2021. július 8., csütörtök

Kafka fia

Borbély Szilárd: Kafka fia



                                                            






"Meg van írva: Átkozott, aki emberben bízik, pedig tudhatnák, hogy nincsenek csodák, se csodatevők. Csak szemfényvesztők és hiszékenyek vannak."




Hatalmas veszteség a hazai irodalmi életnek, hogy Borbély Szilárd túl korán távozott 2014-ben.

A Nincstelenek című regénye kiemelkedő és meghatározó, időtálló alkotás. Versei, esszéi szintén az irodalmi élet megkerülhetetlenül jelentős darabjai. Az életmű a Jelenkor Kiadóhoz került, így sok év után ismét kapható a Nincstelenek és várható további kötetek megjelenése is.

Talán a legfontosabb a hagyatékban maradt, így befejezetlen regénye a Kafka fia az, amit bizony sokan vártunk. A német megjelenés után (2017), végre már itthon is elérhető. A töredékes regény élvezetes olvasmány, néhol felzaklatott az életemmel való összecsengése. Mélyen átéreztem Borbély Szilárd sorsát, érzékeny férfilelkét, összes belső vívódását. Az élettel és a rá mért sorstragédiákkal viaskodva nem lehetett könnyű élnie. Tudom, el és felfoghatatlan, mégis érteni vélem tettét. Ha valaki picit is hasonló fájdalmakkal küzd, meg fog lepődni, mekkora érzelmek, vágyak és titkok tárulnak fel az olvasó előtt. Érzelmesen lágy lírája megérintett. Epizodikus és rendkívül összetett szerkezet jellemzi a művet.

Erős és hatásos az indítás. Főhősünk Kafka, de nem az a Kafka. Borbély irodalomprofesszor, költő és esszéista számára Kafka központi referenciafigura volt. Az íróval való egyezés egyértelmű, miért választotta Kafkát. Töredékében is erős írás, sok valós elemmel. Alaptéma a gyerekkor és hatásai felnőtt életünkre. A nyelvi sűrítés finom érzékenysége a férfilélek mélyére vezet. Kafka életéből felvillanó epizódok párhuzamban állnak a szerző életével. A problémák legjobb feldolgozása az írás. Kafka fia, egy fiatal magyar író, aki írásban tanulja megtalálni lelki békéjét, igyekszik a múltat feldolgozni. A szenvedélyes saját hangjának ereje megkapó őszinteségével is hat az olvasóra. Tetszett a hagyományok elemzése, a formálisan beleszőtt zsidó történeteken és legendákon alapuló önvallomás. Igazán őszintén, szépen fogalmaz az író, lírai és átélhető. Úgy vélem mindenki el fog picit merülni saját családja történetében, némi önvizsgálatra késztet.  

        


"Vannak olyan férfiak, akiket rideggé tesz a magány, és sosem tudják később megmutatni az érzéseiket. Aki átéli a kitaszítottságot, az nem oldódik fel többé semmilyen közösségen, még ha befogadják, akkor sem."




A szerző az apák és fiúk ellentmondásos viszonyáról mesél, miközben saját traumáit és félelmeit szövi bele a regénybe. Félelmetes hatása volt, biztosan újra fogom még olvasni. Hol anyám hangját hallottam, hol apámat láttam az idősebb Kafka alakjában megelevenedni. Rettenetesen átéreztem, tudtam azonosulni vele, még, ha sebeket tépett is fel. Úgy elevenít fel és hoz vissza valamit a rég elveszett múltból, hogy teljesen mai történetté kerekedik.

"… Neked nehéz tanácsot adni, mert a tanácsot is úgy kezeled, mintha az ellened irányulna."


Meghatározó szembesülésnek lettem tanúja. Érdekes regénykísérlet, változó perspektívákból ismerjük meg Hermann és Franz Kafka, apa és fia összefonódó sorsát. Mindent, ami összeköt és elválaszthat egy életre. Hiteles életpillanatok ezek, ami Franz Kafka édesapjának őszinte és elgondolkodtató levelével zárul. Nem kicsit törte össze a szívem, de határozottan jó volt. Számomra döbbenetes hatása van az egész regénynek.

"Minden erejét össze kellett szednie már évek óta, hogy egyenesen tartsa magát, hogy a fejét annyira kiemelje az éjszakák vizéből, hogy levegőhöz jusson. Fuldokolt már évek óta."


A nagyszerű és alapos, elemző utószóból kiderül, (Forgách András esszéje), hogy az egyes fejezeteknek több különböző változata létezik, a legkorábbit Borbély 2002-ben írta. Borbély Szilárd regényének megjelenése az év egyik legfontosabb irodalmi eseménye Magyarországon.

"A rövidlátás megvéd a külvilágtól, a könyvek pedig biztonságot adnak."




ITT megvásárolható a regény!


          
Borbély Szilárd: (Fehérgyarmat, 1963. november 1 - Debrecen, 2014. február 19) költő, író, irodalomtörténész. 1989-ben a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett oklevelet, majd ugyanott lett egyetemi oktató. Az Alföld versrovatának szerkesztője.

Nincstelenek című regénye 2013-ban jelent meg először, azonnal a kortárs magyar irodalom alapművévé vált. A Jelenkor Kiadó Borbély Szilárd-életműsorozata a Nincstelenek új kiadásával indul, mely a szerző javításaival látott napvilágot.







Jelenkor, Budapest, 2021
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635181131

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése