2021. július 24., szombat

Sötétség

Ragnar Jónasson: Sötétség



                                                                                  





"A sötétség előnye, hogy nincsenek árnyékok."




Ragnar Jónasson új belépő idehaza a skandináv szerzők sorában. Egyedi, különleges hangulatú története megkapóan sokrétű, annak ellenére, hogy néhány óra alatt kiolvasható, alig 264 oldal. Mindig fontosnak érzem az olvasó pillanatnyi lelkiállapotát, életkorát vagy olvasottságát, megélt, magával hozott élettapasztalatát az adott mű befogadására. Itt hangsúlyosan az. Bár akad gyilkosság több is, de talán nem is a krimiszál a hangsúlyos. Az egy remek keret a háttérhez. A szépirodalmat, emberi sorsokat bemutató történetek kedvelői itt előnyben lesznek. Az igazi események a történet emberi oldalán mutatkoznak meg. Van mély és súlyos társadalomkritika, fordulat nem kevés és egy olyan eredeti befejezés, ami igazán nem szokványos a krimiknél.

Nem, nem rágtam tövig a körmöm, nem szorult össze a gyomrom a rettegéstől, nem kellett itatós a kiömlő vérnek, beleknek... mégis csak kapkodtam a levegőt az utolsó oldalak után. Hulda Hermannsdóttir reykjavíki rendőrfelügyelő élete, sorsa bontakozik ki a történetből. Éppen nyugdíjazás előtt áll, amit nehezen visel. Az élet velejárója (szerencsés esetben) az öregedés, ami önmagában is fájó megélni. Hulda a nyugdíjazással megkapja a magánya mellé a feleslegessé válás keserű élményét. Ezt feldolgozni neki sem egyszerű, az élettől kapott batyut cipelve.

         
A történetet megszakítják ezek a régi emlékek,  visszaemlékezések, a múlt képei. Ezek az árnyak erősen meghatározóak, sötétségben tartották élete során, kevés fény jutott be a szívébe. Az sem tartott sokáig... a fiatalkori szerelem, házasság, majd a tinédzserkorú lánya elvesztése erősen megviselte idegeit. A kibontakozó háttér egyre zordabb, összhangban áll az izlandi környezettel. Talán vár rá még egy társ, egy barát élete utolján. A női mivoltában is megalázóan viselkedő főnöke és kollégái elképesztő kontrasztot adnak a múltból felvillanó női sorsokkal. Az északiak mentalitása, gondolkodása erősen jellemző a történésekben. Ami nekünk itt Kelet-Európában finoman szólva is meglepőnek tűnhet. Egy egészen más típusú skandináv krimit kaptam, ahol nagyon tetszett ez a másféleség.

Magnus, a főnök alakja az egész férfitársadalmat, viselkedést kiemeli. Hulda nyomozó kap egy utolsó ügyet, válasszon valamit kedvére, mielőtt nyugdíjazzák, azaz szó szerint kidobják a munkahelyéről. Az orosz lány, Jelena halála, természetesen, mint az sejthető nem az, aminek látszik. Sokkal szövevényesebb, összetettebb a dolog, ami felsejlik. Lezárt ügyet bolygatni nem szerencsés, mégis Hulda kitartóan megy, kutatja kollégája elkövetett hibáit. Megérzései felbolygatják több ember lelki nyugalmát, amikor kiderül, korábban egy másik lány is eltűnt. Katja, Jelena barátnője volt. 

     
Ez a másik történet az ügynek az igazi háttere, egy kirándulás a hegyekbe, ami mesterien forr egybe Jelena sorsával. Az, hogy a bevándorlókat mennyire nem veszik emberszámba több részletből jól kitűnik. Csodás természeti képekkel elevenedik meg az izlandi táj, ami jellemző hátteret ad, fontos szereplő lesz. A vakítóan hideg hótakaró, a süvítő tengeri szél súlyos titkokat görget. Izgalmas és meglepő, váratlan fordulatok az apró részletekben lakoznak. Kiderül, mennyire nem tudjuk mi lakik az otthonok mélyén, mennyire csak a kirakatot látjuk a másik életéből. Jónasson néhány mondattal tökéletes karaktereket jelenít meg.


A befejezés pedig meglepően eredeti lett. Valóban nem szokványos befejezés elgondolkodtatja az olvasót, szinte visszafelé nyer értelmet több dolog. Ez nem bulvár akciókrimi, inkább egy lassabb folyású, olvasmányosan összetett emberi dráma Izlandról. Szívesen olvasnék még a szerzőtől, hiszen a Sötétség egy trilógia része. Patat Bence irodalmian szép szövegében ismét élmény volt elmerülni, emeli a történetet.



                      

RAGNAR JÓNASSON Reykjavikban született,
világszerte harminckét országban több mint kétmillió könyvet adott el. Elnyerte a Nightblind 2016-os Mörda Dead Good Reader-díját


A Sötétséget a Times A 100 legjobb krimi és thriller 1945 óta elnevezésű toplistájába választotta.



Animus, Budapest, 2021
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248881 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése