldt kiváló író, aki tudja, hogyan építse fel a krimit, látványos képekkel, akciókkal fokozza a feszültséget.

A szépirodalmi stílusban megírt, olvasmányos történet lírai nyitánya a halálról, elmúlásról mesél. 
Az erdő mélyén egy farkas utolsó óráinak lehetünk tanúi, ahol már felsejlik a dráma. Néhány nap alatt fenekestül felfordul az élet Haparandán. Mint a hirtelen jött nyári vihar, úgy gyülekeznek és sűrűsödnek a felhők a város felett. A döglött farkas nyomkövetőt viselt, így a maradványokat begyűjtve megdöbbentő felfedezést tesznek. A gyomrában emberhúst találnak, amit egy határon túli, finnországi véres drogüzlethez kötnek. De hogyan került az áldozat a Haparandán kívüli erdőbe? Nem mellékesen hova tűnt a nagy táskányi kábítószer és a rengeteg pénz? A hajsza elindul a három táska után, versenyt futunk az idővel. Amikor kitör a vihar azt nem mindenki fogja túlélni. 

     
Rosenfeldt megajándékozza olvasóit egy sötét, de érző történettel. Titokzatosság, tragédiák, vágyak és álmok sora, a kapzsiság áll a sötét történet mögött. Több szálon futnak az események. Kifejezetten tetszett a kisemberek sorsa, vágyálmai, vagy magát a város történetét bemutató részek. Ezeket már-már költői képekkel kelti életre előttünk az író. Ugyanis Haparanda is főszereplő a krimiben. A kisvárosi élet ábrázolása remekül működik, felbukkan egy motoros banda is, akiknek a farkas a jelük. A középpontban mégis Hannah Wester rendőrnő áll. Az ötvenes éveiben járó, menopauzával küzdő nő egyéni sorsa, családi drámája is kibontakozik, ahogyan sűrűsödnek az események. Nem is sejti micsoda meglepő felfedezést tesz a nyomozás során, ami egész életére kihatással lesz.


Feltűnik egy orosz bérgyilkosnő, Kátya, aki emlékezetes karakter marad az olvasóban. A véletlen, az apró kis emberi játszmák sora mozgatja a szálakat. Rosenfeldt nem fukarkodik a kegyetlenséggel sem, bár elég fogyaszthatóan tálalja, sosem öncélú egy-egy ilyen jelenet. Mégsem ettől hatásos a krimi. A cselekmény jól kidolgozott, a tempó gyors, a sztori pedig akciódús. Biztos kézzel épül fel a sztori. A krimi feszültséggel teli, intenzív, lebilincselő és elgondolkodtató volt. A sablonokból kilépve realista képet fest a drogbandák piszkos játszmáiról, az alvilág szereplőinek -számunkra durva- törvényeiről. Brutálisan kegyetlen világ ez, ahol mindenki feláldozható. Oda kell figyelni a részletekre, mert minden fontos, ami nem annak tűnik. Tetszett, ahogy Rosenfeldt egyszerre mutatta a történetet a krimi és emberi oldaláról. A mellékszereplők egyéni sorsa is jól kidolgozott, hatásos a történésekben. Akad néhány megtört lélek, félre siklott élet.

Egy jól megírt, feszült, skandináv krimi számtalan csavarral, váratlan fordulattal, igen meglepő, ütős lezárással. Nem utolsósorban Hannah számára, aki végre kénytelen szembenézni saját múltjával. Ami remekül előre vezeti a folytatást. Nem árulok el többet, nehéz is a krimiről beszélni, a spoilereket kerülve. Rosenfeldt egy remekül megírt, fordulatos történetet alkotott, ami folyamatosan fenntartja az érdeklődést. Nem tudtam letenni. Máris mennék vissza Haparandába a folytatásért.


ITT  kedvezménnyel a tiéd lehet a krimi! 

           
Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, forgatókönyvíró, valamint Svédország-szerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Első közös munkája Michael Hjort íróval az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba.Ezzel indult a Sebastian Bergman sorozat, ami eddig hét részig jutott.




Foto: Anders Thessing



Animus, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249802 · Fordította: Annus Ildikó

1 megjegyzés:

  1. Szia Gabó! Nagyon lendületes, izgalmas beszámolót sikerült kerekítened ebből az olvasásból! Én is elolvastam hétvégén, és csak egyet tudok érteni mindennel amit írsz! Letehetetlen és szövevényes, valóban figyelni kell a jelentéktelennek tűnő részletekre, sosem lehet tudni! Amilyen szépen kezdi a szerző a történetet a farkassal, pont olyan szépen vezetsz be minket is ebbe a bejegyzésbe. „ Lírai nyitány a halálról, elmúlásról….felsejlik a dráma” Milyen szép kifejezések, így kell ezt csinálni kérem szépen! Nekem a kisváros neve is olyan dallamosan hangzik, öröm olvasni, Haparanda.. Jól jellemzed az eseményeket és a regényt, sötét de érző..Igényesen kidolgozott karakterek és sorsok kerülnek a látóterünkbe, különleges és fordulatos sztorival.. Nagyon várom én is a folytatást, mindkettőtöktől!

    VálaszTörlés